АРМEНИЯ И ГРУЗИЯ

Оферта номер: Е1153
Вид транспорт: Самолет Самолет
01.09.14 - 11.09.14 11 дни/ 10 нощувки
София – Варшава – Ереван - Ечмиадзин – Звартноц - Дилижан – Хагпат – Санахин – Тбилиси
Цена от: 2520.00 лв


ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ


Програма
1 ДЕН / София – Варшава – Ереван
Излитане в 17,55 ч. от София за Варшава. Кацане в 18,50 ч. Кратко свободно време и в 22,40 ч. е полетът за Ереван. Кое прави Армения уникална – това са многото и важни исторически и ранносредновековни християнски паметници, богатото културно наследство, очарователния пейзаж, разнообразната флора и фауна и разбира се и прочутото арменско гостоприемство!

2 ДЕН / Ереван
Пристигане в 03,55 ч. сутринта в столицата на Армения -Ереван. Посрещане и трансфер до хотел 4*. Настаняване и почивка. Късна закуска. В 11,00 ч. започва обиколката на този красив град, един от най-старите градове в света. Разположен е в подножието на библейската планина Арарат и погледнат от високо наподобява на красива златна купа. Надпис върху базалтов камък, открит при археологически разкопки в югоизточната част на града, показва кога е основан градът – 2783 пр.н.е. Новата част на града е много живописна, с реставрирани уникални по архитектура си сгради, изградени от базалт, мрамор, оникс и вулканичен туф. Обиколката на града ще ви заведе до панорамната площадка „Майка Армения”; до Матенадаран – музей и хранилище на древни ръкописи. Музеят е един от най-старите в света и е съкровищница както на арменската наука – над 17 000 древни ръкописа, свързани с философия, законодателство, математика, медицина, география, литература…, така и на чуждестранни ръкописи – арабски, сирийски, персийски гръцки, латински, етиопски, индийски, японски; до съвремения скулптурен комплекс Каскада..Удобно настанени в автобуса ще видите още: Площада на републиката, Държавният университет, моста на Победата, спортния и концертен комплекс, моста Киев, Парламента, Президентския дворец, Академията на науките и сградата на операта. Обиколката ще завърши с мемориалния комплекс Зизернакаберд, посветен на жертвите от геноцида през 1915 г. Свободно време. Вечеря и нощувка.

3 ДЕН / Ереван – Ечмиадзин – Звартноц – Ереван
Закуска. Армения е първата страна в света, приела християнството като държавна религия и посещението и не би било пълноценно, ако не се посети Ечмиадзин – Свещеният град, „Ватикана” за арменския народ. По път ще посетите реставрираната през 1959 г. църква Св. Хрипсиме, прекрасен образец на архитектурата от 7 век. Всяка събота и неделя в нея се провеждат сватби и кръщенета. Пристигане в Ечмиадзин/под опеката на Юнеско/- архитектурен паметник на ранното християнство. Основите на най-старият християнски храм в комлекса са положени през 301 г. Катедралата на Ечмиадзин е приютила малък музей с религиозни артефакти. В средата и се намира олтар, на който съгласно преданията , е слязъл Христос за да посочи / със златен чук/ мястото за построяване на катедралата. В нея, всяка неделя се провежда тържествена литургия. Ечмиадзин е и главната резиденция на Католикоса на всички арменци. По обратния път към Ереван, ще посетите останките от храма Звартноц. Датиращ от 7ми век от новата ера, храмът Звартноц има уникална архитектурна стойност. Първоначално, храмът е преставлявал огромна кръгла катедрала, съвсем не типична за арменските църкви. Пострадала е значително от силно земетресение през 10 в. Връщане в Ереван, обяд, след който ще посетите фабрика за производство на известния арменски коняк /с дегустация/. Свободно време. Нощувка.

4 ДЕН / Ереван – Гарни – Гехард – Ереван
Закуска. Предиобед ще посетите държавния исторически музей – една от най-големите в света съровищници на арменското изкуство, основан през 1919 г. Музвеят има огромна колекция от над 400 000 експоната, които представят културата на Армения от най-ранна древност до наши дни. Програмата продължава, за да ви заведе до езическия храм Гарни, посветен на бога на арменските езичници –Митра. Построен е през I-ви век преди Хр. След като държавата приема християнството, храмът се е използвал като лятна резиденция на управляващите. Следващата спирка е манастирът Гехард /също в списъка на Юнеско/. Първоначалното му наименование е Айриванк /скален манастир/, поради факта, че той частично е изсечен в скала. През 10-13 век е преименован на Гехард /копие/, поради вярването, че тук именно е открито копието,с което римският войник е опитвал жизнеността на Исус докато е бил окован на кръста. Дълги години копието е съхранявано в музея, по-късно е пренесено в катедралата на Ечмиадзин. Най-старата църква в манастира, датира от 1215 г.,а църквата Авазан/от1283г. / издълбана директно в скалата е истинско произведение на изкуството. През този ден, ще имате възможност и да посетите традиционен арменски дом в провноцията и да се запознате с приготвянето на уникалният хляб „лаваш” ,както и на популярният„шашлик” / барбекю/. Обяд или вечеря /в зависимост от програмата/. Връщане в Ереван. Нощувка.

5 ДЕН / Ереван – езерото Севан – Хагахарцин - Дилижан
Закуска. Днес се отправяте към перлата на Армения - езерото Севан, едно от най-високо разположените сладководни езера в света /на над 2000 м. надморска височина/. По път посещавате манастирския комплекс Хагарцин, построен през 1248 от от архиктект Минас. Манастирът се намира сред дъбова гора, до пролома на малка река и предлага чудесна възможност за приятна отмора. Главната църква в манастира е типична за строените през 10-13 век храмове. Най-старата кръстокуполна църква тук се нарича Св. Григори. Трапезарията на манастира също има уникален характер. В манастирският комплекс ще видите и няколко интересни хачкари /каменни кръстове/. Продължавате към Дилижан, лечебен курорт чиито минерални води са с подобни свойства на тези във Виши /Франция/ и на Давос /Швейцария/. Заобикалящите курорта планини са покрити с гори и алпийски ливади. Климатът тук е мек,с прохладно лято и топла, слънчева зима. Арменците обичат да казват, че ако в рая има планини, покрити с гори и минерални извори, то тогава раят би приличал на Дилижан... Вечеря и нощувка в Дилижан.

6 ДЕН / Дилижан – Хагпат – Санахин – Тбилиси
Закуска. Днес ще посетите поредният архитектурен паметник, включен в списъка на световно културно наследство на Юнеско – манастирският комплкс Хагпат, датиращ от 10 век от нашата ера. Неговото построяване се свързва със славата на кралското семейство Багратуни. Най-старата постройка в манастира е построена в периода 977-991 г. и се нарича „Църквата на Светия Кръст” /светена вода изпълва малък басейн в интериора/. Преди да напуснете пределите на Армения ще видите още един обект от списъка на Юнеско - манастира Санахин и неговата най-известна църква, построена от архитект Дъртад /956-967 г/, посветена на принцовете Гурген и Съмбат от кралство Курикян. Техен барелеф има на източната страна на църквата /в ръцете си държат макет на съвременната църква/. Обяд. Продължавате към границата с Грузия. Пристигане в Тбилиси. Настаняване и нощувка.

7 ДЕН / Тбилиси
Закуска. Тбилиси, столица на Грузия от 5 в. от новата ера, има дълга и впечатляваща история. Основан през 4ти век от Цар Вакхтап Горгасали и благодарение на топлите минерални извори, градът се превръща в гавен център на Кавказки район. До 12ти век той се утвърждава и като политически, икономически и културен център на Средния изток. Тблиси е бил и значима спирка на Пътя на коприната – разделна граница между Европа и Азия. Днес ще имате полудневен тур, който включва посещение на Храмът Метекхи /13 в./; Минералните извори Абанот-убани и сградите на баните /16 -17 в./, църквата Нарикала /4 в./, разрушена през 11в. и възстановена през 20в. От това място се открива прекрасна гледка към старата част на Тбилиси. Ще посетите и Карвасла за да видите старинни грузински одежди. След обиколката ще посетите старата столица на Грузия - Мицкхета, разположена на 20 км. от Тбилиси. Учените твърдят, че градът съществува от второто хилядолетие преди Христа и е бил столица на грузинското кралство Иберия от 500 г. пр.н.е. до 500 г. от новата ера. Тук, през 4ти век грузинците приемат християнството. Мицкхета е под опеката на Юнеско. Обяд в традиционен грузински ресторант. Следва посещение на църквите Жвари /6ти век/ и катедралата Светитшовели /11ти век/. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

8 ДЕН / Тбилиси – Кахети – Тбилиси
Закуска. Днес ви очаква целодневна екскурзия до района Кахети / с включен обяд /. Кахети е синоним на виното – тук се отглеждат десетки видове лозя и всяко село има собствен, различен вид лозя. Ще посетите село Цинандали където се произвежда прочуто бяло вино, а в долината Телияни ще посетите винарна с дегустация. Продължавате към главният град на област Кахети – Телави, където ще бъде и вашият обяд. Ще посетите катедрала Алаверди , която първоначално е построена като манастир / 6 век/. На връщане към Тбилиси ще посетите замъка Батонистсикхе, основна историческа и архитектурна забележителност на Телави. Нощувка в Тбилиси.

9 ДЕН / Тблиси – Казбеги – Тблиси
Закуска. Днес ви очаква целодневна екскурзия до град Казбеги / с включен обяд/, разположен на 1740 м. надморска височина /157 км. от Тбилиси/. Пътят следва военната магистрала на Грузия – старият, романтичен път минаващ през Кавказките планини е бил многократно възхваляван от поети и нежни души... Мястото е впечатляващо със своя ландшафт,флора и фауна, своята история и прекрасни хора. Много от посетилите Грузия туристи , оценяват този район за „най-заслужаващ” от пътуването им. По път ще посетите и манастира Ананури. Обядът ви ще бъде в традиционен грузински ресторант, в Пасанаури. Любителите на силни усещания могат да доплатят за изкачване с джипове до върха на планината и да разгледат манастира Света Троица. Връщане в Тблиси. Нощувка.

10 ДЕН / Тбилиси – Болниси – Дманиси – Тбилиси
Закуска. Ще имате целодневна обиколка /с включен обяд/, за да посетите комплексите Болниси Сиони и Дманиси Сиони. Болниси Сиони са известен по 3 причини: -тук е била една от най- монументалните за времето си църкви; - има интересни орнаменти в интериора си; - фасадата е изписана с най-ранната грузинска писменост. Самата базилика е изградена от камък със специфичен, зеленикав оттенък. Построена е като трикорабна базилика, но с открита на север аркада, с портик на югозапад и с кръщелня на югоизток. Древният град Дманиси е бил разположен на пътя от Грузия към Средният Изток. Базиликата тук датира от 7 в. и е бил метрополия. Останките на комплекса заемат голяма площ ,разделена на 2 части-13 хектара / на север /по хълмовете над река Машавери и 12 хектара/на юг/ в покрайнините на река Пинезаури. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

11 ДЕН / Тбилиси – Варшава – София
Ранен трансфер за полет в 04,55 ч. за Варшава. Кацане в Полша в 06,20 ч. и в 11,05 ч. излитане за София. Пристигане в България в 14,00 ч

Цени на човек, при група от 15 човека:  2520 лв./на човек, настанен в стая с 2 легла/
Доплащане за единична стая: 250 лв.


Цената включва:
-Самолетен билет София – Варшава – Ереван;  Тбилиси – Варшава – София;
-Трансфери по програмата;
-4 нощувки със закуски в Ереван;
-1 нощувка със закуска в Дилижан;
-5 нощувки със закуски в Тблиси;
-Полупансион ежедневно;
-Екскурзоводско обслужване на руски език;
-Входни такси за посещаваните обекти;
-Придружител от TA при група от 15 човека
-Медицинска застраховка с покритие от 10.000 евро


Цената не включва:
-Летищни такси /350 лв. към 03.01/
-Напитки при хранения
-Бакшиши


Забележки:
-Mинимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 15 човека
-Начин на плащане: депозит 40%  при записване, доплащане – до 30 дни преди датата на отпътуване.


Условия за анулация:
-Над 90 дни преди датата на пътуването неустойки не се удържат.
-От 90 до 40 дни преди датата на пътуването се удържа 30 % от пакетната цена.
-От 40 до 31 дни преди датата на пътуването – 50 % от пакетната цена.
-От 31 до датата на пътуването – 100 % от пакетната цена.


72/03

Етикети
екскурзия до грузия , ekskurziq do gruziq sys samolet , екскурзия до ереван , ekskurziq do armeniq sys samolet , ekskurziq do gruziq , екскурзия до тбилиси , самолетна екскурзия до армения , екскурзия до армения , екскурзия до грузия , екскурзия до тбилиси , ekskurziq do tbilisi, ekskurziq do tbilisi , екскурзия до тбилиси , екскурзия до тбилиси , екскурзия до грузия , екскурзия в ереван , екскурзия до ереван , ekskurziq do armenia sys samolet , екскурзия до армения , екскурзия до армения , екскурзия до армения , екскурзия до ереван , екскурзия до грузия , екскурзия до ереван , ekskurziq do erewan , екскурзия до варшава , екскурзия до грузия , ekskurziq do georgia , ekskurziq do gruziq sys samolet , ekskurziq do armenia sys samolet , екскурзия до вършава , ekskurziq do armenia sys samolet , екскурзия до ваешава , ekskurziq do erevan , самолетна екскурзия до армения , екскурзия до варщава , екскурзия до грузия , екскурзия до армения , екскурзия до армения , самолетна екскурзия до армения , екскурзия до тбилиси , екскурзия до армения , ekskurziq do gruziq sys samolet , екскурзия до варшава , екскурзия до тбилиси , ekskurziq do erevan , екскурзия до грузия , ekskurziq do armenia sys samolet , ekskurziq do tbilisi , ekskurziq di tbilisi , екскурзия до тбилиси , ekskurziq do gruzuq sys samolet , екскурзия до грузия , ekskurziq do erewan
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах