ЕГИПЕТ – КРУИЗ ПО РЕКА НИЛ

Оферта номер: Е2522
Вид транспорт: Самолет Самолет
8 дни-7 нощувки /Сезон 2023
ХУРГАДА ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ ЕДФУ АСУАН АБУ СИМБЕЛ ЕСНА ЛУКСОР
Цена от: 1299.00 лв


ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ
30.04.2023 1499.00 BGN Запитване
14.05.2023 1399.00 BGN Запитване
21.05.2023 1299.00 BGN Запитване


Програма
1 ДЕН
.

Ден 1 ДЕН 1 |  Полет София – Хургада
Ще кацнете в Хургада, ще бъдете трансферирани до Луксор, където ще се качите на круизен кораб. Следващите 7 дни ви очаква вълнуващ круиз по р. Нил. Вечерта, по желание, посещение на звуково и светлинно шоу в храмовия комплекс Карнак (организира се и заплаща на място). Вечеря на борда. Нощувка.

Ден 2 ДЕН 2 |  Круиз по Нил – Долината на царете – храма на Хатшепсут – колосите на Мемнон
Закуска. Свободно време или посещение на Долината на царете, храма на Хатшепсут и колосите на Мемнон (пакет "Eкскурзии").
Долината на царете в Египет е била част от древния град Тива и е мястото, където са погребани почти всички фараони от 18, 19 и 20-та династии. (1539-1075 г. Пр. Хр.)Разположени между хълмовете на Даир ал-Бахри, 63-те гробници са уникален пример за перфектно планиране и декорация. През 1979 година долината бе обявена за Световно културно наследство от ЮНЕСКО. Идеята за създаването на Долината на царете се появява, когато фараоните от Новото кралство започват да крият гробниците си, за да ги  предпазят от поругаване. След смъртта им, фараоните, заедно с няколко кралици и високопоставени длъжностни лица са били погребвани в тези гробници, намиращи се дълбоко под земята. Повечето гробници се състоят от дълги, низходящи коридори, разделени от дълбоки шахти, с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебелите, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот.
Храмът на Хатшепсут представлява впечатляваща структура на три нива, с много колони и тераси. Храмът се намира на западния бряг на река Нил и някога е бил обграден от градини.
Хатшепсут била жена-фараон на Древен Египет - един от редките случаи, когато жена заема престола на фараоните на Египет. Хатшепсут била дъщеря на Тутмос I. През време на царуването си, тя се обличала в мъжки дрехи и носела фараонска брада. Храмът е сред най-добре проектираните структури в Египет.
Колосите на Мемнон се намират на западния бряг на река Нил. Тези две статуи са единствените оцелели до днес останки от внушителния погребален храм на фараона Аменхотеп III. Високи са 18 метра, а са били 21 м., но тъй като храмът бил разположен на нивото на реката, той ежегодно ставал жертва на разрушителната сила на Нил при разливите му. Предназначението на колосите било да пазят входа на храма. Земетресение в началото на новата ера, силно повредило единия колос и той започнал да издава звуци, наподобяващи пеене или човешка реч. Вярата, че "Пеещите колоси", носят късмет се разнесла надлъж и шир в тогавашния свят. Песните спрели през 199 г., след реставрация, поръчана от римският император Септимий Север. Името Колосите на Мемнон идва от гърците. В тях те виждали изображение на царя на етиопците Мемнон, син на Еос - богинята на Зората, който повел армиите си в помощ на Троя и бил убит от Ахил по време на Троянска война.
Връщане на борда. Отплаване към Едфу. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Ден 3 ДЕН 3 |  Круиз по Нил – Едфу – Храма Ком Омбо
Закуска. Рано сутринта отпътуване към Едфу, където в близост до града ще може да разгледате разделения на две храмов комплекс Ком Омбо (пакет "Eкскурзии"). Храмът Ком Омбо е египетски култов комплекс, изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха и е разположен на самия бряг на река Нил, между Асуан и Едфу. Ком Омбо е уникален с това, че всъщност е комплекс от два съединени храма, посветени на две божества. Дясната (южна) част на храма е в чест на бог Собек (Sobek), който има глава на крокодил и е бог на плодородието и създател на света. Лявата зона (северна) на Ком Омбо е посветена на Haroeris или бога с глава на сокол Хор (Horus), който е слънчев повелител на войната. Неговото крилато изображение, което пази от всички злини, е изобразени над всички портали на Ком Омбо. Предполага се, че Ком Омбо е изграден през епохата на Птолемеите (Ptolemies) между 180-145 г. пр.н.е. на мястото на много по-стари и по-малки светилища, от което днес е останало много малко. Строителството на светилището продължава и при Птолемей (Ptolemy XIII), между 51-47 пр.н.е. В митологията Собек се свързва с бог Сет, враг на Хор. Съюзниците на Собек успели да избягат от Хор, като се видоизменили в крокодили. Затова и Собек е божество с глава на крокодил. Най-напред крокодилът е считан за демон, от който народът по река Нил се страхувал. Издигането му в култ и обожествяването му идва в опита на хората да укротят крокодилите, за да се намали опасността от тях. С течение на времето Собек се превърнал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така Собек се превърнал в свирепо божество, обвито в ореола на милосърдието. Връщане на борда. Отплаване към Асуан. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Ден 4 ДЕН 4 |  Круиз по Нил – Асуан – Храма Абу Симбел
Закуска. Сутринта посещение на храма Абу Симбел (организира се и заплаща на място).
През 1257 г. пр.н.е. фараон Рамзес II изсякъл два храма в солидната скала на западния бряг на река Нил по повод победата си в битката при Кадеш. Храмовете са били открити през 1817 г. от египтолога Джовани Батиста Белзони, който първи влиза във вътрешността им. Комплексът се състои от голям и малък храм и интересен факт около него е, че поради строителството на язовира Насър от 1964 до 1968 година се провеждат спасителни операции по проект на ЮНЕСКО и двата храма са разглобени и преместени на платото, на 64 метра по-високо от оригиналното им местоположение. Фасадата на големия храм, който е посветен на бога-слънце Ра, е украсена с четири колоса с чертите на Рамзес, носещ двойната корона на Горен и Долен Египет. Статуите са издялани в самата скала, като се е използвал естественият ѝ наклон. Височината им е 20 метра, което ги прави лесно видими дори от по-голямо разстояние. Непосредствено до краката на големите статуи могат да се видят по-малки статуи на майката на Рамзес II, върховната му жена Нефертари и някои от многото им деца. Във вътрешната част на храма се намира светилището, където има отново 4 статуи. Тези на Птах, Амон-Ра, Рамзес II и Хор. Невероятно е, но е факт, че на 21 октомври и на 21 февруари, слънчевите лъчи проникват в светилището и осветяват само три от скулптурите. Тази на Птах, който е бога на подземния свят, остава винаги на тъмно. Съвсем наблизо до Големия храм се намира т.н. Малък храм или храмът на Хатхор (Hathor) и Нефертари (Nefertari). Това е първият в историята на Египет храм, посвещаван на царица и освен това големината на женската статуя е същата като на Рамзес, противно на обичаите статуите на жените и децата да са с много по-малки размери.
Връщане на борда. Отплаване към Асуан. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Ден 5 ДЕН 5 | Круиз по Нил – Високата язовирната стена в Асуан, о. Филея и храма Изида
Закуска. Рано сутринта, посещение на Високата язовирна стена в Асуан (пакет "Eкскурзии"). Язовир Асуан, или по-точно от 60-те години насам, Асуанският язовир, е най-големият насип в света, построен през Нил в Асуан, Египет, между 1960 и 1970 г. Значението му до голяма степен засенчва предишния завършен Асуански язовир (ниския), първоначално завършен през 1902 г. надолу по течението. Изграждането на Високия язовир се превърна в ключова цел на правителството след Египетската революция от 1952 г. със способността си да контролира по-добре наводненията, да осигури увеличено съхранение на вода за напояване и да генерира водно електричество.
Следва посещение на храма Изида на остров Филае. (пакет "Eкскурзии"). Остров Филае е бил център на древен култ към богинята Изида по времето на птолемейската династия и като главен култов център е привличал поклонници от цялото Средиземноморие. Мащабите на този култ спасяват храмовия комплекс по време на християнската ера. След закриването на храма през 550 г. сл. Хр., християните преобразяват главната колона в параклис и издигат черкви на острова, от които нито една не е запазена до днес. През 1960 г. храмът и всички монументи на острова, със съдействието на Юнеско, били транспортирани на остров Агилкия, за да бъдат спасени от потапяне при изграждането на Високата стена на язовира в Асуан. От храмовия комплекс са запазени храмът на Изида, малкият храм на Хатхор и Павилиона на Траян.
До острова се достига с лодка. С приближаването към острова, пред очите се разкрива
величествена гледка! Храмът има впечатляващи размери, въпреки, че в сравнение с други египетски забележителности, може да бъде приет за сравнително малък. Интересно е, че в храма има запазен християнски олтар и на няколко места в него могат да бъдат забелязани различни християнски символи.
След обяд екскурзия до традиционно нубийско село или яздене на камила (организират и се заплашат на място
Връщане на борда. Отплаване към Едфу. Обяд и вечеря на борда. Нощувка
.

Ден 6 ДЕН 6 |  Круиз по Нил – Есна
Ден 7 ДЕН 7 |  Круиз по Нил – Разходка с балон или Храмов к-с Карнак и храма Луксор
Закуска. При желание рано сутринта полет с балон над Луксор (организира се и заплаща на място). Свободно време или посещение на храмовия комплекс Карнак и храма Луксор (пакет "Eкскурзии"). Храмовия комплекс Карнак е най-големият религиозен комплекс в света. Намира се на 2 км североизточно от Луксор. Той е бил известен на древните египтяни като Ипет-Исут (най-святото място) и представлява град от храмове. Строителството му започва още преди 2000 г.пр.Хр.в чест на триадата от божества - Амон, Мут и Консу. Най- мащабна строителна дейност развиват фараоните Тутмос, при които комплексът е обграден с дебели защитни стени и големи каменни врати. По времето на фараона Птоломей 2 комплексът се е свързал с Тива и с някои от околните храмове чрез Алеята на сфинксовете. Обособени са 3 зони, в най-голямата от които е разположен храмът на Амон Ра. Неговите размери са колосални. Централно място заема колонната зала-хипостил, която се състои от 134 масивни колони, високи 23 метра. В комплекса има още няколко по-малки храма и свещено езеро. За разлика от съвременните църкви, джамии и синагоги, този храм е бил дом на Боговете забранен за обществени посещения. Ако някой простосмъртен дръзне да влезе вътре, е бил осъждан на смърт. Това е светая светих, обитавана от Амон, главният Бог на древните египтяни. Простолюдието е било допускано в храма само по време на ежегодния фестивал на Опет. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали свещени египетски ритуали.
Трима богове – Амон, Мут и Хонсу са почетени в Храмът Луксор. Това е голям древноегипетски храмов комплекс, намиращ се на източния бряг на река Нил, в град днес известен като Луксор, но в древността познат като Тива. Храмът Луксор и почитан като най-силното въплъщение на архитектурните особености на Новото царство (XVI-XI век пр.н.е.). Отличава се с грандиозен замисъл, монументалност и голямо количество колони. Храмът Луксор навява безвремие, в него царуват богатство на релефи и спокойствие. От древни времена храмът винаги е бил в центъра на територията, на която е построен. За неговото изграждане заслугата е на Аменхотеп III, при който е отбелязан зенитът на древноегипетските мощ и влияние. Характерна негова особеност са сфинксовете, които спират пред гигантския първи пилон. Той, както и построените по-късно в добавка храмове, са дело на друг велик владетел на Египет – Рамзес II.
Именно той е изобразен на него, както и на други шест гигантски статуи – две в седнало положение и четири в стоящо положение. Зад пилона е Големият двор на Рамзес II. Той е едно от нововъведенията, в единият ъгъл на което е издигната джамията на Абу ал-Хаггаг. Задължително трябва да се обърне внимание на 40 колони, образуващи т.нар. колонада на тържествени процесии, най-внушителната част от храма Луксор – Слънчевият двор, както и най-старата му част – „светая светих” централното светилище.
Връщане на борда. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Ден 8 ДЕН 8 |  Круиз по Нил – Полет до България
Закуска. Освобождаване на каютите. Трансфер до летището. Полет обратно към София.

Цената включва
- ДИРЕКТЕН ПОЛЕТ С ПРЕСТИЖНА АВИОКОМПАНИЯ
- ВСИЧКИ ЛЕТИЩНИ ТАКСИ
- БАГАЖ: 20 кг регистриран и 5 кг салонен багаж.
- TРАНСФЕР: летище – хотел – летище (модерен автобус с климатик).
- НАСТАНЯВАНЕ: 7 нощувки на круизен кораб по р. Нил с външна каюта за двама човека.
- ХРАНА: Закуска, обяд и вечеря на кораба зацелия престой.
- ВОДАЧ с български език ще ви придружава и дава подробна информация по време на програмата.

Цената не включва
- Задължителна медицинска застраховка от ЛЕВ ИНС АД покритие 10 000 евро за лица до 70 г.: 24 лв. За лица, навършили 70 г., застраховката се заплаща в двоен размер.
- Застраховка "Отмяна на пътуването";
- Доплащане за индивидуално настаняване (в случай, че пътувате сами и нощувате в самостоятелна стая): 649,00 лв.
- Туристическа виза, която се заплаща и получава на място: 25,00 евро
- Напитки на борда на кораба.
- В цената не е включен бакшиш за персонала на кораба, шофьори, екскурзоводско обслужване за целия престой: 35,00 евро на човек


Допълнителни екскурзии
- Пакет „Екскурзии" – 479,00 лв., който осигурява:
  • Посещение на Долината на царете, храма на Хатшепсут, колосите на Мемнон;
  • Посещение на храма Ком Омбо;
  • Посещение на Високата язовирна стена в Асуан;
  • Посещение на храма на Изида от о. Филея;
  • Посещение на храмовия к-с Карнак и Луксор.
- Пакет "Ол Инклузив" за целия престой – 399,00 лв. на човек:

Или обединени двата пакета в "МЕГА Пакет" – 829,00 лв. на човек.
47/01
Етикети
почивка в шармел шейх , хургада , хотел mercure hurghada 4* , pochivka , самолетни екскурзии египет , червено море , оферти египет 2023 , оферти за почивки ранни записвания египет , екскурзия до манастирите св. антоний и св. павел , почувка в хургада , хотел hilton hurghada resort 5* , kruiz po reka nil , kruiz po reka nil , травелс , ekskurziq do egipet , pochivki hurgada , самолетни почивки ранни записвания , pochivki hurgada , coral beach resort hurghada 4* , екскурзия до кайро и круиз по р.нил , ekskurzii egipet , ekskurzii ot varna , хотел grand plaza resort 4* , оферти за почивки , samoletni ekskurzii ot varna , кайро и хургада през 2023 , oferti , екскурзия "супер луксор" , самолетни почивки от варна , pharaoh azur resort (ex. sonesta pharaoh beach resort) 5 * , titanic aqua park 4* , почивка в египет , кайро , ekskurziq do egipet , екскурзия кайро от варна , ниски цени за египет , крусиз по река нил , самолетни почивки , египет , mercure hurghada 4 * , самолетни почивки , samoletni pochivki ranni zapisvania egipet , круиз по река нил , топ оферта , хотел jaz saraya makadi 5* , 4ista voda , екскурзия до луксор , 2023 , ел гуна , египет 2023 , the oasis hotel pyramids 4* , самолетни екскурзии , екскурзии хургада , samoletni pochivki hurgada , почивки , почивки египет , ekskurzia hurgada ot varna , pochivka v sharmel sheih , samoletni ekskurzii egipet , oferti za ekskurzii ranni zapisvania hurgada , оферта египет , samoletni ekskurzii , pochivka v sharmel sheih , sunny days el palacio hotel 4 * , екскурзии хургада , дайвинг , самолетни почивки ранни записвания египет , - екскурзия с яхта райски остров + коралови рифове , top , екскурзия до египет , samoletni pochivki , kruiz po reka nil , оферти за екскурзии , egipetska prikazka , 2023 , кайро , oferta za pochivki ranni zapisvania hurgada , kruiz po reka nil , ниски цени , екскурзия до египет , hurgada varna , samoletni ekskurzii ranni zapisvania hurgada , pochivki egipet , хотел hilton long beach 4* , oferta za pochivki ranni zapisvania hurgada , екскурзия "шоу 1001 нощ и пеещи фонтани , razhodka s lodka s prozrachno dyno , oferta za pochivki ranni zapisvania egipet , minamark resort & spa 4 * , ниски цени египет , oferta za pochivki ranni zapisvania egipet , почивка в шармел шейх , хотел steigenberger aqua magic 5 * , екскурзия до хургада , ekskurzii , оферти за екскурзии ранни записвани хургада , samoletni pochivki , oferti za ekskurzii hurgada , kairo varna , самолетни екскурзии от варна , екскурзия до кайро 2023 , оферти за екскурзии ранни записвани , ekskurzii hurgada , самолетни екскурзии хургада , ekskurziq do egipet , ekskurziq do egipet , екскурзии кайро , оферти за екскурзии египет , почивка египет , oferti za ranni zapisvania hurgada , кайро с нас , egipet , круиз по река нил , застраховки , pochivka v sharmel sheih , почивка в шармел шейх , oferti za ranni zapisvania , египет с топ травелс , egipet varna , samoletni ekskurzii ranni zapisvania , kruiz po reka nil , grand plaza resort 4 * , самолетни почивки хургада , екскурзия до египет , почивки , ekskurziq do egipet , pochivki ot varna , titanic palace 5 * , почивка в шармел шейх , разходка из сахара с atv, джипове и езда на камили , ekskurzii kairo , почивка в египет , оферти за ранни записвания хургада , целодневна екскурзия до луксор , 4erveno more , oferta za pochivki , оферти за почивки хургада , кайро варна , ekskurziq do egipet , почивка египет , оферти за ранни записвания , kruiz po reka nil , oferta za pochivki , самолетни почивки египет , самолетни почивки ранни записвания хургада , почивка в египет , varna , топ травелс , ranni zapisvania , гранд сафари , oferta za pochivki egipet , хотел steigenberger al dau 5* , оферти за почивки египет , египетска венеция , шок цени , хит здрелка , ekskurzia kairo ot varna , екскурзия до египет , ekskurzia egipet ot varna , oferta za pochivki ranni zapisvania , екскурзии египет , екскурзия до кайро и круиз по р.нил 2023 , екскурзия до хургада , почивка в шармел шейх , oferta za pochivki hurgada , badawya vip , круиз по река нил , oferta za pochivki egipet , круиз по река нил , po4ivka , ekskurzii , oferti za ekskurzii ranni zapisvania , ранни записвания , круиз по река нил , ekskurzii egipet , екскурзии кайро , екскурзии египет , jasmine palace hurghada 5* , oferta za pochivki hurgada , посещение на jungle аквапарк , oferta za pochivki ranni zapisvania , варна , екскурзия до кайро и круиз по р.нил , самолет , сахара парк сафари , хургада , разходка с лодка с прозрачно дъно , самолетни екскурзии ранни записвания , екскурзия до ел гуна /египетската венеция , хотел le meridien piramids 4* , samoletni ekskurzii , tur na kairo , ekskurziq , почивка в египет , long beach resort hurghada (ex. hilton long beach resort) 4 * , samoletni pochivki ranni zapisvania hurgada , дайвинг (гмуркане) , kruiz po reka nil , хургада шок цени , хотел sea star beau rivage 5* , топ , хургада , samoletni ekskurzii ranni zapisvania egipet , перлите на египет , - екскурзия "бялото слънце на пустинята" , хотел continental hurghada 5* , samoletni ekskurzii hurgada , хотел samra bay resort 4* , oferti oferti , oferti za ekskurzii ranni zapisvania egipet , египет варна , самолетни екскурзии ранни записвания египет , хургада варна , pochivki , pochivka egipet ot varna , kruiz po reka nil , samoletni pochivki egipet , amc royal resort 5 * , почивка египет от варна , екскурзия египет от варна , toptravels , почивка в хургада 2023 , кайро и египетските пирамиди , самолетни билети , оферти хургада , ранни записвания 2023 , оферти за екскурзии ранни записвания египет , екскурзия до египет , самолетни екскурзии , hurgada , оферти за почивки ранни записвания хургада , екскурзии , ranni zapisvania hurgada , кайро , почивки хургада , кайро , почивки от варна , гмуркане в червено море , египет , pochivki egipet , екскурзии от варна , почивка в египет , pochivki kairo , kruiz po reka nil , круиз по река нил , kairo , почивка в египет , самолетни екскурзии ранни записвания хургада , travels , оферти за почивки ранни записвания , oferti za ekskurzii egipet , egipet , ekskurziq do egipet , оферти за екскурзии hurgada , екскурзия до египет , хотели , круиз по река нил , екскурзии хургада , хотел titanic resort 5* , почивки египет , ранни записвания хургада , ekskurziq do egipet , ekskurziq do egipet , почивки хургада , 2023 , екскурзии египет , екскурзия до кайро , тур на кайро топ травелс , екскурзия хургада от варна , екскурзия "вечерна хургада" , samoletni pochivki ranni zapisvania , pochivka v sharmel sheih , ekskurzii hurgada , екскурзии , почивки кайро , хотел jaz aquamarine 5* , оферта , oferti za ekskurzii , самолетна програма , оферти , райският остров с корабче
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах