ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         

Пакистан /Сезон 2023

Оферта номер: Е2734
Вид транспорт: Самолет Самолет
13 дни-11 нощувки/Сезон 2023
София -Истанбул- Лахор // Исламабад - Истанбул - София


ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ


Програма
1 ДЕН
.

06/07 май             Пристигане в Лахор
Кацане в 04:15 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Почивка от нощните полети. Днес целият ден ще ни бъде запълнен с разглеждане и дори наблюдение на смяната на караула на границата с Индия! Първо ще посетим музеят – богата колекция на музейни експонати от моголите и сикхите, като музикални инструменти, древни бижута, текстил, картини, керамика и оръдия. Следва джамията Бадшахи или „Кралската джамия“, изградена по поръчка на крал Аурангзеб през 1671 г. и завършена 1673 г. Дизайнът е повлиян от ислямски, персийски, централноазиатски и индийски стилове. Тя е втората по големина джамия в Пакистан и Южна Азия и петата в света!
Насочваме се към крепостта в Лахор, простираща се върху над 20 хектара. В себе си е приютила над 21 паметника, някои от които са от времето на император Акбар (16-17 в.), но има и една, за която се твърди, че е от 11 в., изградена от кал и тухли. Допълненията от периода на Шах Джахан се характеризират с луксозен мрамор с инкрустирани персийски флорални орнаменти. Грандиозната и емблематична порта Аламгири е построена от последния от великите моголски императори Аурангзеб, и се изправя срещу известната джамия Бадшахи.
През 1981 г. крепостта е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Ще наблюдаваме церемонията по спускане на знамената на границата между двете държави, на граничен пункт Вага-Атари. Това е военна церемония, която двете страни следват от 1959 г. насетне. Тя започва с шумен парад от двете страни на границата, както и подвиквания на наблюдателите, докато се свалят знамената и граничарите се сменят. Парадът започва веднага след залез слънце, като железните порти на границата се отварят и двете знамена се спускат едновременно. После знамената се прибират и церемонията завършва с отдръпване на граничарите, което включва грубо ръкостискане между войници от двете страни, последвано от затваряне на портите отново.
Връщане в хотела и нощувка.
 
08 май                  Лахор - Амрицар
Потегляме за границата между Пакистан и Индия. Уреждаме митническите  формалности и ще бъдем посрещнати от нашият индийски партньор. Отиваме да обядваме в местен ресторант, след което ще се насочим към храма на Амрицар, наречен Златния храм, който се счита за Ватикана на сикхите. По време на посещението ще видите обществената кухня, където всеки ден повече от 70 хиляди души ядат, без да плащат нищо, след това ще влезем в храма. Jallianwala Bagh, това е мястото, където британският генерал Дайър открива огън по невинни и убива повече от 400 души. Храмът е свято място за сикхите, но е отворен и за всички вярващи, без значение от тяхната религия. Комплексът представлява съвкупност от сгради около светилището и басейна. Допълнителните сгради включват часовникова кула, офисите на комитета Gurdwara, музей и лангар - безплатна кухня, управлявана от общността на сикхите, която предлага вегетарианска храна на всички посетители без дискриминация.
Ще си направим разходка с рикша (2 души на 1 рикша) из града за 40 минути, за да видим и разберем повече за местния живот. Нощувка в Амрицар.
 
Който не желае да пътува до Индия, остава в Лахор и има разглеждане на градинита Шалимар, джамията Хан Вазир, хамама Шахи. 
Посещение на градините Шалимар, от времето на шах Джахан, около 1642 г. Градините лежат на объл паралелограм, заобиколен от висока тухлена стена, известна със своята сложна резба.
Посещение на гробницата на шах Джахангир (1605 до 1627 г.). Във вътрешността на мавзолея е издигнат саркофаг от бял мрамор, страните на който са ковани с цветя от мозайка в същия елегантен стил като гробниците в Тадж Махал в Агра, Индия.
Следва посещение на джамията на хан Вазир. Смятана за най-богато украсената джамия от епохата на Моголите, джамията е известна със сложните си орнаменти от фаянсови плочки, известни като каши-кари, както и с вътрешния си интериор, които е почти изцяло украсени със сложни фрески. Продължаваме с посещение на хамама Шахи – обществена баня, на площ от 1050 кв.м., изградена по модела на турски и ирански бани. Представлява свързани помежду си 21 помещения и е единствената баня в този район от това време, която все още се ползва!
Връщане в хотела в Лахор и нощувка.
 
09 май                  Амрицар – Лахор – Исламабад
След закуска тръгваме отново към Пакистан и продължаваме към Исламабад. Със своето население от 2 милиона души, това е десетият по големина град в Пакистан.  На няколко километра от него е разположен Равалпинди- третият най-голям град в страната. Заедно двата града сформират агломерация с население от над 5 милиона души.
Исламабад е построен през 60-те години на 20 век, за да замени Карачи като столица на Пакистан. Според основния план,  градът е разделен на 8 зони- административна, дипломатична, жилищна, образователна, индустриална, търговска, провинциална и зелени площи. Исламабад е известен със своите гори и паркове, сред които Национален парк хълмовете Маргала и парка Шакарпариан.
Джамията Фаисал- eдна от най-големите в Южна Азия и четвъртата най-голяма в света. Други забележителности са Националния паметник и Площада на демокрацията.
Пакистанският паметник - национален паметник и музей на наследството. Паметникът е построен, за да символизира единството на пакистанския народ. Четирите големи венчелистчета представляват всяка от четирите основни култури на Пакистан, Пенджаби, Белуджи, Синдхи и Пахтун.
Даман -е - Ко- високо място за гледка към града, на 10-15 минити с кола от Исламабад.
Нощувка в Исламабад.
 
10 май                  Исламабад – Гилгит
Закуска. Пожелаваме си хубаво време, за да има полет до Гилгит, иначе ще се наложи да направим трансфер по земя, което е около 12-14 часа (ок. 300 км). Който не желае да лети, ще направим и трансфер с автомобил до Гилгит.
Голяма част от пътя е магистрала, но останалата е второкласен път и се кара бавно. Ако стигнем със самолет до Гилгит, ще се насочим към пазара, който е доста популярен със своите пресни и сушени плодове и ядки. Ще минем и през висящият мост, един от най-забележителните в света! Мостът е с дължина 155 м. и е само за пешеходци и мотористи. Мостът свързва Даниор със сградата на Каракорумския университет през река Хунза.
Продължаваме към китайския пазар и археологическия обект Буда Карга - това е издълбано изображение на голям изправен Буда, висок около 15 м, в скалата в Карга Нала. Смята се, че скалният релеф датира от 7 век, а около него има множество дупки, за които се предполага, че са за дървени греди, които биха представлявали къща на Буда.
 
11 май                  Гилгит - Каримабад
След закуска потегляме през долината Хунза по прословутия Каракорумски път ще спрем за снимки към Ракапоши, ще пием чай в подножието на върха. Разкриват се неповторими гледки към връх Ракапоши (7788 м). Ще можем да направим малък трек и по ледника Хопър (по един час в посока). Който не желае ще има повече време за чай J
Хората от района на Хунза са популярни със своя дълъг живот, макар и много хора да подлагат на съмнение този факт. Дали е и щастлив – всеки има своята версия. Средната продължителност на живота им е 100 г., но много от тях надхвърлят 120 г.! Междувременно средната продължителност на живота в Пакистан е само 67 години.
Факт е, че тяхната изолация и качество на живот имат някои интересни характеристики, които със сигурност биха направили човек по-здрав. Твърди се, че хунза могат да раждат деца по-късно от обикновено, никога не се разболяват и са непроницаеми за рак. Има твърдения, че жените там могат да забременеят на възраст между 60 и 90 години. Има поверие, което гласи, че те са потомци на хората, които Александър Велики оставя, тъй като са стари, болни или недъги, за да продължат неговия поход през планините през 4 в. пр. Хр. Тяхната долина се намира в отдалечен на север регион, където няма преработена храна, а водата е от ледника. Оцеляват предимно от сурови плодове и зеленчуци и по-малко месо. Основен продукт са кайсии, праскови, круши и грозде. Продължаваме към Каримабад за настаняване и нощувка.
 
12 май                  долината Хунза
Целодневен тур в Каримабад. Днес ще посетим крепостта Балтит, която представлява огромен интерес. В продължение на много години крепостта е служила като административен щаб и дом на бившите управители на Хунза. Стилът на строителство произхожда от Ладак. Крепостта е стратегически разположена и дава широк обсег на наблюдение към долината. В момента той служи като музей с богата колекция от експонати, артефакти и музикални инструменти от Хунза. Сега тя се управлява от Културен съвет „Хан Ага“, която се зае с реконструкцията и възстановяването на своето оригинално величие.
Следобед пристигаме в село Ганиш, където ще посетим Каримабадски. Селото е разположено на плодородна почва в равнината край река Хунза и едно от най-старите в района (поне от 1000 години). Оттук е минавал древният път на коприната. Общността на Ганиш получава 2 награди на ЮНЕСКО - 2002 и 2009 г. за опазване на културното наследство в Азиатско-Тихоокеанския регион. Историята показва, че Ганиш е построен първоначално като укрепена крепост, като до делото е имало висока скала, която откривала широк изглед към реката. Но поради свлачищна дейност или други природни бедствия, коритото на реката е изместено и не минава оттам. Имало е 14 наблюдателни кули, а сега са останали само няколко.
 
13 май                  долината Хунза – Гюлмит § Пассу - Гюпис
След закуска отпътуваме за Гюлмит през новопостроеното шосе покрай езерото Атабад (което през последните няколко години се преминаваше с лодка, тъй като е образувано, вследствие от масивно свлачище през 2010 г., което помете цяло село, както и главния път), ще отидем за разглеждане на селото и околностите: Музей Гюлмит, игрище за поло, Стара къща, център за килими ръчна изработка, висящ мост Хюсейни и прекрасно място, от което се вижда ледника Пасу. В края на следобеда се отправяме към Гюпис за нощувка.
Гюлмит е селище, познато още като Горен Хунза и е на височина 2700 м.н.в. в Каракорум. Мястото е изключително живописно, с множество заснежени върхове, мрежа от напоителни канали в района и глетчери. Селото е турисическо място с магазини, музей, исто  рически обекти и хотели. Крепостта Андра е разположена върху хълм над старото селище Гюлмит, а руините там говорят, че крепостта е разполагала с отбранителни съоръжения. Тя е от 17 век, когато войните между Хунза и Нагар са били често срещано явление.
Музей Гюлмит: Уникална колекция от историята на Хунза се намира в местна къща. Той е пълен с интересни етнически артефакти, дървени купи, лъжици и селскостопански инструменти, вълнени палта бродирани шапки, шалове и дори гоблен от Тайната вечеря.
Стара къща: Тя е собственост на старо аристократично семейство. Старата къща Гюлмит е на
северния край на терена за поло. Тук ще видим лятната резиденция на управителя на Хунза Мир, което вече не се използва. Някога старата къща е била използвана като зимна резиденция, а днес е Център за обучение по килимарство за жени. По време на британската експедиция в района на Хунза, британските офицери са били богато нагостени тук.
 
 14 май                   Гюпис – прохода Шандур – Читрал
Продължаваме пътуването си през прохода Шандур, който се намира на височина 3800 м. Често се нарича „Покривът на света“. По време на годишния „Фестивал на поло Шандур“ се играят мачове по поло на игрището за поло Шандур между отборите на окръг Читрал и провинция Гилгит-Балтистан.
Поло фестивал Шандур – провежда се всяка година и продължава около седмица през месец юли. Първият такъв фестивал се е състоял през 1936 г. Британският Майор Коб е човекът създал традицията, притежаващ първото игрище за поло наречено „Лунно поло игрище“. Съзтезанието е изключително полпулярно в Северен Пакистан. Провеждането му е уникално и екзотично първо поради височината на мястот и второ поради изключителните гледки планински гледки, на които участниците и зрителите могат да се насладят. Освен това се организират музикали забави и лов на пъстърва в близките потоци. Черешката на тортата е финалния мач между отборите на Гилгит и Читрал.
Град Читрал – основните забележителности на града са крепостта Читрал, Пазара, Игрището за поло  и джамията Шани Масджид. Ако имаме достатъчно време ще можем да ги посетим.
 
15 май                   Читрал – долината Калаш - Читрал
Еднодневен тур до долината Калаш. Ако предния ден не сме успели да видим Пазара, днес минем за кратко от там и ще продължим към долината. Културата на хората от Кайлаш е уникални и напълно различна от тази на етническите групи, които я заобикалят. Те са политеисти (вярват в много богове) и природата играе много важна и духовна роля в ежедневието им. Като част от тяхната религиозна традиция се принасят жертви, като по този начин се благодари за изобилието на техните три долини Калаша Деш (трите долини), които се образуват от Румбур, Брумбред и Бирир. Ежегодишно се провеждат няколко фестивала, единия от които е Пролетния, който се празнува четири дни. Основната цел на фестивала е младите момичета и момчета да си намерят съпруги и съпрузи. Жените носят традиционно цветно облекло, а в косите си имат шарки на цветя.  Носят огърлици с мъниста, които допълват техните рокли и шапки. Мъжете носят традиционен Shalwar Kameez с жилетка, изработена от вълна. Те танцуват заедно и пеят. Всяка година този фестивал носи усмивка на ергените и жените от племената от долината Калаш, тъй като им дава възможност да изберат своите партньори в живота и да обявят имената им в последния ден от фестивала.
Връщане в Читрал и нощувка.
 
16 май                  Читрал – прохода Ловари – Суат
Тръгваме на юг покрай афганистанската граница за да преминем през прохода Ловари (3200 м) и да достигнем до планиските поляни на долината Суат популярна като „Швейцария на Пакистан“ заради красотата на заснежените планински върхове. Нощувка.
Музеят на Суат –показва над 3000 предмета, които отразяват богатата история на Суат. Музеят съдържа голяма историческа колекция от местни изкопани скулптури от Гандхара, които илюстрират историята на живота на Буда. Секцията за етнография на музея показва най-добрите образци на местна бродерия, резбовано дърво и антикварни бижута.
Нощувка в Суат.
 
17 май                  Суат – Исламабад  
Напускайки долината Суат потегляме за Исламабад, като по път ще спрем при руините на Гандаран в Тахт-и-Бахи.
Тахт-и-Бахй - партски (партско царство) археологически обект, след като първоначално е бил зороастрийски комплекс, по-късно е превърнат в будистки монашески комплекс. Датиран е от 1 век пр. н. е. и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1980 г.
Sahr-i-Bahlol (Seri Bahlol) също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и не е  далеч от Тахт-и-Бхаи. Твърди се, че съдържа останките на Буда.
Пристигане в Исламабад, настаняване в хотел. Нощувка.
 
18 май                  Исламабад
Ранен трансфер за полет до Истанбул  05:00 ч. Кацане в 09:00 . Следващ полет в 13:20 ч. Отново на родна земя в 14:35 ч.

Цената включва

* Самолетен билет София – Лахор // Исламабад – София с включен багаж;
* Настаняване в 3/4/5 * хотели на база само закуска:
- 1 нощувка в Лахор
- 1 нощувка в Амрицар
- 1 нощувки в Гилгит
- 2 нощувки в Каримабад
- 1 нощувка в Гюпис
- 2 нощувки в Читрал
- 1 нощувка в Суат
- 2 нощувки в Исламабад
* Всички трансфери по земя с 26-местен автобус
* Еднопосочен билет за вътрешен полет до Гилгит;
* Всички входни такси за посещаваните обекти, описани в програмата;
* Местен англо-говорящ екскурзовод;
* Медицинска застраховка, покриваща КОВИД-19;
* Водач-преводач от ТравълМакс.

Цената не включва

* виза за Пакистан – 35 USD, прави се онлайн
* Амнистар – на доплащане
* всички непредвидени обстоятелства по промяна на програмата, произхождащи от лошо       време, анулирани полети, природни бедствия.
* тестове, ако се налагат в този период
* бакшиши за екскурзовод – ок. 40 USD
* всички хранения, извън упоменатите в програмата


Полети
 
Дата                      от                            до                           излита в              каца в                   инфо
06 май                  София                  Истанбул            15:25                      16:50                      1:25
06 май                  Истанбул            Лахор                   20:50                      04:15 +1                5:25
18 май                  Исламабад         Истанбул            05:05                      09:00                      5:55
18 май                  Истанбул            София                  13:20                      14:35                      1:15
 
 
Условия за записване:
*Снимка и копие на задграничен паспорт за виза. Ако се изискат от посолството други документи, ще се обърнем към вас за съдействие.
* Депозит, в размер на 1000 евро, платим при сключване на договор и доплащане до 30 дни преди отпътуване.
 
!! Програмата не е подходяща за хора с ограничени двигателни възможности, както и за хора, на които не им понася голяма надморска височина!!
 
** Полети: моля, имайте предвид, че летище Гилгит не е „всесезонно“ летище – това
означава, че пилотите трябва да могат да кацат/излитат при видимост – когато времето е лошо полетите може да бъдат отменени. Освен това полетите на PIA (Pakistan international airlines) могат също да бъде отменени без обяснение, затова за съжаление никога не сме в състояние да гарантираме 100%, че групата ще може да лети по разписание **
 
Хотели
Хотели по програмата (или подобни от същата категория):
 
Лахор -           Luxus Grand Hotel or similar (3 nights)
Гилгит -         Serena Hotel or similar (1 night)
Каримабад - Darbar Hotel or similar (2 nights)
Гюпис -          Местен гестхауз (1 night) no luxury option available
Читрал -        Hindukush Heights hotel or similar (2 nights)
Суат -             Serena hotel or similar (1 night)
Исламабад - Envoy Continental Hotel or similar (2 nights)


 
20/02
 
Етикети
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах