Нова година 2023 в Малта 30.12.2022 - 02.01.2023/3 нощ         Нова Година 2023 в Прага с водач от България 30.12.2022 - 03.01.2023/4 нощ         Екскурзия в Дубай 2023 - Априлска ваканция 07.04 - 12.04.2023/5 нощ         

Екскурзии до Русия

Полезно е да знаете

Думите на Чърчил загадка, скрита в загадката си остават най-точното определение на Русия; повечето дошли отвън имат само смътна представа за реалността. С умелото съчетаване на екстравагантни, изпълнени със слава времена на Старата Русия и сивото наследство на ерата на Съветския съюз, тази страна едновременно опиянява и примамва.

 Това е земя, изтъкана от сняг и студени до смърт зими, но в същото време от реки, криволичещи през ливадите и никога незалязващо лятно слънце. Хората й, според една руска пословица любители на страданието, не по-малко обичат и да се забавляват и могат да бъдат изключително щедри и гостоприемни.

Климат - континентален
Средни температури - януари (0,-5°С) - в европейската част, -40 в Якутия; юли 1°С - Северен Сибир, (24;25°С) в Прикаспийската
Официален език - руски
Столица - Москва
Най-голям град - Москва
Валута рубла (RUB)
Население - 142 200 000 души (2007)
Етнически състав - руснаци - 81,5%, татари - 3,8%, украинци - 2,6%, башкири - 0,9%, белоруси - 0,7%, молдовци - 0,7%, немци - 0,6%, удмурти - 0,5%
Религия – християни - 88,7%, мюсюлмани - 9,2%, будисти - 0,5%
Часова зона UTC +2 до +12
Телефонен код +7

Българско посолство
ул. "Мосфильмовская" 66
Тел:(007 495) 143-90-22; 143-90-23
Факс: (007 495) 232-33-02
e-mail: bulemrus@bоlgaria.ru
www.bolgaria.ru

Москва (Moscow) е барометърът и ядрото на всички промени, връхлетяващи Русия. Никъде другаде в Русия, контрастите не са така силно изразени – древни манастири и ултра-модерни монолитни сгради, стоящи едни до други, а новозабогатялите руски милионери и мизерстващите пенсионери се разхождат по едни и същи улици. Московците днес предпочитат световноизвестните марки пред монополитните универсални магазини, а прекрасните църкви, вандализирани и изоставени по времето на властващия атеизъм през ерата на Съветския съюз биват възстановявани с изключителна любов. Но истинският вкус на този град е в малките, скрити кътчета, всяко уникално, само по себе си.

Москва е град на контрасти. Тук може да видите както бохемска простота, така и лъскав блясък. Църква от 16и в., покрита със злато, до стъклена сграда от 90те. Соленият хайвер се прокарва със сладко шампанско. А какво представя този дух по-добре от московското метро. Само за няколко рубли може да се повозите между гарите покрити с полилеи и мрамор.

Още от 12и в. около двореца Кремлин е идеалният център на града. Иван Грозни и Сталин са издавали заповедите си от тук. Днес стените на Кремлин пазят някои от най-ценните съкровища на страната. Отвъд стените е Русия, в постоянно развитие. От както Горбачов представи преструктурирането през 1985, комунистите дадоха път на ново поколение мъже и жени, жадни за прогрес. Но освен новостите, традициите също се почитат: руските автори, православните църкви и националната кухня.

Важна информация:
Население : 11 млн. жители
Валута: Рубла
Работно време:  Повечето магазини са отворени от 11:00 до 19:00ч., а някои от тях са отворени до 21:00ч. Банките работят от 10:00 – 17:00ч. Някои затварят по обяд за един час. Много от музеите са затворени понеделниците и вторниците.
Интернет страници за Москва: www.waytorussia.net, www.moscow.info
www.moscow-city.ru

Вестници: The Moscow Times, The Moscow Tribune
Спешен телефон:
112
Гореща линия за туристи 0333 +7(812) 300 33 33
Туристическа информация
Адрес: Gostiny Dvor, 4 Ilyinka
Тел: +7 495 232 56 57

Какво трябва да знаете?
Поща
Пощенски марки и картички може да си купите в пощата и в повечето хотели. (Пощенските услуги в Русия са бавни.)

Аптеки
Адрес: Kutuzovskiy prospekt 8

Зъболекари
US Dental Care
Адрес: Buildning 2, 7/5 Bolshaya Dmitrovka
Тел: +7 495 933 8686

Съвети
Ако нямате застраховка, медицинските услуги може да се окажат скъпи. Обикновено хотелите имат свой доктор, така че първо попитайте там.

Закони за алкохола
Нужната възраст за употреба на алкохол е 18г., но не се спазва почти от никой. По принцип е приемливо пиенето на обществени места, въпреки че на скоро бе издаден закон против него. Често може да видите тийнейджъри да пият бира на връщане от училище. Бира, вино и най-вече водка, както и коктейли в кутийки, като джин с тоник например, са на разположение в повечето будки из града. Трябва да знаете, че най-често евтината водка от будките е разредена или с ниско качество. Баровете с лиценз могат да сервират алкохол денонощно и често им се налага да го правят чак до сутринта. Някои магазини са затворени през уикенда, но тези, които работят продават водка както и в другите дни.

Пушене
Руснаците пушат много, а непушачи рядко се срещат. Скъпите хотели и ресторанти предлагат зони за непушачи, за това не се притеснявайте да попитате. Баровете обикновено са опушени. Пушенето е забранено в транспорта и музеите. Руските цигари струват около 1.5 BGN, а произведеното в Русия Marlboro малко повече и може да си намерите на всяка будка. Вносните марки струват около 3-4 BGN и на горе.

Бакшиши
Ресторантите обикновено добавят такса за обслужване към сметката, но все пак е учтиво да оставите и малко бакшиш. Такситата обикновено определят цената преди пътуването, за това не очакват бакшиш. На гардеробиерите обикновено се дава по около долар или два.
 


Обща информация
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах