Почивка в Малта през Август 01.08 - 31.08.2020/3,4,5 и 7 нощ         Почивка във Варадеро, Куба Полети от Юли до Октомври/7 нощ - Ранни записвания         Почивка в Малта през Oктомври 01.10 - 24.10.2020/3, 4 и 7 нощ         

Пътували сме повече в чужбина по Коледа

27 Януари 2012 г.
Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2011 г. са 258 900, или с 1.9 на сто повече в сравнение с декември 2010 г., съобщи Националният статистически институт.През декември посещенията на чужденци в България са 392 300, което е с 4.8 на сто повече отколкото през същия месец на 2010 г., посочват от НСИ, цитирани от БТА.

Увеличение на пътуванията на български граждани е регистрирано към: Република Македония - с 6.1 на сто, Германия - с 5.8 на сто, Италия - с 4.7 на сто.

В по-голяма степен намаляват пътуванията към Австрия и Франция.
Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези със служебна цел, следвани от пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), и почивка и екскурзия.
Увеличение има при пътуванията с цел почивка и екскурзия.

През декември 2011 г. служебните пътувания формират 59.6 на сто от пътуванията към Германия, 56.5 на сто към Великобритания, 56.8 на сто към Италия и 54.3 на сто към Испания.

Преобладаващият дял от пътуванията към Австрия са с цел почивка и екскурзия, докато към Турция и Република Македония са предимно свързани с други цели на посещение.

Увеличение при посещенията на чужденци у нас е регистрирано при посещенията с цел почивка и екскурзия, докато при посещенията с други или служебни цели намаляват.

Посещенията на граждани от страните - членки на Европейския съюз, през декември 2011 г. се увеличават. Потокът от румънски граждани се запазва, докато по-съществено намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция и Австрия.

Нарастват посещенията и на граждани от групата "Други европейски страни", като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Русия.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 64.4 на сто от посещенията на граждани от Великобритания и 52.2 на сто от Русия. Служебните пътувания са 45.9 на сто от всички посещения на граждани от Белгия и 40.5 на сто от посещенията от Австрия.
С други цели са 88.3 на сто от посещенията на граждани от Турция.

всички новини »

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах