Септемврийски празници в Малта 2022 Периоди 02.09 - 05.09 / 23.09 - 26.09.2022/3 нощ         Уикенд в Малта 2022 Дати на заминаване всеки петък от 01.04 до 28.10.2022/3 нощ         Екскурзия Дубай – 8 дни + 3 екскурзии и 4 вечери включени в цената Полети всеки вторник и събота от 03.09 до 29.10.2022/7 нощ         

Като турист българинът не бил склонен на авантюри Като турист българинът не е склонен към авантюри, вече е изцяло европеец. Една новина може да го накара да се откаже от пътуване или направо да "изтрие" определена дестинация от картата на света. На бълг

27 Ноември 2012 г.
Това каза за БТА Радослав Георгиев - мениджър на голяма туроператорска компания.
Експертът коментира ситуацията в бранша, предпочитанията на българския пътешественик и резервациите за предстоящите празници. В подкрепа на твърденията си за здравомислието на родния турист той разказва, че след т. нар. Арабска пролет пътуванията към тази част от света са сведени до минимум. За предпочитаните до преди няколко години Египет и Тунис няма почти никакви заявки.

Съседните държави - любими дестинации за българина

Любими дестинации за родните туристи остават съседните държави, разказва Георгиев. По думите му много нашенци пътуват до Турция и Гърция не само, за да си починат в популярните курорти, но и за да разгледат забележителностите на двете държави. Сред най-предпочитаните маршрути на българите е и Италия. Обяснението е, че освен изключителното културно и историческо наследство, тази страна е и сравнително близко и пътуването е на приемливи цени, обяснява Георгиев.

Нашите туристи харесват и по-екзотичните места

Като най-предпочитани той посочва остров Бали, Тайланд и Индонезия. В последно време все по-актуална страна става и Виетнам.

По-предвидливите българи вече започнаха да правят резервациите си за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, казва туроператорът. Според него предпочитанията са най-вече за Гърция, Турция и Майорка.
Хората се съобразяват, че почивните дни са малко и търсят места, до които се стига по-бързо.
От по-далечните маршрути най-търсени са празничните пакети за остров Бали.

По принцип за близките дестинации най-предпочитани са седмичните пакети, сочи практиката на Георгиев. По думите му който смята да посети далечна държава, заминава минимум за 10 дни.
Всъщност, почивките и екскурзиите до екзотичните държави се оскъпяват най-вече заради самолетните билети, посочва туроператорът.

Неговият съвет към желаещите да пътуват е, ако искат пътешествието да им излезе по-евтино, да купуват билети или в последния момент (макар че е под въпрос дали ще си намерят) или дълго време преди тръгването, защото тогава компаниите правят сериозни отстъпки.

Много българи са фенове на т. нар. сити-дестинации

Много българи са фенове на т. нар. сити-дестинации, до които "прескачат" за уикенда, казва Георгиев. По думите му сред градовете фаворити на нашите туристи са Будапеща, Виена и Париж. Георгиев със съжаление посочва, че от българските градове за сити дестинация става единствено София, тъй като до там има редовни самолетни линии.
Поради тази причина и този вид туризъм у нас не е развит, тъй като до другите градове, в които има исторически и културни забележителности, е невъзможно да се дойде само за почивните дни.

Все по-търсени са морските круизи

През последните години все по-търсени от българите стават морските круизи, казва Георгиев. Според него предпочитанията са най-вече към Средиземноморието.

Туроператорът разказва, че сега в страната започват да се развиват наченки на популярните в САЩ въздушни круизи, при които туристите обикалят с малък частен самолет. По думите му най-вероятно първите стъпки ще бъдат направени в комбинация между български и румънски туроператори, като посочва, че вече се водят разговори в тази посока.
Българите проявяват любопитство и към екскурзии и почивки в Южна Америка и Африка, но реалните пътувания към тези дестинации все още са много малко, казва Георгиев. Според него основната причина е отдалечеността на тези райони. Обикновено в тези посоки туроператорите разработват индивидуални пакети за клиентите си.

Пазарът започва бавно да се размърдва

Явно на българина му омръзна да се "стиска" заради кризата и тъй като тя няма свършване, отново започва да харчи за пътувания, полунашега-полусериозно казва туроператорът. Той обаче подчертава, че тенденцията през последните години е мераклиите да пътуват да търсят само големи, проверени компании, на които може да се разчита. Това пак е доказателство, че българинът не търси авантюри, а предпочита да залага на сигурността, обобщава Георгиев.

всички новини »

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах