Почивка в Малта през Oктомври 01.10 - 24.10.2020/3, 4 и 7 нощ         Почивка в Ривиера Мая 2020 Полети от Юли до Октомври/7 нощ - Ранни записвания         Почивка в Канкун 2020 Полети от Юли до Октомври/7 нощ - Ранни записвания         

Строежът на АМ Марица разкрива уникални археологически находки

09 Януари 2014 г.
Проучването на уникално праисторическо светилище може да забави изграждането на магистрала „Марица", съобщава Дарик. Светилището попада в бъдещото трасе на последния участък на автомагистралата. Спасителните археологически разкопки, продължаващи трети месец, са в местността Хауза, в непосредствена близост до граничен пункт Капитан Андреево и обхващат площ от 25 дка.

Една от изключително интересните находки е установеното трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис. Проучен е участък с дължина около 130 м, който е бил използван от ІІ до VІ век. Изграден е от едър речен чакъл. Уникална е обаче ширината му - около 18 м. Досега регистрираните участъци от този военен път по цялото му протежение от Средна Европа до Константинопол са с ширина 6-8 м.

Голямата част от цялата проучвана площ в местността е покрита със структури от ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство. Този комплекс от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към знанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала в днешните български земи.

Вторият етап на използване на изследваната местност е средната бронзова епоха - около 1800 - 1700 г. пр. Хр. Установени са отново няколко обредни ями, които са рядкост в българските земи. Третият период на използване на района е ранната и късната желязна епоха - І хилядолетие пр. Хр. Проучени са няколко десетки тракийски обредни ями, някои от които с много големи размери. Открити са две средновековни землянки и поне три обредни ями с човешки жертвоприношения от VІІІ-ІХ век.

всички новини »

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах