Почивка в Хавана и Варадеро - от Януари до Април 2020 Всяка сряда, четвъртък, петък и неделя/7 нощ - Ранни записвания         Почивка в Доминиканска Република 2019 Ноември и Декември всеки вторник и събота/7 нощ - Ранни записвания         Почивка в Малта през Ноември 01 - 30.11.2019/3, 4 и 7 нощ         

Загадъчният град на маите

09 Май 2019 г.
Тикал е една от най-популярните забележителности в Гватемала. Разположен в района на Петен, това е бил най-проспериращият град на класическия период на маите. Днес високите му пирамиди привличат посетители от цял свят.
Тези варовикови сгради, "завзети" от джунглата, са като от филм от поредицата за Индиана Джоунс и омайват туристите с много от все още неразкритите си тайни. Названието Тик`ал на езика на маите означава "място, където могат да се чуят гласовете на боговете". В йероглифите, издълбани в някои от пирамидите, се среща и по-старото име на града Яш-Мутул - "зелена приказка".
Докато се разхождахме из древния град, от който лъха величието на една могъща империя, научихме много за цивилизацията на маите и огромната им сила преди хиляди години. Ще се опитаме в няколко интересни факта да пресъздадем възхищението, което изпитахме, докато бродим из пределите на града.

Джунглата на Гватемала
Национален парк Тикал е създаден през 1966 г. и е първата защитена зона в Гватемала. Намира се в северната част на страната, разположен дълбоко в една от най-големите дъждовни гори на Централна Америка.
Днес около границите на града в сърцето на джунглата все още можем да видим свободно да се разхождат носати мечета, по клоните на дърветата да скачат маймуни-паяци, а над нас в небето да се реят огромни фазани и токани. Някои от местните гидове дори твърдят, че са виждали ягуари.

Тикал и Мезоамерика
Тикал е един от най-големите археологически обекти в Мезоамерика, които маите са владяли някога. Днес руините на техните царства се намират в Гватемала, Белиз, Салвадор, Хондурас и Мексико, но Тикал - със своята площ от 575.83 квадратни километра, е смятан за най-силният град от тяхната империя.

Тикал и ЮНЕСКО
Градът става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Тикал е и обявен и за обект на човешкото наследство, заради своето археологическо и екологично значение.

Столицата на маите
Тикал е бил "биещото сърце" на империята на маите и е управлявал по-голямата част от Мезоамерика политически, икономически и военно. До 600 г. на територията на града е имало дори спортен стадион, училище, болница и библиотека, пълна с хиляди книги. Днес са запазени само четири от книгите на маите.

Населението
Въпреки че не можем да сме напълно сигурни в точния брой на населението на Тикал, по време на класическия период на маите се смята, че то е било между 50 и 100 хиляди души. Повечето експерти са на мнение, че предполагаемия брой на населението като число е по-близо до 100 хиляди. Това пък прави Тикал един от най-големите градове на своето време.

Археологическо чудо
Сградите на Тикал са направени от варовик и представляват останки от кралски дворци, къщи, административни сгради, площадки и храмове. В града са разкрити няколко храма, като най-високият от тях е храм IV със своите 65 метра. От върха му се откриват невероятни гледки към целия национален парк.

Неразкрити тайни
След като съществува повече от хиляда години, Тикал внезапно е бил изоставен от маите. Как толкова голяма империя, процъфтявала толкова дълго, изведнъж е напусната доброволно от населението си? Този въпрос вълнува много изследователи в продължение на години.
Дори днес не знаем със сигурност какво води до обезлюдяването на града. Повечето учени го обясняват с настъпването на много голяма суша, която е принудила маите да потърсят ново място, където да се установят.

Тикал и "Междузвездни войни"
Мястото, където е снимана бунтовническата база, откъдето Люк Скайуокър излита, за да унищожи Звездата на смъртта в четвъртия филм от легендарната поредица "Междузвездни войни", се намира точно в дъждовните гори на Тикал.
Ако се изкачим на върха на храм IV, пред нас ще се открие не просто величествена гледка към останалите храмове в джунглата, която ни навява мисли за едно славно минало, но за миг ще се почувстваме и като част от невероятния фантастичен свят на Джордж Лукас.

всички новини »

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах