Почивка в Доминикана от Март до Октомври 2021 9 дни / 7 нощувки в Доминикана         Уикенд в Малта 2021 Дати на заминаване всяка събота от 04.06 до 24.12.2021/3 нощ         Почивка в Хавана, Куба от Март до Октомври 2021 Полети всяка Сряда, Петък и Неделя/7 нощ - Ранни записвания         

Българка управлява най-големия самолет за Emirates

05 Октомври 2021 г.
Най-големият пътнически двуетажен самолет Airbus A-380 се управлява от забележителна българка. Името ѝ е Сафие Адемоглу Тюркйълмаз и “Марица” споделя нейната историята в репортаж:

Родената в България Сафие не само сбъдна мечтата си да стане пилот, но и управлява най-големия пътнически двуетажен самолет Airbus A-380. Преди години турската авиокомпания засне рекламен филм, който направи напористата красавица с бадемови очи известна. Той е озаглавен “Истинска история за успех” и е гледан от милиони зрители.

Сафие Адемоглу Тюркйълмаз е родена е в малкото село Менгишево, община Върбица, Шуменско. Семейството й се е изселило в Турция през 1989 г. Родителите ѝ я описват като палаво момиче, възпитавано като момче – с чувство за ред, дисциплина и съвестно изпълнение на възложените вкъщи задачи. Тя започва да ходи на детска градина на 2 години и половина, защото майка ѝ работи.

Малката обичала да се катери по дърветата. Стояла там с часове. Опитите да я накарат да слезе се оказвали неуспешни след признанието на момичето: “Обичам да съм нависоко”. “Израснах в малко село в България. Родителите ми отглеждаха крави и зайци”, разказва Сафие. С умиление си спомня за катерушката на детската площадка, като ракета. “Често си представях как я управлявам. Просто исках да стана пилот”, казва без колебание Сафие.

На 12-годишна възраст отива в Турция със семейството си. Тя обаче има проблеми със адаптирането. Сафие учи в една от най-добрите гимназии в Истанбул. Продължава в престижен университет в столицата Анкара. Мечтата да стане пилот обаче не я напуска нито за миг. Открива се възможност да учи в Академията за пилоти на Турските авиолинии (THY). И мечтата ѝ става реалност. Изпращат я в Маями, САЩ. Оказва се, че е единствената жена сред 119 мъже – бъдещи пилоти. Следват тестове по математика и физика, по интелигентност и по летене.

И така Сафие започва да лети.

“Много се радвам, че успях. Дано да бъда пример за младите жени от Турция, България и света. Искам да им кажа, че когато има вяра, посвещение и много работа, няма невъзможни неща. Даже и да плачеш, нямаш право да се отказваш”, е формулата за успех на капитан Сафие Адемоглу. Младата дама по нищо не отстъпва на над 3000 пилоти в престижната авиокомпания. Макар че сред колегите си все още е известна с прозвището “бебето пилот”.

По-късно тя стига до конфликт с THY и преминава на работа в Emirates. Там продължава образованието си и става първата турска жена пилот, управлявала най-големия пътнически двуетажен самолет Airbus A-380.
Гласът на Сафие е спокоен и ведър. В него не звучи нищо прекалено или излишно: "Постоянно искам да съм в небето, защото там се чувствам щастлива." „Когато летя, виждам света като една държава и това ме кара да се чувствам щастлива”, допълва тя.

Вече преминала 40-те, Сафие споделя опита си и вдъхва позитивизъм и от платформата TEDx Talks, канена е много пъти в телевизионни формати. “За нас е гордост, че нашата Сафие, обикновено момиче от с. Менгишево, община Върбица, Шуменско, днес е известно име сред пилотите на такива престижни авиокомпании”, заяви кметът на Върбица Мердин Байрям.

всички новини »

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах