Непал и Бутан – на гости на Буда и Шива сред чудната природа на Хималаите 14 дни/12 нощувки 15.11-28.11.2023          ДУБАЙ И АБУ ДАБИ - 7 НОЩУВКИ С ВКЛЮЧЕНИ ВЕЧЕРИ И ПАКЕТ 4 ЕКСКУРЗИИ Дати на отпътуване от 26.09.2023 до 30.03.2024/7 нощ         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2023         

Мегасветлини, затвори от средните векове и Пещерата на Калипсо придават на Малта истински митичен характер. Тесните, покрити със заоблени камъни улици на градовете й са осеяни с ренесансови катедрали и Барокови дворци, докато провинциалната й част е белязана с едни от най-старите, направени от човека сгради.

Климат - средиземноморски
Средна температура - януари 12°С; юли - 25°С
Официален език - малтийски и английски
Столица - Валета
Най-голям град - Валета
Валута - Малтийска лира и евро
Население - 405 577 души (2007)
Етнически състав - малтийци - 96,8%, англичани - 1,3%, италианци - 0,8%, други - 1,1%
Религия – християни - 99,5%, протестанти - 1,9%
Часова зона UTC +1
Телефонен код +356
Internet TLD .mt

Важна информация:


В работни дни банките са отворени до ранния следобед, а в събота - до обяд. Обменното бюро на международното летище е отворено денонощно. Навсякъде лесно ще намерите АТМ устройства, банкомати и банки. На много места се приемат международни кредитни и дебитни карти. 

Работно време: Повечето магазини са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа. Някои магазини в туристическите зони на града остават отворени и по обяд.

Интернет страници за Слима: www.visitmalta.com, www.mta.com.mt, www.cityofvalletta.org

Спешни телефони: 112

Защита на потребителя: +356 21250221

Туристическа информация:
Туристически офис 1: Адрес: 229, Merchants Street
Тел. +356 22 915440-2
Работно време: понеделник-събота 9:00 - 17:30 часа, неделя 9:00 - 13:00

Туристически офис 2 (крайбрежен район): Кей Пинто (Pinto Wharf), тел. +356 21220633
Работно време: понеделник-неделя 8:00 - 17:00 часа

Здраве: Аптеките във Валета работят обикновено от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа, а в неделя поемат дежурства от 9:00 до 12:30. Аптеката на летището е отворена ежедневно, включително и в неделя и на национални празници, от 9:00 до 17:00 часа.

Телефон на болницата на остров Малта: +356 25450000 (Mater Dei Hospital)

Език: Официалните езици във Валета са малтийски и английски. Малтийският е семитски език, който използва латиница. През вековете в него навлизат много думи от английски, италиански и френски. Италианският също е широко разпространен. Табелите с имената на улиците са написани първо на малтийски, а след това на английски. Ако търсите улица или място, най-добрете запишете и двете имена.

Национални празници: 1 януари, 10 февруари, 19 март, 31 март, 1 май, 7 юни, 29 юни, 15 август, 8 септември, 21 септември, 8 декември, 13 декември, 25 декември

Съвети: Имайте предвид, че на пиянско поведение се гледа с лошо око на острова, а нудизмът е противозаконен.

Алкохол и пушене: В Малта можете да купите алкохол, ако сте навършили 17 години, а цигари - ако сте на 18. Забранено е пиенето на алкохол на улицата и пушенето в затворени пространства. Въпреки това повечето заведения имат зони за пушачи

Валета (Valletta) е столицата на Малта, разположена е на брега на Средиземно море, на най-големия остров на държавата. На италиански се нарича La Valletta, поради което и на български понякога се среща като Ла Валета. Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени" и бързо ще се убедите в изискаността и средиземноморската елегантност на този град.

Първият камък на града е положен през 1566 г. Самото му основаване и история са свързани с рицарите от Ордена на свети Йоан, които поради липса на пари поискали заем за издигането му от папа Пий и испанския крал Филип. Името на малтийската столица е свързано с основателя й - великият магистър на ордена Жан Паризо дьо ла Валет.

Валета заема площ от около 55 хектара, на които са разположени над 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници градове в света. Цялата столица е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 г. Сградите, улиците и площадите са в стилове от ранния XVI век до барок и модернизъм.

Градът има две естествени пристанища - Марсамшет и т.нар. Голямо пристанище (Grand Port).

Градът - средновековна крепост Мдина се намира в Малта. Мдина е средновековната столица на Малта, като произходът на града може да се проследи 4000 години назад в историята. Най – съществената част от разходката са Катедралата и Cathedral Museum, както и крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова. Интересни забележителности: площад Свети Марко; Ботаническите градини на Сан Антонио; катедралата "Св. Павел; крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова; Т'Али - "селището на занаятите", където изкусните майстори създават самобитни предмети от злато, сребро и стъкло.

Сейнт Джулиънс (на английски Saint Julian's, на малтийски San Ġiljan) е малтийски курортен град, разположен северно от столицата Валета, на брега на Средиземно море.

В миналото е бил рибарско селище и до днес можете да видите стари къщи и обитаеми лодки. По-късно става място за вилите на богатите жители на Валета. Днес градът е популярна туристическа дестинация както за малтийците, така и за чуждестранните туристи. Той почти се е слял в едно със съседния град Слима.

В залива на града ще видите многобройни цветни малтийски лодки, които са там целогодишно

Аура (на малтийски Qawra) е сред най-популярните курорти в Малта на източното крайбрежие на острова в Средиземно море. Намира се само на 18 км от столицата Валета и почти се е сляла със съседния курорт Буджиба. Двата града заедно заемат почти целия полуостров на източното крайбрежие на залива Сейнт Пол и е трудно да определите къде точно свършва единият и започва другият. Докато сте в Аура, лесно можете да стигнете до площада и заведенията в Буджиба.

Въпреки че няма пясъчни плажове, Аура е популярна морска дестинация, като хората се пекат на скалите, много от които са плоски. Аура е разположена в залива Салина, наречен така, тъй като от стотици години оттам се произвежда морска сол

Буджиба (на малтийски  Buġibba) е град в Малта, разположен на средиземноморското крайбрежие в залива Сейнт Пол. Намира се само на 15 км от столицата Валета, в един от най-неравните и скалисти райони на острова. От Буджиба се разкрива чудесна гледка към островите Гозо и Комино. Курортът няма пясъчни плажове, но разполага с огромни плоски скали за слънчеви бани.

Както повечето малтийски морски курорти, и Буджиба е била рибарско селище при възникването си преди близо 1000 години. Днес Буджиба, Сейнт Полс Бей и Аура са се слели почти изцяло в най-големия курорт в Малта. Крайбрежната алея се простира от залива Сейнт Пол до залива Салина.

От града се разкрива изглед към остров Сейнт Пол, на който се смята, че е корабокруширал Свети Павел.

Слима (Sliema на малтийски) се намира само на 5 км от столицата на Малта, Валета. Слима предлага комбинация от почивка на брега на Средиземно море, спорт и възможност за разглеждане на забележителностите на острова.

Някога Слима ("sliema" на малтийски означава "мир, покой") е била марско рибарско селище на полуострова срещу пристанище Марсамшет във Валета. Днес градът е един от най-оживените туристически райони, в който се намират някои от най-модерните хотели в Малта. Слима почти се е слял със съседния град Сейнт Джулиънс.

Слима няма пясъчни плажове, бреговете са скалисти. За слънчеви бани се използват огромни плоски скали.

Гозо (Gozo) е вторият по големина остров в Малта, по-спокоен и по-зелен, прекрасно място за ползотворна почивка. Тук ще видите прекрасни селца, плажове, църкви и известни праисторически храмове Гджиания. Един от най-живописните градчета на о. Гозо е Марсафлорн със своя живописен залив и красивите рибарски къщички, предлага отличната хотелска база и пясъчни плажове. Интересни забележителности са: Лазурния Прозорец; цитаделата в столицата на Гозо – Виктория; Залива Шленди; пещерите на Калипсо, край които е разположен един от най-хубавите пясъчни плажове в Малта - Рамла бей.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах