Нова година във Валенсия 2023 29.12.2022 - 03.01.2023/5 нощ         Априлска ваканция в Дубай 2023 с включени 7 вечери и 3 екскурзии Период 07.04 - 14.04.2023/7 нощ         Предколедна Прага - Група с водач от България 16.12 – 20.12.22/Полети с АК България Ер         

Виена - културната столица на Европа

В Европа Виена е символ на богата история и великолепни запазени сгради от различни епохи. Но тя е много повече от това. Виена е Финансов център и средище на международни организации (ЮНИДО, МААЕ и др.). Тя е и голям културен център – има университет от 1365 г., академия на науките, множество музеи, театри, великолепна опера. Виена е и световен музикален център. Тя предизвиква асоциации с Бетовен, Хайдн, Шуберт, Брамс, Щраус, Моцарт, като иронията в случая е, че от тях само Шуберт е роден там, другите са отишли там, защото от 17 век насам тя е водещ музикален център.

Във Виена всеки може да се потопи в невероятната атмосфера, която е съчетание от старинни сгради, малки улични кафенета и великолепни градини. Виена предлага на своите посетители и жители дворците „Белведере” и „Шьонбрун”, бароковия храм "Карлскирхе", бившия императорски дворец „Хофбург”, катедралата „Свети Стефан”, но и модернистичните причудливи сгради на Фрийденсрайх Хундертвасер, фонтаните, които сякаш са скрити от погледите между къщите и красивите статуи, които изникват от нищото.

 

В „Белведере” е разположен музеят за модерни изкуство, бароковият музей и картинната галерия, в която се съхранява колекция от световно известни произведения на изкуството като картините „Целувка” и „Юдит” на Густав Климт. През ХХ век „Шьонбрун” е място на редица събития, като историческата среща между Джон Кенеди и Никита Хрушчов през 1961 г. ЮНЕСКО включва „Шьонбрун” в списъка на световното културно наследство през 1996 г. Като зимна резиденция на Хабсбург, дворецът „Хофбург” заема изключително място в музикалния живот на Виена. В неговите барокови зали някога Кайзерът е приемал своите гости, организирал балове и пищни вечери.

 

За стила на Хундертвасер пък са характерни различните по вид прозорци, цветни мозайки, много зеленина и растителност. Хундертвасер е противник на правите линии и рационалността в архитектурата. Той строи без предварителни скици и планове. Според него съвършенството се крие в спиралите и кривите линии. Негова запазена марка са вълнообразните подове.

Виена е град на неочакваните изненади. След като сте разгледали великолепната колекция от произведения на изкуството в някоя галерия можете да седнете на чаша кафе в някое кафене, чийто маси са на тротоара, след което да се насладите на слънцето, излегнали се на шезлонг покрай някой от каналите.

 

Но преди всичко Виена е хармония. Въпреки натовареното движение в центъра, градът е чист и „диша”. Старинните красиви фасади на сградите съхраняват тайните на векове култура, а музеите, които за някой може да са скучно изживяване карат посетителите да затаят дъх и да прекарат часове в неуморно обикаляне из залите. Тук можете да се потопите и в един друг свят – света на сладкарските изделия. Потънали в гнезда от черен шоколад, ягоди делят лавици с торти-цигулки и загадъчни топки от всякакъв калибър с неповторим вкус.

 

А ако решите да посетите Виена по Коледа, то тогава наистина ще усетите духа на сезона. Градът е толкова красив и оживен по това време на годината, че няма да сте сигурни какво точно да направите първо – да изпиете чаша греяно вино, да обиколите множеството магазини и сергии в търсене на подаръци или просто да се потопите в атмосферата.

 

Всичко това и още много.

5 причини да отидете във Виена:

- Обиколка по „Рингщрасе”. Качете се на трамвай No. 1 или No. 2 и направете пълен кръг около най-известната улица във Виена. Величествените сгради по протежението на „Рингщрасе” отразяват имперския блясък на недалечното минало. 

- Света на музиката. Поглезете се с една вечер в Операта или в концертната зала Musikverein за да разберете защо наричат Виена „сърцето на музикалния свят”.

- Музея на модерното изкуство Kunst Historisches Museum. Насладете се на класическата колекция за изящни изкуства, включително на най-доброто от Брюгел и Тициан. 

- Дворецът Шонбрун. Почитателите на стила Рококо и на Хабсбургската династия ще могат да се върнат във времето и да прекарат деня в изследване на бившата лятна резиденция на Хабсбургите. 

- Дълга кафе пауза. Виена е известна и с културата си на пиене на кафе. „Хайде да изпием по кафе” е често чувана фраза, защото въпреки нашествието на чуждестранни кафенета на пазара, Kaffeehaus си остава традиционното място за чаша кафе, вестник, среща с приятели или откриване на любовта.    

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах