Почивка в Доминикана от Май до Октомври 2020 Всеки вторник, събота и неделя/7 нощ - Ранни записвания         Почивка в Хавана и Варадеро - от Май до Октомври 2020 Всяка сряда, петък и неделя/7 нощ - Ранни записвания         Почивка в Ривиера Мая 2020 от Януари до Април всеки понеделник и петък/7 нощ - Ранни записвания          

Пампорово

Пампорово

 Пампорово, скъпоценният кристал в короната на българските ски дестинации, е най-слънчевият планински курорт в България. Сгушен в сърцето на гостоприемната Родопи планина, обгърнат в зеленина лете и покрит с пухкав сняг, който привлича неустоимо скиорите през зимата, Пампорово си остава един най-предпочитаните ски курорти, както от български, така и от чуждестранни туристи. Уникалното разположение на курорта, който е като блестящ камък в огърлицата на Родопите, както и благоприятният планински климат са предпоставки за наименованието на курорт ‘най-слънчевият планински курорт’ в България. Ако някога сте посещавали Пампорово, то безспорно знаете, че особеният магнетизъм на това райско кътче, покрито с бяла ‘завивка’ през зимата и облечено в ‘зелена одежда’ през лятото, е толкова специфичен, че описанията и снимките говорят за едва една малка част от това, което копнеещият за свобода турист иска да види. Добре дошли в Пампорово през всеки сезон от годината, почерпете сили от природата и красотата!

 

 

Пампорово ще Ви посрещне със слънчево небе, тучни ливади, нашарени с диви цветя и билки, топла гостоприемност, чист планински въздух, ухаещ на борови дръвчета и много, много изненади.

 

 

Пампорово е най-южният ски курорт в Европа е идеалната дестинация за ски и сноуборд приключения, мястото за ‘срещи’ на студените северни ветрове с топлите повеи наситени с влагата на Беломорието. Ако вие обичате ски предизвикателствата и въобще зимните спортове, то слънчевият Пампорово ще Ви осигури незабравими мигове по отличните снежни писти с различни нива на трудност. Ако сте начинаещ ентусиаст, който иска да ‘покори’ ски склоновете, не се притеснявайте, защото Пампорово разполага с международно признато ски училище, където специалисти и опитни инструктори ще се погрижат за Вашето обучение и вълнуващо приключение.

 

 

Пампорово разполага с отлична хотелска база и, сигурни сме, че изборът на хотел в ски курорта ще Ви затрудни, най-вече защото първокласните услуги, безупречно обслужванеко комфорт и невероятните уикенд предложения за пълноценен отдих.

 

 

Най-слънчевият ски курорт в България ще Ви изуми с Посетете панорамния бар на кулата Снежанка на 2030 метра надморска височина, за да се полюбувате на изумителния природен пейзаж, който и художник би се затруднил да претвори. Не пропускайте да се потопите в магията на Смолянските езера, по-известни като изумрудените очи на Родопите, да посетите Националната астрономическа обсерватория Рожен, да откриете тайнственото село Гела и да се докоснете до приказката наречена Родопи.

 

 

Разположение на Пампорово

Ски курорт Пампорово е разположен в сърцето на Родопите- ‘Планината на Орфей’, в нозете на връх Снежанка, на 260 км от столицата София, на 85 км южно от Пловдив, на 15 км северно от китния Смолян и 10 км южно от Чепеларе. Пампорово се намира на височина от 1650 м. над морското равнище в Переликския поддял (Букова планина) на Западните Родопи. Слънчевите дни в Пампорово са повече от 240, така че освен, че една ски почивка ще подейства освежаващо, ще се сдобиете и с прекрасен слънчев загар, тъй като курортът заслужено носи името си на един от най-слънчевите планински курорти в България.

 

Пампорово и пистите около него, водещи началото си от връх Снежанка, се намират между вековни, будещи страхопочитание и възхита красиви ели. притегателен център не само през зимата, но и през топлите месеци. За любителите на зимните спортове и за търсачите на прохладни места за отдих през лятото, Пампорово е отличен избор за почивка.

 

 

Климатът в Пампорово

Пампорово, планинската перла на ски курортите, е всепризнат заради продължителното слънцегреене в района и чудесните възможности за незабравима семейна ваканция през зимата. Пампорово се характеризира с благоприятен климат. Жителите на курорта и туристите се радват на мека , продължителна зима с обилни снеговалежи, осигуряващи отлична снежна покривка, както и на ски сезон с над 120 слънчеви дни с ясно изразено Средиземноморско влияние. Егейско море оказва значително влияние в района на най-слънчевият планински курорт в България и съответно ски сезона е с продължителност от средата на декември до средата на април. Поради близостта на Средиземноморието температурите в курорта имат незначителна денонощна амплитуда. Средната годишна температура в Пампорово е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см, като тя се задържа над 150 дни в годината. Средната месечна температура за месец януари е от 7°С до -2°С. Снежната покривка по северните изложения на вр. Снежанка и по високите била се задържа до края на месец май и създава отлични условия за удължаване на ски сезона. Влажността на въздуха е най-висока през месец януари - 80 % и най-ниска през периода от месец юли до месец октомври - 60%. Пампорово не се характеризира с резки промени в климатичните условия и не съществува лавинна опасност. Мекият профил на Родопите прави пистите в Пампорово подходящи за начинаещи скиори. Слънчевият ски курорт разполага и с множество писти с различна категория на трудност, оборудвани със съвременни технически съоръжения, писта за гигантски слалом, която е отличен тренировъчен пункт за всеки професионалист. Ето защо не е случаен фактът, че Пампорово е постоянен домакин на спортни изяви от национален и международен характер. Пампорово ще изненада ски ентусиастите от всички възрасти с 17 500 метра сборна дължина на алпийските ски-писти, 5 седалкови лифта и 13 влека.

 

Красивите природни пейзажи, който спират дъха, уютните хотели с топла камина и гостоприемна обстановка и множеството възможности за забавления в Пампорово правят курорта любима дестинация за семейни почивки, ски уикенди и СПА преживявания. Отличните условия за планински туризъм допринасят за превръщането на Пампорово в притегателен ваканционен център и през прохладното лято, пъстроцветната есен обагрила уникалните гори в различни нюанси, свежата пролет събудила девствената природа за нов живот.

 

 

Ски писти, ски училище, съоръжения, зимни спортове, лифтове в Пампорово

Тук ще поговорим за това, което най-много Ви е помогнало да изберете точно този планински курорт в Българиязимните спортове и отличните условия за практикуване. В Пампорово основният туристически поток е през зимните месеци, защото курортът е посещаем предимно заради ски-спортовете. Почти всички ски-писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Бидейки прочут европейски ски курорт и водещ спортен център, Пампорово разполага с добре поддържани ски-съоръжения и писти, ясна маркировка и условия за практикува на множество зимни спортове. Пампорово е истински рай за скиори и сноубордисти през зимата.

 

Активният ски сезон в Пампорово започва в края на ноември и продължава до края на април, а снежната покривка често достига до над 2м. Разнообразието от дължини и нива на трудност на ски-пистите прави възможно пълноценното изживявание и на начинаещите, и на професионалистите. Общата дължина на ски пистите в Пампорово е 17 500м. Курортът разполага с 5 седалкови лифта и 13 влека. Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в к.к. Пампорово са с капацитет от 11 600 човека на час. Лифтовете и деветте влека, които обслужват пистите са с капацитет 7000 човека на час. Новия закрит шестседалков лифт на фирмата Pomagalski – Франция, е с капацитет 2 400 човека на час – 116 седалки, с обща дължина 2992 метра. Системата за изкуствен сняг на фирма Sufag и фирма York, с обща дължина на заснежаване 4034 метра, създават условия за ползване на пистите за по-дълъг период.
Достъпът до съоръженията се контролира от карта с чип на австрийската фирма Axess. Като цяло оборудването и лифтовите системи са резултат от последно поколение модерни технологии, като в курорта Пампорово продължават да се внедряват нови и нови системи за поддръжка на ски пистите и производството на изкуствен сняг.

 

Повечето ски-писти започват от връх Снежанка и се намират на надморска височина от 1926м до 1450м. Всички писти са обезопасени и се поддържат в много добро състояние. Безспорно най-трудната за покоряване писта е Стената.

 

 

Научи се да караш ски. Ски и сноуборд училища в Пампорово

Искаш да покориш Снежанка? Може да ‘спечелиш’ сърцето на високия планински връх само ако първо победиш ‘джуджетата’- ски пистите с различна трудност, които водят началото си от върха. След като прочетеш всичко за Пампорово в нашия подробен пътеводител, няма начин да не решиш да посетиш Пампорово тази зима. Ако пък не можеш да караш ски, а си поразен от свободата, която някак струи от практикуващите зимни спортове, то се довери на ски училището в Пампорово. То е с международна известност и е носител на множество престижни награди.

 

Висококвалифицирани инструктори и истински професионалисти обучават начинаещите скиори в група или индивидуално. Продължителността на различните курсове е между 3 и 12 дни. На завършилите обучението успешно се издават сертификати. Средната годишна температура е 8,5 С, а дебелината на снежната покривка е 140 - 150 м, така че зимната обстановка в Пампорово е по-скоро благоприятна и има защо най-сетне да се решите да сте на ‘гребена на вълната’ и да опитате някой фрийстайл зимен експеримент по пистите около Снежанка. Не е необходимо да си закупувате оборудване, ако не ходите на ски всяка година и редовно, защото около ски пистите и в хотелите Ви очакват около 15 гардероба, където можете да изберете ски и сноуборд екипировка с общо над 8000 комплекта. Ако пък желаете да направите инвестиция в ски екипировка, не пропускайте да следите нашия блог, където ще се радваме да сме Ви полезни с последните промоции, които ще селектираме специално за всичко читатели.

 

 

Ето някои от ски училищата в Пампорово, които са подходящи и за малки, и за големи:

 

 

- Ски училище „Стиф” - намира се в хижа Суденец, съвсем близо до най-големия и удобен паркинг в курорта -изходен пункт на пистите. Ски училище Стиф с оборудване от над 400 чифта ски за всички възрасти от марките ‘HEAD’,‘SALOMON’,‘FISCHER’-карвинг система и сноуборд, ски гардероб за съхраняване на ски, Ски сервиз -напълно оборудван за монтаж,шлайфане( ръчно и машинно ),заточване на кантове ,ремонт на ски и обувки и поставяне на вакси, детска градина, предлагаща забавление за Вашите дечица и обучение по ски на деца от 3 до 6 години, магазин, където може да се намери всичко необходимо за практикуването на зимни спортове /ски,обувки,автомати,грейки/. Ски училище „Стиф‘ е създадено и лицензирано през 1995 година. В момента в него работят 15 високо квалифицирани ски учители,способни да обучават на конвенционална и карвинг техника, на английски, френски, немски,руски, гръцки и турски език. Провежда обучение в 4 класа по програмата на Българското ски училище-А,В,С и D. Завършилите обучението получават диплом за съответния клас.

 

- Ски-училище “Малина” е основано през 1997г. от група професионални скиори. Дългогодишната им практика по белите писти в българските зимни курорти и уменията им да предават своите практически умения превръща ски-училище “Малина” в предпочитано от много скиори, които желаят да придобият нови или да усъвършенстват ски-уменията си. Независимо дали сте напълно начинаещи или много добри скиори, търсещи екстремни изживявания, ски училище малина ви дава възможност да постигнете поставените от вас цели. Специализирането в индивидуалните уроци и формирането на малки групи дава възможност за лесно и бързо усвояване на ски-уроците в приятелска обстановка с вашия ски-учител. Индивидуалния подход към всеки дава възможност на вашия ски-учител да изработи програма с най-подходящите за вас упражнения и да избере терен, който няма да ви стресира и в същото време ще изпълни задачите на урока.

 

- Interski Пампорово е резултат от българо – английски фамилен бизнес създаден през 2004г, с натрупан опит в тази сфера повече от 25 години. Всички ски инструктори имат нужната квалификация за обучение на скиори, което се специализира предимно в малки групи или индивидуално ски-обучение, където ще почуствате в приятелска и гостоприемна обстановка. Както може би вече сте разбрали, индивидуалният подход позволява персонализирано обучение, което често е ключът към по-бързото възприемане и придобиване на умения. Ски екипировката редовно се обновява със световните тенденции в ските и ежегодно се закупуват нови модели ски и обувки.

 

 

Ски писти в Пампорово:

 

 

- Снежанка-1(Снежанка-Язовира)- Синя маркировка- Средна трудност-990м – тази писта е известна като “Малката стена” и тя е предназначена за напреднали. Началото на пистата е на 1900 м н.в. на югоизточната част от билото на вр.Снежанка, а краят е на 1785 м н.в. в района на язовира. В началото си, пистата е по-полегата отколкото в края. Обслужва се от ски-влек “Язовира”, тип котва.

 

- Снежанка-2 Стената (Снежанка-Студенец)- Червена маркировка, Черна маркировка - Трудна, Много трудна за професионалисти-известна е като “Стената”. Началото е на 1930 м н.в. непосредствено до ТВ кула “Снежанка”. Пистата се спуска надясно, за да достигне най-стръмната си и внушителна отсечка преди х.Студенец. Финалът е на 1700 м н.в. пред самата хижа и комплекс “Манастира”. Това е най-старата и най-известна писта на Пампорово. Обслужва се от триседалковият лифт Студенец – 2.

 

- Снежанка-3 (Снежанка-Двата Моста)- Черна маркировка, Червена маркировка - Много трудна, Трудна-1500м - известна още като “Двата моста”. Началото й е на 1920 м н.в. Следва отклонение вдясно и стръмно спускане до местността “Двата моста” на 1600 м н.в. Обслужва се от влек “Двата моста”, тип котва.

 

- Снежанка-4 (Снежанка-Ардашла)- Черна маркировка, Червена маркировка - Много трудна, Трудна-2200м - известна е като “Европейската” ниво на каране. Началото й е общо с това на Снежанка – 3. Отклонява се наляво и следва много стръмно спускане към местността “Малина”. В края си, пистата става по-полегата, а финалът е на поляните на Малина на 1450 м н.в. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец –

 

- Снежанка-5 (Снежанка-Ардашла)- Червен, Син- Трудна, Средна -3100м- Ардашлъ, писта за напреднали. Началото на пистата е на 1910 м н.в. на западната част от билото на вр.Снежанка. Пистата прави голям десен завой и финалът е на поляните на Малина на 1450 м н.в. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец – 5.

 

- Снежанка-6 (Снежанка-Язовира-Студенец-Ардашла)- Зелен- Лесна -3800м -“Туристическата”, подходяща за начинаещи. Началото на пистата е на вр.Снежанка и използва трасето на автомобилният път към върха, преминава през местността “Язовира”, следва спускане към хижа Студенец и преминаване през тунела, местността “Двата моста” и финалът е на поляните на Малина. Тази писта доста честно е препълнена с туристи и карането по нея не винаги е от най-приятните, именно поради това, че има много начинаещи, опитващи се да карат. Денивелация ~476m, дължина 4200 м. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец – 5.

 

- Снежанка 7-“Автогарата”. Началото е зад хижа Студенец на 1700 м н.в. Трасето е просеката на лифта Студенец – 1. Краят на пистата е на автогара Пампорово на 1580 м н.в. Тази писта се използва при прибиране в курортния комплекс.

 

- Ски писта Снежанка 8 – известна като “Езерата”, за напреднали. Началото е на връх Снежанка. Следва спускане по южното плато, след което трасето навлиза в гората и прави голям ляв завой към долната станция на 4-та въжена линия Снежанка-Смолянски езера. Пистата се обслужва от това съоръжение.

 

Ски-пистите в Пампорово са с различна степен на трудност, което гарантира незабравимо удоволствие, както за начинаещи, така и за опитните скиори, грабвайте ските и приятното си настроение и се отправете към връх Снежанка. Местността предлага много добри условия за каране извън обработените терени, но е препоръчително да се доверите на планински водач и да следите прогнозата за времето преди да предприемете Вашата off-road авантюра в планината.

 

 

Ако сте любители на ски бягането, Ви очакват три писти за бягане:

- Ски писта за бягане Студенец – Стойките, с дължина 5000 м.

- Ски писта за бягане Стойките – с. Мугла, с дължина 20 000 м.

-Ски писта за бягане Малина – Стойките, с дължина 7000 м.

 

 

Халфпайп – Пампорово разполага и със съоръжение – мечта за всички сноубордисти. За сноубордистите-почитатели на свободния стил, Пампорово от 7 години предлага на вниманието на ентусиастите съоръжение за халфпайп, което с дължина от 150 м и стени с височина по 3.5 м. Халфпайпът, който се намира близо до писта Малката стена е едно от най-добрите на Балканите. Навсякъде в зимните курорти по света разбраха, че само с добре обработени писти за ски бизнес не се развива в желаната посока, а трябва да се предлага всичко атрактивно за свободен стил и дори да се отделят специални територии за паркове с постоянни рампи и съоръжения. "Пампорово" АД инвестира средства в изграждане на съоръженията с намерение да се запазят като трайна част от ски зоната и да променят цялостният облик на най-слънчевият ски курорт в България.

В Пампорово се провеждат международни и национални състезания по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, ски бягане, ски ориентиране, биатлон и други зимни спортове. Планинската спасителна служба е на разположение 24 часа в денонощието. Не се страхувайте от лавини и резки температурни амплитуди, Пампорово по-скоро ще Ви изненада с много слънчеви лъчи като за него са характерни спокойствие, безопасност и облечени в ‘снежни одежди’, добре поддържани писти.

 

Спасителна служба, болнични заведения в Пампорово

Злополуките и здравето не са най-хубавите теми за обсъждане, когато става дума за почивка, но нека не забравяме, че планината и зиме, и лете крие много опастности и ето защо трябва да сме добре информирани относно климатичните условия и заплахата от лавини през зимата. Планинската спасителна служба следи постоянно условията в планините, за да осигури безопастното пребиваване на туристите. Трудно е да се предвидят всички опасности и рискове, които могат да съпътстват летуващите в планинските курорти. Нека Ви припомним обаче, че що се отнася до ски сезона, едно е сигурно – не бива да предприемате неподготвени ски изживявания по немаркираните писти особено при лоши климатични условия. Всички знаем, че повдигащите адреналина изживявания са много изкущаващи, но все пак е добре да ‘опознаем’ скритите тайни на планината с опитен планински водач.
Ски патрулът за спешни случаи в Пампорово е в готовност 24 часа в денонощието. На всички ски писти има линейки и медицински центрове с лекари и медицински сестри, готови да окажат първа помощ на пострадали. В Пампорово има аптеки.
За някои лекарски и всички зъболекарски услуги трябва да се плаща в брой в клиниките. Те от своя страна са длъжни да осигурят необходимите сметки, рецепти и фактури, описващи услугата и нейната цена, така че да удостоверите разходите пред вашата застрахователна компания. Препоръчително е да информирате застрахователите в случай на злополука.


 

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах