Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2023         Сингапур, Куала Лумпур и Бали - перлите на Азия 14 дни/11нощ 24.11.2023 2 нощувки в Сингапур + 2 нощувки в Куала Лумпур +3 нощувки в Убуд + 4 нощувки в Нуса Д         Шри Ланка – изумруденият остров на Индийския океан Обиколен тур + All Inclusive почивка 14.11.2023-24.11.2023 10 дни/7 нощувки          
Свети Влас (Saint Vlas) в Югоизточна България. Селището е било създадено от траките под името Лариса през II в. Градът е наречен на Свети Влас - покровител на търговците, животновъд, лечител през XIV век. Комбинацията от море и планина, спокойствието и уютната атмосфера превръщат курорта в желана дестинация за летен туризъм. В близост до града се намира Слънчев бряг, Несебър, вилно селище Елените и забележителностите: Резерват Камчия, Нос Емине. София - Свети Влас - 414 км. Пловдив - Свети Влас - 302 км. Варна - Свети Влас - 91 км. Бургас - Свети Влас - 48 км.
 
 
 
К.к.“Св.св. Константин и Елена” – история и факти
 
 
 
Днес, всеки го знае като курортен комплекс “Св.св.Константин и Елена” и това е естественото име, което заслужава, не за друго, а защото цялата местност, в която всъщност е разположен, се назовава така от векове по името на малък манастир, възникнал тук най-вероятно още в периода 14 - 16 -ти век. Имало е години, когато заради политически настроения е бил преименуван на курортен комплекс “Балкантурист – Добри Терпешов”, между 1951 и 1956 година курортът се нарича “Варна”, а самият град Варна тогава е Сталин, докато се стига до най-популярното название, с което повечето от нас го помнят – “ Дружба”.

Независимо от всичко това, един категоричен факт от визитната му картичка, няма как да бъде отнет или променян в биографията на к.к.”Св.св.Константин и Елена” и това е фактът, че е най-старият български курорт. Някога, още преди Освобождението, прелестното крайбрежие на днешния едноименен курорт  е било познато предимно на богатите варненци, които с нает срещу тогавашните 5-6 лева за двете посоки файтон, идели до тук и наемали стаи в манастира “Св.св Константин и Елена”, за да прекарат лятната си почивка. Това довело до истинската идея за изграждане на курортен център през 1908 година, както и до надстрояване на цели два етажа върху една от старите манастирски сгради, която ще бъде наречена хотел “Прага”  в чест на посетилите го чешки туристи. Всъщност, благоприятното въздействие на мекия климат, както и наличието на няколко минерални извора в района на стария манастир, са причина още през 1905 година - по инициатива на царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд, да започне изграждане на детски санаториум за лечение на костно-ставна туберкулоза.

Поредицата от войни обаче, в които България е въвлечена през първите две десетилетия на 20-ти век и заради последвалите значителни териториални и икономически загуби на страната, идеята за курорт е занемарена и позабравена.

Чак през март’1925 година градската управа на Варна излиза с официално решение за строителство на почивни станции в курорта, на пристанище и осигуряване на евтин превоз. Постепенно, една след друга, започват да изникват почивните станции на Телеграфо-пощенските работници, на Българския учителски съюз, Железничарския съюз, фонд “Кооперативен работник” и други. С появата на СП “Балкантурист” през 1948 година, възниква и необходимостта от нови хотели по морето, от разширяване на хотелската база, заради сключени договори за посрещане у нас на чешки туристи. Така, през 1949 година се появява “Плаж-хотел №1”, преименуван по-късно в хотел “Роза”, след него – през 1951 година отваря врати хотел “Одесос”, през 1956 са открити хотелите “Чайка”, “Бор”, “Простор”, “Лебед”, “Лотос”, “Русалка”, “Рубин”  и доста други, докато се стигне до изграждането само за 17 месеца на петзвездния Гранд хотел “Варна”, открит на 22 април 1977 година и превърнал се в един от най-престижните обекти на родната туристическа индустрия.

Развитието и поетапното изграждане на курортния комплекс край Варна, реконструирането на стари и издигането на нови хотелски бази, продължава и в наши дни.

Любопитно е да се знае, че на мястото на първия хотел “Прага” от 1908 година, днес се издига “Естрея Палас”. А на територията, върху която някога е бил детският морски санаториум, днес е обособен туристически комплекс “Слънчев ден”, разполагащ с база от 1300 легла, два балнеоложки центъра, пет плувни басейна, два тенис корта и редица други възможности за спортни забавления.

Истинската гордост на К.к. “Св.св.Константин и Елена” обаче, са безценните природни дадености, които притежава. Това е единственият курорт в България със седем минерални извора. Те достигат дълбочина между 1800 и 2000 метра с общ дебит 175л/секунда и температура на водата от 40 до 60 градуса.

През годините, освен строителството на хотели, тук не секва и грижата за естетическото оформление на курорта. През 1913 – 1918 г. е създадена борова горичка, засадени са много декоративни растения, от Франция са донесени семена от черен бор. Земята е разделена от грижливо поддържани алеи, красиви цветни градинки радват очите, а край морето са засадени явор, див кестен, липи, тополи.

През 1992 година, курортът с най-дълга история у нас, си възвръща окончателно първоначалното название.

А днес, независимо от внушителните промени, превърнали го в съвременна модерна зона за релакс, пристанът на “Св.св. Константин и Елена” си остава най-носталгичното място за варненци и гостите на курорта.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах