Албена е един от най-красивите курорти по българското крайбрежие. Албена е мястото, където морето се среща с пясъка. Курортът е наслада за всички възрасти – пясъчни ивици, кристално море, Албена предлага на всекиго по нещо. Комплексът разполага с над 14 900 легла в 43 хотела (2-4 звезди), разположени на самия морски бряг или близките хълмове с изгледи към морето и националния резерват "Балтата". Хотелите разполагат с всички необходими удобства: кабелна телевизия, телефонни линии, ресторанти, барове, интернет зали, медицинско обслужване, рент а кар, конгресни зали, басейни, спортни услуги и др.

Време:
Времето по Гринуич е +2 часа, а централно-европейското време е +1 час.

Електричество:
Напрежението в мрежата е 220 V, честотата - 50 Hz.

Телефонна Връзка:
От телефона в хотела може да се свържете с желания от Вас номер като наберете съответно кода на страната и града. Можете да си купите и фонокарта за обществен телефон.

Паспорти и визи:
Гражданите на страни, влизащи в Европейския съюз и ЕФТА не се нуждаят от визи.

Поща:
Намира се до административната сграда и работи всеки ден от 8.00 до 17.00 ч. Картички и писма можете да оставите на рецепцията на хотела или да пуснете в пощенските кутии в комплекса.

Банки:
Банките са отворени от понеделник до петък от 9 до 16.00 ч. Най-добре е да вземете със себе си паспорт, който може да ви потрябва при обмяната на валута или изплащането на чекове. В някои от хотелите на Албена има и банкомати.

Кредитни карти:
В големите хотели, пунктовете за даване на автомобили под наем, в някои ресторанти и търговски центрове можете да се възползвате от основните международни кредитни карти. Информация за това, кои кредитни карти се приемат, може да получите от стикерите на витрините на магазините и хотелите.

Валута:
Българската валута се нарича ЛЕВ, който се състои от 100 стотинки. Всички разплащания се осъществяват в национална валута. Банкнотите са с емисии от 1, 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева, а монетите - 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. Желателно е обмяната на валута да бъде извършена в чейндж-бюро, на рецепцията на хотела, на летище или в банка.

Аптеки:
Работят от 8.00 до 20.00 ч., като съществуват и денонощни аптеки. За по-подробна информация се обърнете към хотелската рецепция.

Вода:
Водопроводната вода е напълно пригодна за пиене, но е силно хлорирана, затова Ви препоръчваме бутилирана минерална вода.

Плаж:
Всички плажове са безплатни за гостите на комплекса, само чадърите и шезлонгите се заплащат допълнително.

Население:
Населението на България е около 8 милиона, в столицата София живеят около 1 150 000 милион души, а в морската столица Варна - 450 хиляди.

Език:
Официалният език е българският, принадлежащ към групата на славянските езици.

Религия:
Основната религия в България е източно-православното християнство. Съществува също така и население, изповядващо ислям, католицизъм, юдейство и др.

Официални празници:

  • 1 януари - Нова година
  • 3 март - Националeн празник на страната
  • 1 май - Ден на труда (Ден на работническата солидарност)
  • 6 май - Гергьовден; Ден на българската армия
  • 24 май - Ден на славянската писменност и култура
  • 6 септември - Ден на съединението на България
  • 22 септември - Ден на независимостта
  • 1 ноември - Ден на народните будители
  • 25 декември - Коледа

Сейф:
За да се чувствате достатъчно спокойно, настоятелно Ви препоръчваме да съхранявате ценности и документи в сейф на рецепцията на Вашия хотел. В случай на загуба или кражба Ви съветваме да се обърнете към полицията или Вашия екскурзовод. За да избегнете много неприятности Ви препоръчваме да не взимате със себе си на плажа документи, пари и ценни вещи.

Ресторанти:
Работят от 12.00 до 23.00 ч., а някои от тях докато има клиенти. В менюто им присъства както българската, така и интернационална кухня.

Магазини:
В курорта магазините са отворени всеки ден, включително събота и неделя. Работното им време е от 9.00 до 21.00ч.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах