Почивка в Ривиера Мая, Мексико през Декември 2020 Декември 2020/7 нощ         Почивка в Малта през Февруари 2021 02 - 27.02.2021/3, 4, 5 или 7 нощ         Почивка в Канкун, Мексико 2021 Полети всеки понеделник от Януари до Април/7 нощ - Ранни записвания         

Белград

Белград
Почивки и хотели в Белград
Нова година в Белград - със собствен транспорт

Белград  е столицата на Сърбия. Разположен е в северната част на страната, при вливането на река Сава в Дунав. Столица на бивша Югославия и Сърбия. От 7 май 1841 г. по решение на Старата скупщина столица на автономния на Османската империя Белградски пашалък (прераснал в Княжество Сърбия от 30 ноември 1830 г.) става Белград. От 1 декември 1918 г. Белград е столица на Югославия. След Втората световна война Белград бързо е възстановен от бомбардировките и се разраства във всички посоки. Белград е красив и модерен град. Търговски център на града е площад „Теразие“ („Везни“).

Забележителности:

Всичко в областта между Калемегдан, улица „Кнез Михайлова” и улица „Скадарска” си заслужава да се види и е най-добре да обходите района пеш, това е ядрото на Белград!

Калемегдан някога е бил важно укрепление, а днес служи като парк. Входът е откъм „Кнез Михайлова” и предлага красиви гледки, особено при залез слънце. Състои се от паркови алеи и крепостни съоръжения и помещава няколко кафенета, игрища за тенис и баскетбол, музеи и обсерватория. Разгледайте точката на сливане между Сава и Дунав, както и емблематичната статуя „Победник”.


Площад „Република” е основно място за срещи в Белград и се намира досами статуята на Михайло Обренович и важни сгради като Народния театър, Народния музей и улица „Кнез Михайлова”.


Улица „Скадарлия” е пешеходна зона, пълна с ресторанти и кафенета в духа на Стари Белград. Тук може да откриете живи изпълнения на стари градски песни. Улицата е павирана, така че подбирайте разумно обувките си!


На улица „Краля Милана” ще откриете забележителности като Стария дворец, построен през 1881 г. и днес седалище на общината; Белия дворец, старо благородническо имение, както и Новия дворец, построен в началото на ХХ в., днес служещ като седалище на президента. Срещу Стария дворец може да видите и сградата на сръбския парламент.


Посетете историческия квартал Гардош, който е запазил културния си облик с тесни улички, стари къщи и църкви. Той е разположен на хълм, на чийто връх се издига кулата „Сибинянин Янко”, откриваща великолепни гледки към Сава и Белград. Тук ще откриете много и много приятни заведения.


Катедралният храм „Свети Сава” е най-голямата сръбска православна църква, построена на няколко етапа, започвайки от 1935 г. Намира се на улица „Славия”.


Църквата „Свети Марко” е друга известна църква. Строена е между 1931 г. и 1940 г. и се намира в близост до сградата на парламента. Погледнете също така и старинната Съборната църква, строена между 1837 и 1840 г., която е богато изрисувана.

Още в Белград се намират етнографски и исторически музеи, както и музеят на Сръбската православна църква и този, посветен на изобретателят от югославски произход Никола Тесла

Заведения:
В Белград можете да опитате пълния асортимент на сръбската кухня - сачове "рощил" с мешана скара, плескавици, местния специалитет чевапчичи и караджорджевския шницел. Сърбите се гордеят и с бирата си, пробвайте също така и сръбските вина. Що се отнася до нощния живот и кафенетата, улица "Страхинича Бана" е известна с големия брой заведения. Друг вариант е оживената централна улица "Княз Михайловна".

Транспорт:
Превоз до Белград

Самолетите кацат на Централното белградско летище  „Никола Тесла” (BEG), което се намира на около12 км от самия град. Повечето големи и по-малките международни компании организират преки полети до Белград.
Щом слезете от самолета, бихте могли да вземете такси до града. Цените са определени с държавен указ, което ви спасява от непочтени шофьори, но все пак имайте предвид, че до центъра на града има около 18-20 км. Можете да си наемете такси от стоянките в близост до самото летище.
Можете да вземете и автобус 72, който минава по два пъти на всеки час и стига до Зелени Венац в центъра, превозът с който ще ви коства 80 динара (т.е.1, 50 €) и отнема 45 мин. Спирката му е на нивото за пристигащи. Друг вариант е минибус А1, който върви до площад „Славия” в центъра, като преди това спира в Нови Белград и на Централната жп гара. Минибусът е с повече удобства и струва малко по-скъпо - €2, 60.
 
Централната жп гара е разположена в центъра на града и пътят до площад „Република” е само 1-2 км, който се взима за 15 мин. Централната автогара е разположена непосредствено до жп гарата на улица „Караджорджева”. За повече информация, разписание и билети вижте в терминала вътре, така че автобусният превоз до Белград също е удобен.
 
Ако пътувате с кола, препоръчва се да навлезете в града от юг през магистрала Е-75, както и от югозапад през т.нар. Ибарска магистрала. Главни пътища влизат в столицата и от изток и североизток. 

Превоз в Белград
 
Обширната транспортна система на Белград покрива почти целия град, Нови Белград, Земун и други предградия. Може да закупите билет за еднократно пътуване за 100 динара от будка или от водача, пътническа карта или карта за 75 мин. за цялата транспортна мрежа. Те важат и за крайградските влакове на БГ: Воз, но не и за тези на БеоВоз и за минибусите. Повече за линиите и разписанието може да прочетете на тази страница.
 
Градският транспорт е съставен от автобуси, които вървят между 4:00 и полунощ, като някои линии са и денонощни, и свързват централните части с периферията; от трамваи, които стигат и до Нови Белград и които са снабдени със система, която съобщава следващата спирка; тролейбуси, които се движат единствено в Стари Белград; много по-бързите минибуси, които обаче нямат изложени табели за маршрута си; има две системи от крайградски влакове – държавната БеоВоз и общинската БГ: Воз, разписанията на които можете да видите тук.
 
Имате на разположение голямо количество таксита, като внимавате да изберете такова, чиито цени са урегулирани от общината, което личи от синя табела на покрива. 
 
На ваше разположение е дори воден транспорт от Ада Циганлия до Нови Белград, стига маршрутът ви да го изисква!

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах