Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         

Литва, Латвия, Естония

Оферта номер: Е2720
Вид транспорт: Самолет Самолет
9 дни-8 нощувки/Сезон 2023
Вилнюс - Тракай - Каунас - Пажайслиския манастир - Пакруоис - Рундал - Рига - Цесис - Тарту - замок Раквере - Талин


ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ


Програма
1 ДЕН
.

16.07.2023 София – Вилнюс
Полет от София с авиокомпания Lufthansa в 06:10 до Франкфурт. Кацане в Франкфурт в 07:35ч, продължение за Вилнюс в 10:10ч, кацане в 13:10ч. Посрещане и трансфер до хотел Comfort 3*+ или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.

2-ри ден   17.07.2023 Вилнюс - Тракай - Вилнюс
Закуска. Пешеходна разходка из Стария град – най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, и продължава до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала «Св. Анна», еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната – православната «Пятницка църква», в която Петър I покръстил прадядото на Пушкин. Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете до крепостната стена и «Портите на Зората», където се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица. Обяд в национален литовски ресторант.
Следобед екскурзия до древната столица на Литва – Тракай, разположен само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепния дворец с музейна експозиция, обхващаща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс, посещение на най-красивата катедрала в града «Св. св. Петър и Павел» в бароков стил, украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка.

3-ти ден   18.07.2023 Вилнюс - Пажайслиски манастир - Каунас – Пакруоис
Закуска. Отпътуване за Пажайслиския манастир – най-големият манастирски комплекс в Литва, построен в италиански барок, един от най-добрите образци в Североизточна Европа. Досега манастирът почти не е претърпявал реконструкции. Той се намира на полуостров до Каунаския язовир, изграден изцяло от талантливи италиански архитекти. За модел са взети дворците на Венеция! До ден днешен в него са запазени оригинални стенописи, гипсови орнаменти и статуи на италиански майстори от 17 век. Днес той принадлежи на монахините от Ордена на Св. Казимир и е все още действащ, но пътят до него е ограничен. Влизайки във владението на манастира, ще разкрием поне малка част от мистериозния живот на монасите и ще се възхитим на разкошния храм – една истинска перла на барока.
Продължаваме към средновековния град Каунас, намиращ се в Централна Литва. Той е втори по големина в страната, разположен на устието на река Нерис, вливаща се в река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3 в., но първите данни са едва от 13-ти век.
Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и много млади хора.
Туристическа пешеходна обиколка на Стария град Каунас, включваща: замъка Каунас от 13 в., строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци; Кметския площад с бароковата сграда на Кметството; запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци; величествената ренесансова Катедрала от 17 в.; къщата Перкунус – една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва; ортодоксалната Църква «Александър Невски» и Църквата «Витаутас» – най-старата тухлена сграда в града; Църквата «Св. Георги», построена в чест на независимостта на Литва.
Следва посещение на Националния музей на изкуствата на Чурльонис и неговите фантастични картини – мечтаел да превърне музиката в живопис! Микалоюс Чурльонис – известния литовски художник и композитор има принос към символизма и стила арт нуово и по време на краткия си живот създава близо 250 музикални произведения и 300 картини. Много от картините му носят имената на музикалните творби – сонати, фуги и прелюдии.
След пешеходна разходка свободно време за магазини и кафенета.
Отпътуване за Пакруоис – малко градче в северна Литва, споменато за пръв път в писмени източници през 16 в. Имението Пакруоис е от 1887 г., построено е от граф фон Ропп. То принадлежало на няколко заможни семейства и е изоставено по време на войната. От 2012 г. това място се възражда и в момента е едно от най-популярните места за почивка в цяла Литва. В имението Пакруоис има различни работилници: парфюмерийна, където се правят истински парфюми от различни етерични масла; пчеларски работилници с интересни подробности за производството на мед, както и дегустация; вълнено производство – шивашка работилница за най-красивите дрехи от 19 век; ковачница и др. Има театър и камерен оркестър. Имението предлага посещение на музея, автентична малка пивоварна с традиционна дегустация на бира. Пивото в района на Пакруоис е малко по-различно от останалите литовски бири, така че трябва да опитате!
Свободно време след настаняването в Pakruojis Manor Miller's House Hotel или по желание дегустация на наливна бира и вечеря с литовска национална кухня, посещение на автентичната пивоварна от 19 век и участие в програмата «Пътят на бирата», което е може би най-веселото забавление в имението. Тя е номинирана за най-добрата гастрономическа програма в Литва. В Пакруоис бира се е варила още през 16 век не само за развлечение, но и за продажба. Приходите от продажбата на бира били доста големи.
Пивоварът в имението и до днес вари бирата в автентични дървени казани и я слага да отлежава в бъчви. Гостите се запознават с «Хартата на барона» и с историята на популярната бира и пивоварна. По време на обиколката ще разберете някои от тайните на пивоварната и на производството на бира по вековна традиция. Ще има и дегустация на бира. Не е отегчително, защото семейството на пивоварите от четвърто поколение ще ви разкаже за различните видове бира и ще сподели забавните истории, които се случват в процеса на правене на бира. Нощувка.

4-ти ден   19.07.2023 Пакруоис - Рундалски дворец и парк – Рига
Закуска. Разглеждане на територията на имението Пакруоис и двореца на граф фон Ропп.
Отпътуване за Рига. По пътя спирка за обяд и посещение на двореца Рундал – забележителен паметник в стил барок и рококо, шедьовър на известния италиански архитект Растрели. Дворецът е построен за херцога на Курландия – Бирона, известен в руската история като фаворит на императрица Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зали, голямата картинна галерия и да видите много реликви на херцозите на Курландия.
Пристигане в Рига. Настаняване в Mercure Riga Centre Hotel 4* или подобен. Нощувка.

5-ти ден   20.07.2023 Рига
След закуска пешеходна обиколка на Стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа, който е с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата в Прибалтика катедрала, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др.
По желание посещение на концерт с музика за орган в прочутата Домска катедрала.
Свободно време. Нощувка.

6-ти ден   21.07.2023 Рига - Цесис - Тарту
След закуска отпътуване към Цесис – малък средновековен град, на 167 км от Тарту, разположен от двете страни на река Гауя и известен с летните си фестивали. Ще ви очароват павираните му улички, зелените хълмове и красиво оформените градини. Ще посетим средновековния замък на Ордена на Мечоносците.
Замъкът в Цесис е най-големият и най-добре запазен от всички останали средновековни замъци в Латвия. В продължение на няколко векове тук е била резиденцията на Ливонския орден.
Свободно време за обяд.
Отпътуване за Тарту - вторият по големина град в страната и най-голямото речно пристанище, разположено на р. Емайъги. Тарту е определян като интелектуален и културен център, заради най-стария и уважаван университет в Северна Европа, където се е зародил естонският театър. Тарту е основан през 1030 г. от руския княз Ярослав Мъдри на мястото на старо естонско поселение. Новият град бил наречен Юриев. През 80-те години на XIII в. градът, тогава с името Дорпат, се присъединява към търговската лига на Ханзата. Това допринася за засиленото немско влияние. През XVIII в., под името Дерпф, той е присъединен към Руската империя. След войната за независимост на Естония, последвала Първата световна война, градът приема естонското си име Тарту. Пешеходната обиколка на студентския град с екскурзовод ще ви даде обща представа за града, ще видите лютеранската църква «Свети Йоан» от 14 в. Тя е уникален образец на древна тухлена готика в западна Европа. Църквата съхранява над хиляда теракотени скулптури на 700 г. На покрива има панорамна площадка, откъдето се открива гледка към историческата част на града; сградата на университета, Площад «Барклей», Музея на изкуството, сградата на кметството с часовника от XVIII в. и Фонтанът на влюбените.
Настаняване в хотел Barclay 3* или подобен. Нощувка.

7-ми ден   22.07.2023 Тарту - Раквере – Талин
След закуска отпътуване до Раквере, на 100 км източно от Талин. Посещение на замъка Раквере от 16 век и през годините на своето съществуване е бил под различно влияние – датско, германско, руско, шведско и полско. Ще участвате в «Средновековно приключение», което ще ви пренесе векове назад в историята. В двора на замъка се пресъздава всекидневния живот на един типично средновековен град. Тук може да пробвате стрелбата с лък, да участвате в битка с копия, да изпробвате своите възможности в ковачеството и грънчарството, а накрая да обядвате в кръчмата, където се приготвят ястия по старинни рецепти. Обядът е включен в цената.
Представете си, че машина на времето ви пренася в 16-ти век, стражата ви пита за тайна парола, а вие сте облечени в мантии на рицарите от таен орден… Ще се качите в оръжейна кула, ще се запознаете с историята на Ливонския орден и ще надникнете в тайните на замъка – Залата на науките, Изложбата на мечове, Затвора и Стаята за мъчения ви очакват.
И най накрая, можете да надникнете във винарската изба, за да добиете представа как и къде точно са се съхранявали алкохолните напитки в Средновековието.
Продължаваме към естонската столица Талин. Настаняване GO SHELLI SUPERIOR 3+* в стаи категория Superior rooms, нощувка в хотел или подобен.

8-ми ден   23.07.2023 Талин
След закуска туристическа програма в средновековния Стар град на Талин, напомнящ приказките на Андерсен. Пешеходна разходка в Стария град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство, съхранил своята средновековна атмосфера и изключително добре запазена мрежа от калдъръмени улички и градски стени – колоритни къщи с каменни стени, охранителни кули, полузакрити дворове и грандиозни църкви, превръщат стария град в една от най-големите туристически атракции на Талин.
Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна църква на Естония – катедрала «Александър Невски», една от най-старите действащи аптеки в Европа, отворена през 1422г. (от 1581г. до 1911г., се държи от десет поколения на една фамилия); най-привлекателната църква на града Светия дух в малка готическа сграда с богато украсен часовник на стената над входа, датиращ от 1680г., най-старият обществен часовник на Талин; най-старото готическо кметство в Северна Европа, най-високата сграда в света през 15-16 век - катедрала Свети Олаф (St. Olaf’s church) (В свободното време можете да се изкачите по тясна вита стълба до панорамна тераса в кулата й, от където се открива невероятно красива гледка към Талин във всички посоки.); Кулата «Дебелата Маргарита» в която се помещава Естонският морски музей; едни от най-добре запазените търговски къщи „Трите сестри“ от ханзейския период - трите готически къщи днес са превърнати в луксозен хотел; една от емблемите на Талин - пешеходната зона Св. Катрин (St. Catherine’s Passage). Тук ще имате възможност да попаднете в една друга атмосфера. Пасажът представлява уличка в Стария град, която е дом на Гилдията на Света Екатерина. Те са занаятчии и художници, които творят различни произведения на изкуството – от стъкло, шапки, юргани, килими, бижута, керамика, ръчно рисувана коприна и много други. Интересна е възможността да се разхождате по улицата и да видите как творят авторите. Няма друго място в Талин, където творческа и средновековна атмосфера така да се съчетават. От панорамната площадка „Паткули“ на хълма Тоомпеа ще видим красива гледка към Стария град и морето! Запалените фотографи ще открият тук невероятна възможност за изява по залез или изгрев.
Следобед свободно време за самостоятелно разглеждане на други забележителности на града:

Дворецът Кадриорг (Kadriorg Palace)
Дворецът е в бароков стил и е построен от цар Петър Велики в началото на 18-ти век като лятна резиденция. Кръстен е на жена му Екатерина. Проектиран от италианския архитект Николо Микетти, който впоследствие участвувал в изграждането на дворцовия комплекс в Петерхоф. Дворецът се счита за знай-бляскавия пример за дворцов и парков дизайн в естонската архитектурна история. Изключително добре запазен! Дворецът Кадриорг се намира в много приятен градски парк за разходка.

Къщата-музей на Петър Велики е най-стария музей в Талин, открит още през 1806г. по заповед на руския император Александър I. Експозициите на музея включват уникални предмети, които обкръжавали Петър I и Екатерина I по време на престоя им в къщата. Музеят разполага с уникална колекция от картини.

Морският музей на пристанището (Seaplane Harbour)
Този съвременен и модерен военноморски музей e сред топ забележителностите в Талин.
Разположен е на Талинското пристанище за хидроплани, в сграда, построена като хангар за хидроплани в някогашната военноморска крепост на Петър Велики. Главна атракция на музея е британската подводницата „Лембит“, построена за естонския флот през 1936г. Тя е най-старата действаща подводница – вече 75 години в експлоатация.
Тук имате възможност да се качите и на борда на ледоразбивача „Suur Tõll“ и да разгледате капитанската каюта, стаите за екипажа и залата на офицерите. Музеят е подходящ за хора от всяка възраст и забавлението е гарантирано.

Телевизионната кула
Построена е през 1980 г. с височина 314 м. Това е най-високата сграда в Естония и предлага много повече от панорамна гледа.
Какво могат да получат посетителите:
3D филм за кулата;
Интерактивна изложба за постиженията на естонците през вековете;
Да пият кафе на 170 м. височина;
Специална атракция „Walking On The Edge“ в горната част на кулата.
Днес талинската телевизионна кула се смята за една от най-интересните панорамни площадки в естонската столица!

Квартал Ротермани (Rotermanni)
Съвременният квартал Ротермани е разположен в сърцето на Талин между Стария град, пристанището и площад Виру, включва стари индустриални сгради, но с нови функции и модерни архитектурни съоръжения. Само на две минути пеша от Стария град усещате съвсем различна атмосфера - модерен, творчески, стилен град, град на бъдещето. Има много млади хора, кафенета и ресторанти, магазини, хотели, модерна архитектура с елементи на арт дизайн. Модернизацията на този исторически квартал прави това място престижно за търговия, развлечение и за живеене.

9-ти ден   24.07.2023 Талин - София
Закуска. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Трансфeр до летището и отпътуване с авиокомпания Lufthansa в 12:55ч. за София през Мюнхен. Кацане в 14:20ч., продължение за София в 15:45ч. Кацане в България в 18:35ч.


Цената включва:
  • Самолетен билет София – Вилнюс / Талин – София с полети на Lufthansa с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен багаж 8 кг;
  • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата при група от 15-20 туристи (при по-малка група от 15 човека транспортът ще е с минибус);
  • 8 нощувки в стандартни стаи и закуски на блок маса в централно разположени хотели 3*/ 4* по програмата;
  • Включени всички сити-такси в хотелите по програмата (3-6 евро на човек на ден);
  • Включени 3 обяда;
  • Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин, Тракай, Каунас, Цесис и Тарту;
  • Посещение на Тракайския замък, Рундалския дворец, Пажайслиския манастир, Музея на Чурльонис в Каунас и на Замъка на «Ордена на мечоносците» в Цесис;
  • Посещение на имението в Пакруоис от 19 век;
  • Посещение на замъка Раквере и включен тур «Средновековно приключение»;
  • Входни такси за всички посещавани обекти (около 60 € на човек);
  • Екскурзоводско обслужване на български език;
  • Професионален водач от България по време на пътуването;
  • Слушалки по време на целия маршрут;
  • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
  • Дегустация на наливна бира и вечеря с литовска национална кухня, посещение на автентичната пивоварна от 19 век и участие в програмата «Пътят на бирата»в Пакруоис: 25€ (при мин. 15 човека) или 38€ на човек (при мин. 10 човека);
  • Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
  • Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
  • Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане. Цената се изчислява индивидуално при запитване. Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване, прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет;
  • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

 
 

Настаняване/Дата

16.07 - 24.07.2023

Цена на човек в двойна стая 2900 лв.
Цена на човек в единична стая 3320 лв. 
За дете до 12г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни - по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!
 

Забележка:
  • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 20 човека.
  • При по-малка група 15 - 19 души се доплащат по 300 лв. на човек.
  • В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Условия за записване:
  • Копие от задграничен паспорт или лична карта, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
  • Попълнен договор и депозит 100 лв на човек;
  • Втория депозит в размер на 1000 лв до 10.03.2023;
  • Краен срок събиране на групата и пълно плащане: до 15.06.2023

Данни за паспортен и визов режим:
  • За български граждани при посещение на Литва, Латвия и Естония не се изисква виза;
  • Задграничен паспорт/ лична карта с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
  • За деца под 18г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава
  • детето.

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
  • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
  • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
  • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
  • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
  • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
Цената на международните полети на Lufthansa с един чекиран багаж до 23 кг, един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси е 773 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Допълнителна информация:
  • В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2022. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
  • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
  • Последователността на туровете по програмата може да подлежи на промяна, поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
  • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
  • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
  • Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД”.



03/01
Етикети
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах