Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         

22 СЕПТЕМВРИ екскурзия до БОСНА и Херцеговина оферта на река ДРИНА

Оферта номер: Е2858
Вид транспорт: Автобус Автобус

София - Калотина - Кралево - Дървен град - Вишеград - Сараево - манастир Добрун - Крагуевац - София
Цена от: 469.00 лв


ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ
20.09.2024 469.00 BGN Запитване


Програма
1 ДЕН
.

Резервирай до 17 Август за 389 лв. почивка на река Дрина, хотел  „Вишеград” 3* с включени:  
  • 3 нощувки с 3 закуски на богата блок маса;
  • 2 стандартни вечери 4-степенно меню с включени напитки;
  • Празнична вечеря с включени напитки и жива музика!;
  • Разходка в селищата на Костурица: Дървенград и Каменград
  • Посещение на манастир Добрун  
и още
  • само с тази програма – възможност за уникален речен круиз по река Дрина!  

 1 ден: София – Чачак - Овчаро-кабларска клисура – Дървенград – Вишеград – 490 км.
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута. В това приказно пътуване до Източна Босна и Херцеговина с Р. Сръбска и Вишеград ще прекосим територията на Западна Сърбия - там, където се намира сръбското сърце - историческата област Рашка! Пътят ще ни преведе през Овчаро-кабларска клисура - живописен пролом, речен праг на река Западна Морава. Дефилето е под защита на държавата като регион с изключителни физикогеографски характеристики и природа. Сред тази природна красота ще направим зареждаща почивка и фото пауза. В късния след обяд ще посетим и слънчевия хълм, наречен Мечавник, където режисьора Емир Костурица построил своя Дървенград или още Кустендорф (от немски език - град край река). Прекрачвайки входа на Дървенград ще се озовете в друг свят – свят спокоен, приказен и подреден. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор. Простото им изброяване обаче далеч не може да опише това, което Мечавник всъщност е. А именно – град, в който животът изглежда наистина е чудо! Свободно време да се насладите на атмосферата на чашка кафе и не пропускайте да опитате сочната баклава, която всички вкусили я туристи препоръчват! Преминаване на близката граница с Босна и Херцеговина и пристигане в град Вишеград. Настаняване в хотел Visegrad 3*. Свободно време за първи впечатления от града. Вечеря – 4-степенно меню с включени 2 напитки. Нощувка.
 
2 ден: Вишеград - круиз по изумрудената река Дрина 
Закуска. Организирана пешеходна разходка във Вишеград, който впечатлява със зелените си хълмове и изумрудената река Дрина, криволичеща между тях. Заради цвета на реката местните я наричат още и с името „Зеленика”. Разходката ни започва от мостът, построен от Синан по инициатива на Мехмед Паша Соколович, родом от района на град Рудо. Мостът на Мехмед паша Соколович е изумителен пример за османската архитектура. Красив и почти вечен, строен през годините от 1571 до 1577 с ангария, събирана от сръбските села наоколо и дори от случайни сръбски пътници, попаднали не на място.
Прочутият мост дал и името на романа на писателя Иво Андрич от 1944 год. – Мостът на Дрина. Продължаваме разходката си покрай изумрудената река до Андричград – другото творение на Емир Костурица. Иво Андрич е любим писател на Емир Костурица и в негова чест той изгражда град от камък, който нарича – Андричград. Градът е красиво разположен на полуостров образуван при вливането на река Ржава в река Дрина и тъй като за направата на града е използван само камък е известен още и с името – Каменград.
Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по река Дрина.  
Круиза с корабче по река Дрина е четири часово вълшебство наситено с впечатляващи гледки неръкотворни към бреговете на реката, към пръснатите рибарски къщички и зелени морави. Зареждащи паузи и спирка край Стари Брод и Слап – там, където река Жепа дарява тюркоазено сините си води на изумрудената си посестрима Дрина!
В късния след обяд завръщане в хотела. Свободно време. Вечеря с 4-степенно меню и включени 2 напитки. Нощувка.
 
3 ден: Вишеград – Сараево – Вишеград – 220 км.
Закуска. Свободно време във Вишеград или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до столицата на Босна и Херцоговина – Сараево.
Отличното местоположение на Вишеград в близост до столицата Сараево (120 км.) ни предоставя възможност за разходка в един уникален град, където векове наред мирно съжителстват различни религии, допринесли за прозвището му „Йерусалим на Балканите”.  
Сараево е и град, успял дори след войната да съхрани своята богата архитектурна смесица от стилове: на запад впечатлява ни архитектурното наследство от Австрия, а на изток контрастира с ориенталски стил архитектура и тази останала от годините на социализма... Градът е осеян с тесни улици, по които достигаме до красиви джамии, от които по-известни са: Императорската джамия/ Careva džamija и Гази Хюсрев бей джамия – разположена на едноименния площад, който някога бил важна точка от Пътя на коприната. Интерес представляват като обекти и архитектура: Историческият музей, сградата на Кметството в мавритански стил, Националният театър, Академията по изкуства. Съхранени и до днес християнски храмове са: Синагогата Ашкенази, Евангелистката църква, Катедралата на светото сърце на Исус, Православната църква на Светата майка.
Свободно време, за да усетите духа на Сараево с безкрайните малки кафенета и уютни ресторанти, които лесно ще откриете в главната търговска зона на Сараево – Башчаршия. Тук ще откриете и много магазини за бижута, за сувенири и дребни сладкиши.. Привечер завръщане в хотела. Вечеря с жива музика, 4-степенно меню и включени алкохолни и безалкохолни напитки. Нощувка.
 
4 ден: Вишеград – манастир Добрун – Крагуевац - София – 490 км.
Закуска. В 08:30 часа (местно време) освобождаване на хотела и отпътуване за България с попътно посещение в манастира Добрун. Манастирът е посветен на „Успение Богородично” и е основан от жупана Прибил по времето на цар Стефан Душан (1340-1343 г.). На северната стена и до днес се съхраняват фрески с портретите на  царското семейство – цар Стефан Душан, съпругата му Елена и синът им Урош (1343 г.) - ктитори на манастира. Царица Елена е българска княгиня – сестра на българския цар Иван Александър, който я омъжва за сръбския крал. Сватбата им е в Скопие и  на нея присъства цар Иван Александър, който по сведения на някои изследователи дарява като зестра на сестра си Скопската област. Пристигане в София вечерта.
 
Пакетната цена включва:
  • транспорт с лицензиран автобус 3*
  • 3 нощувки със закуски на блок маса в хотел  www.hotel-visegrad.com/
  • 2 стандартни вечери 4-степенно меню (супа, салата, основно ястие и десерт) с включени напитки (0,05 мл. сливова ракия, 1 безалкохолно и вода)
  • Празнична вечеря с жива музика, 4 степенно меню и напитки (0,10 мл. сливова ракия, 0,20 мл. вино, 1 безалкохолно и вода)
  • посещение на етно селище на Емир Костурица - Дървенград (не вкл. входна такса)
  • посещение на манастира Добрун „Успение Богородично”
  • застраховка медицински разходи в Чужбина с лимит 4000 евро в ЗК „Левинс” 
Пакетната цена НЕ включва:
  • Входни такси за посещаваните обекти: Дървенград около 250 сръбски динара
  • Входни такси за обекти посещавани по желание
  • Круиз с кораб по река Дрина: възрастен – 30 евро, дете до 12 г. – 15 евро (минимум 20 туриста)
  • Екскурзия до столицата Сараево с местен екскурзовод: възрастен – 20 евро, дете до 12 г. – 10 евро (минимум 20 туриста)

ПРОМО цена при внесен депозит до 17 Август:  
  • На турист в двойна стая                       – 389 лв.
  • Трети възрастен                                   - 375 лв.
  • Дете до 12 год. с 2ма възрастни в стая – 329 лв.
  • Единична стая                                      - 510 лв.  
Редовни цени от 18 Август: 
  • На турист в двойна стая                       – 410 лв.
  • Трети възрастен                                   - 395 лв.
  • Дете до 12 год. с 2ма възрастни в стая – 345 лв.
  • Единична стая                                      - 530 лв.  
Доплащане: 
медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит 4000 евро се доплаща от туристи, които са на възраст над 69 год. - 10 лева!
 
Отстъпки:
за пътуващи със собствен транспорт се приспадат 30 лева от цената! 
 
Забележка:
за пътуващите със собствен транспорт в цената не е включена мед. застраховка помощ при пътуване в Чужбина и екскурзионна програма с автобуса!
 
Необходими документи:
  • валидна лична карта или задграничен паспорт;
  • за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие. 
Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни. 
 
Начин и срок на заплащане:
При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване. 
 
Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.
 
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
 
Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!
 
Други
СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!
 
ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Босна и Херцеговина!
 
Към момента на публикуване на програмата (09.01.23 г.) Босна и Херцеговина НЕ изисква представяне на каквито и да е сертификати за влизащите в страната чужденци.
 
В случай, че условията за влизане в Босна и Херцеговина се променят и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”. 
 
Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:
Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
 
1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.
2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.
3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на туристическия пакет в лева.
4. ако прекратяването е от 44 ден до 29 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на туристическия пакет в лева;
5. ако прекратяването е от 28 ден до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева;
6. ако прекратяването е под 14 дни, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;
 
Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.
 
Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват.
Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
 
 
ОБЩИ УСЛОВИЯ към офертата
 
Полезна информация:
 
Валута:  1 лев ~ 63.01 RSD (сръбски динара)
              1 лев=1 КМ (босненска конвертируема марка)
 
България 12:00 часа – Сърбия и Босна и Херцеговина – 11:00 часа
 
 
Описание на хотел VISEGRAND 3*, вижте хотела тук: www.hotel-visegrad.com/
 
Местоположение на хотел VISEGRAND 3*:  хотелът е разположен в центъра на Вишеград, на територията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и само на 25 км. от Мокра Гора и етно селище Дървенград на Емир Костурица в Сърбия.
Хотел Вишеград се намира в самия център на града, на брега на изумрудената река Дрина и в близост до забележителностите. От съществено значение е и близостта на хотела до столицата Сараево (110 км.). Следва да се отчете и красивата природа заобикаляща хотела. 
 
На територията на хотел VISEGRAND 3*: денонощна рецепция, фоайе с дневен бар, ресторант и лятна градина с прекрасна панорама към Дрина и емблематичният мост на Дрина.
 
Настаняване в хотел VISEGRAND 3*:  хотелът разполага с двойни, тройни стаи и апартаменти. Всички стаи са с централно парно отопление и индивидуални климатици. В стаите: минибар, кабелна телевизия, баня и тоалетна. Безплатна безжична интернет връзка.
Гордостта на хотела е „Апартаментът на Иво Андрич”, в който писателят е отсядал при посещенията си във  Вишеград. Мебелировката на апартамента е от 60-те години на миналия век: портрет на Андрич, пишеща машина, скрин, шкафове, огледало на възраст над 50 години и книгите на известния писател са само част от апартамента…
 
Полезна информация за посещаваните обекти:
 
Босна и Херцеговина – загадъчната земя на Западните Балкани, земя на зелени планини и изумрудени реки с пенливи водопади, някога земята на племето илири, на славяни и богомили, днес земя на мирно съжителстващи: босняци, сърби и хървати.
Босна и Херцеговина е и земя прочула се с чудеса -  чудодейното появяване на Дева Мария на хълма в Меджугорие, където тази година (2019) Папа Франциск официално разреши да се правят поклонения пред олтара на Божията Майка, посещаван годишно от повече от един милион поклонници. Чудо са и Босненските пирамиди..
Босна и Херцеговина е и земята на Иво Андрич, сърбин, израснал в католическо семейство в Босна, печели Нобеловата награда за литература през 1961 г. Негови романи са Na Drini cuprija (1945) и The Bridge on the Drina (1959);
родна земя е и на прочутия Емир Кустурица, от мюсюлмански произход, създал международно признати филми в Сараево. Неговият филм “Когато татко беше далеч по работа” е финалист за наградите на Академията в Съединените щати за най-добър чуждестранен филм през 1984 г., създател е и на етно селището Дървенград и Каменград;
родна земя е и за босненската рок-група Bijelo Dugme много популярна навсякъде в бивша Югославия и въобще на Балканите, изпълнявайки музика, повлияна от разнообразните традиции в Босна.
Впуснете се в едно пътуване до тази малко позната земя от Западните Балкани и ще бъдете възнаградени с дивни гледки, интригуващи забележителности и история, гостоприемство и прекрасна храна…
 
Вишеград - малък град на територията на Източна Република Сръбска, която е съставна част (ентитет) от конфедерацията Босна и Херцеговина. Малкото гранично градче е живописно пръснато по зелени варовикови хълмове, оглеждащи се в огледалата на две реки: изумрудената дълга и криволичеща река Дрина и река Ржав, вливаща се в Дрина.
Малкият източен босненски град, Вишеград, стана известен на света благодарение на писателя Иво Андрич носител на Нобелова награда (1961) за романа си „Мостът на Дрина“.
Мост на Мехмед Паша Соколович – мостът на Дрина
Към края на 16-ти век великият везир Мехмед паша Соколович, родом от близкия град Рудо, помолил всеизвестният и един от най-добрите османски архитекти Мимар Синан да проектира мост над Дрина. Така е създаден 11-дъговия мост, извисяващ се на 180 м. над реката – мостът на Дрина, който днес е част от листата на ЮНЕСКО. Самата река Дрина, оттук и Вишеград са били винаги исторически значими, бидейки някога граница в Римската империя, разделяща Османската Босна от бунтовната Сърбия, по-късно граница и за австро-унгарската Босна от Сърбия.
Разходете се покрай Дрина, достигайки до полуострова, който се образува при вливането на река Ржав в Дрина и посетете Андричград, известен също като Каменград. 
Тематичният „град” е в чест на писателя Иво Андрич и е дело на кинорежисьорът Емир Кустурица, който   проектира изкуствения град така, че да включва смесица от османски, византийски и класически архитектурни стилове, създавайки атмосфера от времето на Моста на Дрина.
След откриването му през 2014 г., градчето се превърна в още една атракция за туристите посещаващи  Вишеград. Когато влезете в комплекса през каменните порти, пешеходна улица с магазини за сувенири, кафенета и ресторантчета ще Ви отведе до кметството, църквата Св. Лазар, Академията за изящни изкуства и Института на Иво Андрич.
 
Сараево - заобиколен от хълмове, Сараево притежава очарованието на град, през който минава река. Разходете се покрай река Миляцка и ще видите: сградата на Кметството в мавритански стил, ще достигнете до  Латинския мост, където е убит австрийският престолонаследник Франц Фердинанд – повод, за да пламне Първата световна война. В разходката Ви бароковите сгради от времето на Австро-унгарската империя ще се се сменят от стари къщи и не пропускайте точно тогава да погледнете в краката си, където ще откриете разделителната линия, сочеща – Изток и Запад..
Стъпете в Изток в стария град на Ориента и Баш Чаршия, където освен да обиколите дюкяните с медни и кожени стоки, с накити и сувенири, задължително се сяда за порция „чебапчици“ – малки и много вкусни кебапчета, които се поднасят на порции по 7, 10 или 15 в джоб от тънка питка и с каймак за топене.  Традиционната закуска е бюрекът, а не бива да пропуснете и чашка босанско „тучано кафе”, на което подхождат  сладки сиропирани изкушения…
Ако искате да пробвате босненска традиционна кухня се отбийте в „Инат къща” и опитайте „сараевски сахан”, сочни и дъхави босненски суджуци и чаша вино разбира се, а защо не люта ракийка в юзче поднесена..
 
В Сараево векове наред мирно съжителствали различни религии, допринесли за прозвището му „Йерусалим на Балканите”.  Никъде другаде на Балканите човек не може да види толкова много и разположени буквално едни до други православни църкви, джамии и католически храмове и синагоги, колкото в стария град на Сараево.
Обратно в реалността – каквото и да сте чели за последния геноцид в европейската история, пак няма да сте подготвени за надупчените фасади на бароковите сгради, за разказите на местните как са издържали 3 години без вода и без електричество на сръбската обсада, за паметника на убитите над 1500 деца. В тези тежки години един тунел под земята е бил единствената връзка на жителите на Сараево с външния свят. От тунела днес са запазени няколко километра превърнати в музей и открити за посещение.
 
71/06
Етикети
сараево , дубровник 2023 , екскурзии хърватия , мостар , босна и херцеговина , екскурзии хърватия , босна и херцеговина екскурзии , летни почивки 2023 на адриатика - босна и херцеговина и хърватска , екскурзии 2023 , летни почивки 2023 на адриатика - босна и херцеговина и хърватска , босна и херцеговина, хърватия 2023 , летни почивки на адриатика , летни почивки на адриатика , босна и херцеговина и хърватска , екскурзии босна и херцеговина , bosna and herzegovina 2023 , почивка босна и херцеговина и хърватска , летни почивки 2023 на адриатика , босна и херцеговина, хърватия 2023 , босна и херцеговина, хърватия , екскурзия до хърватия , неум , летни почивки 2023 на адриатика , о-в корчула , почивка босна и херцеговина и хърватска , екскурзия до хърватия , хърватия 2023 , почивка босна и херцеговина и хърватска 2023 , босна и херцеговина екскурзии , хърватска 2023 , босна и херцеговина 2023 , босна и херцеговина и хърватска , ekskurzii 2023 , екскурзия до босна и херцеговина , екскурзия до босна и херцеговина , екскурзии босна и херцеговина , босна и херцеговина, хърватия , екскурзии сърбия , екскурзии сърбия , босна и херцеговина 2023
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах