Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         

Руанда и Уганда

Оферта номер: Е3453
Вид транспорт: Самолет Самолет
14 нощувки/Сезон 2024
София- Кигали // Ентебе - София
Цена от: 5239.00 лв


ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ
05.07.2024 5239.00 лв Запитване


Програма
1 ДЕН
.

05 юли                      София – Истанбул
Полет за Истанбул в 15:45 ч. Кацане в 17:20 ч. Следващ полет за Кигали в 18:30 ч.
 
06 юли                     Кигали                                                                     закуска
Кацане в Кигали в 00:50 ч. Трансфер до хотел Onomo (или подобен) и настаняване. Бърза почивка до сутинта и започва нашето приключение в Руанда.
Руанда – земя на хилядите хълмове. Тази страна, простираща се върху 26 хил. кв. км. и население – близо 8 милиона, граничи с Уганда, Бурунди, ДР Конго и Танзания. Повърхността и представлява силно разчленено плато, с н.в. 1500 – 2000 м. На северозапад е планината Вирунга, с най-висок връх Карисимби – 4507 м. Както и южната и съседка Бурунди, Руанда е малка, но гъстонаселена страна в субсахарска Африка. Преобладаващите етноси също са както и в Бурунди Хуту (85%) и Тутси (14%). Те се занимават основно със земеделие и животновъдство. Основните езици са суахили, английски и френски. По-голямата част от населението са християни, и под 1/10 са мюсюлмани. 
Днес ще се насочим към културно-историческите забележителности на града. Ще посетим мемориала на геноцида в Кигали, женски център Намирямбо, пазарът Кимиронко.
Връщане в хотела и нощувка.
  
07 юли          Национален парк Вулкано и пазителите на горили             закуска, вечеря
Националният парк Вулкани на Руанда  съхранява в себе си най-голям брой планински горили в Руанда, златистия гвенон, различни птици, влечуги, амфибии и насекоми. По път ще минем през селището с пазителите на нежните гиганти – горилите. Там ще ви запознаят с проблемите, които срещат рейнджърите с бракониерите.
Настаняване в лоджата Le Bambou Lodge (или подобен). Нощувка.
 
08 юли          Златните маймуни                                                                             закуска, вечеря
Рано сутринта се насочваме към брифинг зоната преди поредното „преследване“ с фотообектив на маймуни. Златистите маймуни са интересни примати, които обитават района Вирунга в Уганда, Руанда и Конго. Златистите гвенони са по-активни от горилите, което прави нашето преследване по-подвижно. След кратка инструкция от страна на рейнджърите започваме изкачването в търсене на маймуни. Разрешено ни е да останем само 1 ч в резервата, след което се спускаме обратно.
Следва трансфер до езерото Буньони – второто по дълбочина езеро в Африка. Насладете се на прекрасната природа. Настаняване в Birdnest resort. Нощувка.

09 юли          Езерото Буньони                                                                                 закуска, вечеря
Отправяме се към езерото Буниони. Ще плаваме с кану до някои от 29-те острови в езерото. Много запомняща се е историята на Острова на Наказанието, която ще ви разкаже екскурзовода с много подробности. Следобед трансфер до дома на „нежните гиганти“ на Буинди – планинските горили. Пътят ни води през терасирани хълмове на високопланинските земи на Кигези.
В парка се срещат над 120 вида бозайници, 348 вида птици, 220 вида пеперуди, 27 вида жаби, хамелеони, гекони и много застрашени видове, както и над 1000 цъфтящи видове растения, включително 163 вида дървета и 104 вида папратови. Настаняване в Bakiga lodge. Нощувка.
 
10 юли          В търсене на горили в Буинди                                                      закуска, вечеря
Днес ще се разходим из непроходимата гора в търсене на застрашените планински горили. Ще започнм с брифинг от водач - рейнджър. След инструктажа тръгваме на похода  в гората. Понякога горилите са далеч от мястото на тръгване и ще походим повече, но пък от друга страна имаме невероятния шанс да бъдем на това място в този момент. Ще се насладим на деня в непроходимата гора. След като открием горилите имаме право на един час в тяхната компания, след което тръгваме по обратния път. Вечеря и нощувка в Bakiga lodge.
 
11 юли           Национален парк Кралица Елизабет                                        закуска, вечеря
По път за национале парк „Кралица Елизабет“ ще спрем при общността Батуа, които са наследници на пигмеите. Батуа са номади-ловци, които някога са обикаляли широко из горските райони, простиращи се в голяма част от сегашните Уганда, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго. Принудени да навлизат във все по-малки и по-малки участъци от гората през вековете от други етнически групи, които са били земеделски производители и са изсичали дърветата, популациите на батуа успяват да запазят традиционния си начин на живот до сравнително скоро. През 1991 г. правителството на Уганда създаде официални защитени зони в хълмовете Вирунга и  Буинди. Те са принудени да живеят в периферията на националните паркове, не могат да се върнат, за да ловуват животни, да събират див мед или да събират плодове. Те са сред най-бедните жители на една от най-бедните страни в света. Общността, която се оценява на 6000 души, е в толкова неравностойно положение, че когато преди две години един Мутуа завършва университет, събитието влезе в заглавията на националните вестници. Вечеря и нощувка.
Националният парк „Кралица Елизабет“, разположен на 400 км територия. Открит е през 1952 г. като национален парк Казинга, но след 2 години го преименуват, за да се отбележи височайшото посещение на кралицата. Често го наричат и „Перлата на Африка“. Свързано е с разнообразната екваториална територия, където се намират две езера, свързани с канал. Тук може да видите още вулканични кратери, тревисти равнини и тропически гори, които оформят голямо разнообразие от животински видове. Пътьом ще минем покрай кратерни езера и планинската верига Рувензори.
Настаняване в Embodo lodge. Нощувка.
 
12 юли           Национален парк Кралица Елизабет                                        закуска, вечеря
Ранно сафари в саваната, района на Касени в националния парк. Животните в техните различни семейства, кланове или групи се движат и ни дават възможност да ги разгледаме отблизо. Сафарито се провежда с удобни джипове, предназначени специално за подобни наблюдения на животни. Внимавайте за лъвове, слонове, бизони, воден козел и други.След сутрешното сафари, се насочваме към южния сектор на парк „Кралица Елизабет“, където се намират катерещите се по дървета лъвове. Пътуването трае около 2 часа.
Катерещите лъвове са рядкост и могат да се видят само в района на Ишаша в националния парк на Уганда. Тези лъвове са забелязани да дремят по клоните на дърветата, с висящи опашки, леко движещи се, за да прогонят досадните насекоми. Причините да търсят спасение по дърветата, според специалисти са, за да избягат от мократа трева след дъжд, както и от безборй термити, които излизат от пръстта и хапят всички животни. Другата причина е да избягат и от нажежената земя през деня, когато температурата надминава 30 градуса по Целзий. Разбира се и заради по-добрата възможност да наблюдават пейзажа за храна. Катерят се само по сикомора (вид фикус, с плодчета като смокини) и по акациеви дървета. Гривата на мъжките лъвове в националния парк Кралица Елизабет е черна. /около 2 ч. пътуване/. Следобед сафарито продължава с лодка по канала Казинга, свързващият канал между езерата Едуард и Джордж. Плаването ще ви даде възможност спокойно да снимате разнообразни видове птици по брега, крокодили, слонове и други /около 2 ч. пътуване/. Настаняване в Bush Lodge. Вечеря и нощувка.
 
13 юли           Национален парк Кибале                                                             закуска, вечеря
Закуска и се отправяме към домът на шимпанзетата и червени маймуни в национален парк Кибале. Гората там е дом на 13 вида примати, като най-популярната атракция е да се наблюдават шимпанзетата и птиците. Пътят до тропическата гора минава през селища и цветни местни пазари. Пътуването ще трае около 6 часа.
По път ще посетим Амабере – чудно място, което крие пещерни образувания, закътани между красив водопад и множество дървета. Пещерите са запълнени от различни по размер сталктити и сталагмити, а около това място се носят легенди. Вярва се, че пещерите носят името на дъщерята на крал Букуку, на име Nyinamwiru, която отказва да се омъжи за мъж, избран от нейния баща. Настоява да избере сама своя съпруг. Поданиците не могат да разберат как така някой няма да се вслуша във волята на краля, който е полу-бог, и той решава да отреже гърдите на дъщеря си, за да не може тя да се омъжи за никого, както и да не може да кърми деца. Името ‘Amabere Ga Nyinamwiru’ означава „Гърдите на Нийнауиру“ или скалите представляват гърдите на принцесата, от които струи мляко.
Можем да се разходим и до хълма Nyakasura, който предлага гледка към 3 различни кратерни езера и ще видим следа от голяма стъпка в района, за която се смята, че принадлежи на един от последните хора от династията Батембузи, които били гиганти!
Настаняване привечер в Isunga lodge. Вечеря и нощувка.
 
14 юли           В търсене на шимпанзета                                                              закуска, вечеря
 След ранна закуска потегляме за парка Кибале, където ще можем да търсим шимпанзетата. Това сафари ще ни отведе навътре в тропическите гори с потоци от вода и изобилие от диви животни. Като начало, ще получите инструкции от вашият рейнджър за предстоящото „преследване“ на шимпанзета. Има вероятност първо да видите червеноопашатата маймуна, черно-белите колобуси (вид маймуни), пеперуди и птици.
Следва разходка до селището Бигоди – обществен проект, който ви води към заблатена местност, известна с голяма популация на птици  и примати (ще се съобразим с оставащото ни време). Този проект е насочен към младите местни хора, като ги ангажира с екскурзоводски беседи. Тук може да видите лекар, тъкачка, приготвяне на кафе и домашна бира. Връщане към лоджата. Вечеря и нощувка.

15 юли           Водопадът Мърчисън и парка Зива  / 5 ч. път/                   закуска и вечеря
Днес се отправяме към Национален парк водопадите Мърчисън. Националния парк Мърчисън е разположен на 3480 км² територия, в северозападната част на Уганда. Водопадът е висок 43 м и широк 7 м., разположен на река Нил. Когато водата пада от тази височина, тя пада с грохот и образува мъгла от пръски, които при определен ъгъл на слънцето, образуват страхотна дъга.
Известният писател Ърнест Хемингуей разбива самолета си във водопада през 1954 г.
Настаняваме се в Fort Murchison. Вечеря и нощувка.

16 юли           Национален парк Водопадът Мърчисън                               закуска и вечеря
Националният парк Murchison Falls е най-големият в Уганда. Сафарито ни започва рано сутрин веднага след закуска, което увеличава шансовете за наблюдение на различни животни, особено на хищници, които са склонни да се крият по време на жегата по средата на деня. Сафарито се провежда на северния бряг на река Нил, където се оглеждаме за жирафи, слонове, гну, биволи, леопарди, лъвове и различни видове птици. Следобед продължаваме с круиз по река Нил – сафари с лодка към могъщия водопад Murchison. Ще имате възможност да видите водопада Мърчисън отдолу и след това да се изкачите отгоре. Връщане в лоджата. Вечеря и нощувка.
 
17 юли           Хипопотамите                                                                                 закуска и вечеря
Ранна закуска и потегляме към Ентебе. Ще спрем на върха на водопада и ще видим как река Нил пада с цялата си мощ от 7 м височина. По път спираме в друг национален парк – Зива, светилището на носорозите, единственото място, където може да видите диви носорози в Уганда.
След достатъчно снимки, отпътуваме към града. Настаняване в Via Guesthouse. Вечеря инощувка.
 
 18 юли          Марамба                                                                                             закуска и вечеря
Закуска и потегляне за Мабамба.  
Целта ни при блатото Мабамба е да опитаме да хванем с фотообективите си редкия вид китоглава чапла, която обитава този район. На височина тя достига 1,2 м., а размахът на крилете до 2,6 м. Теглото и е между 4 и 7 кг. Тя има дълги крака с разперени пръсти, което позволява да се движи по калната повърхност свободно. Най-активен е рано сутрин, затова е важно да изпреварим изгрева! Храни се с различни видове риби, но също с жаби, змии и малки костенурки.
Връщаме се за обяд (не е включен в цената), а привечер ще направим незабравим круиз в езерото Виктория – най-голямото африканско езеро и най-голямото тропическо езеро в света! В него има над 3000 острова, а във водата плуват над 500 вида риби. Езерото се поделя между 3 държави – Танзания, Кения и Уганда. Разположено е на 1134 м.н.в.
 
19 юли           Ентебе - Истанбул                                                                                  закуска
Полетът ни за Истанбул е в 05:00 ч. Трябва да сме на летището поне 2-3 ч по -рано и затова трансферът ни ще е в средата на нощта. Кацаме в Истанбул в 12:15 ч. Следващ полет за София в 13:35 ч. Кацане в България в 14:50 ч.
 
 
Цената е на човек в двойна стая при минимум 6 човека и включва:

* 14 нощувки в хотели/лоджове по програмата или подобни в Уганда и Руанда
* изхранване на база закуска и вечеря в Уганда и Руанда; 1 обяд
* трансфери по програмата с шофьор-екскурзовод на английски
* екскурзии, описани в програмата
* разрешително за шимпанзетата
* разрешително за горилите
* разрешително за златистия гвенон
* входни такси за националните паркове в Уганда и Руанда
* водач-преводач от ТравълМакс
* застраховка за медицински разходи, с покритие до 15 000 евро

 
Цената не включва:

*самолетен билет София – Кигали – Ентебе – София с включен багаж (даден допълнително)
* бакшиши за шофьор и местен екскурзовод – около 40 щ.долара
* допълнителни пари за общностите, които ще посетим като благотворителност – около 15 щ. долара
* разходи от личен характер
* Застраховка „Отмяна на пътуване“, която препоръчваме да си направите
* виза, която е обща за двете страни Уганда и Руанда -  около 100 щ.долара
!!Необходими документи и ваксини: паспорт, с валидност минимум 6 месеца и поне 2 свободни страници за печат; задължително е да притежавате документ за ваксиниране срещу жълта треска!
 
Застраховка Отмяна на пътуване /по желание и с доплащане/: ТравълМакс предлага застраховка Отмяна на пътуване към Евроинс. Застраховката покрива щети, свързани с Корона вирус.
 
Полетно разписание:
дата                от                    до                                час на излитане        кацане
 
05 юли            София             Истанбул                   15:45                           17:20
05 юли            Истанбул       Кигали                       18:35                           00:50+1
19 юли             Енетебе          Истанбул                   05:00                          12:15   
19 юли             Истанбул       София                         13:35                           14:55
 
Цена на самолетния EUR 935 на човек (към дата 26.03.2024)
 
В деня на записване цената се препотвърждава. Възможно е  повишаване на цените.


69/04
 
Етикети
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах