Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         

Сицилия (Sicilia, Sicily) се намира в Италия и е най-големият остров в Средиземно море. Островът е популярна туристическа дестинация, има богата история, свидетелство затова са многобройните запазени храмове и акрополи на древногръцки градове в днешните градове - Катания, Сиракуза, Палермо и в Таормина; известните римски мозайки, красивите катедрали и църкви. Великолепните кристални води на острова и величествената планина Етна уставят неповторимо усещане у всеки, който го посети. Столицата Палермо е един от най-колоритните градове на Сицилия, в центъра на града е запазена атмосферата на средновековието, когато градът завоюва своето величие.Най-привлекателните курорти са по Йонийското крайбрежие Таормина, Джардини Наксос, Ачиреале или Агридженто на средиземноморския бряг. Таормина е най-аристократичният курорт на Сицилия - предпочитан от европейците за романтичен меден месец.

Транспорт

Превоз до Сицилия

Можете да стигнете до Сицилия по земя с автобус от Рим или Неапол, като сред големи компании, предлагащи такъв превоз, е „Интербус” (www.interbus.it).

Друга възможност е влакът, който можете да хванете от Милано, Флоренция, Неапол, Рим и който ще бъде придвижен чрез ферибот до острова. Компаниите, осигуряващи железопътен превоз, са „Евростар” и „Интерсити”.

Трети начин е корабът – фериботи от Неапол, Геноа, Ливорно и Каляри, както и от Малта и Тунис плават редовно до Сицилия. Отделно от това има и редовни фериботи от Вила Сан Джовани и Месина. Имайте предвид, че между юли и септември този тип превоз и най-скъп.

Четвърта възможност е самолетът, но само малка част от авиокомпаниите поддържат директен превоз, повечето са с прекачване в Рим или Милано. „Алиталия”е главната компания (www.alitalia.com). Трите най-големи летища се намират в Палермо, Катаня и Трапани.

Превоз в Сицилия
Ако се движите с кола, на острова има добра пътна мрежа с четири магистрали, чертаещи връзките Катаня-Палермо, Палермо-Мадзара, Катаня-Ното и платената Месина-Палермо. Малките пътища в планинските области са времеемки, но предлагат изумителни гледки.

Железопътният транспорт в Сицилия е също така евтин и добре развит. Между големите градове Катаня, Палермо и Месина влаковете вървят начесто и редовно. По маршрутите за по-малките градове има големи забавяния, така че бъдете готови с план Б.

Автобусният транспорт е всеобхватен и евтин, така го препоръчваме.

Ако нямате много много и имате повечко пари, можете да се придвижвате и със самолет, полети има до Пантелерия и Лапмпедуза, както и до Еолийските о-ви, Палермо и Сиракуза.

Заведения
Сицилия предлага великолепна кухня, ориентирана около морските дарове. Ястията често съдържат домати, сланина и зехтин, много подправки. Кухнята е типично средиземноморска с испански и арабски влияния. Сицилианците са известни със сладкарството си, така че опитайте каноли (тестено изделие с пълнеж от сладко сирене рикота), гранита (охладени плодове в сок) и известната касата. Сравнително евтини и много вкусни са „аранчини”, вид закуска в ресторантите за бързо хранене, каквато не се среща извън Сицилия.
 
Сицилианците се сочат като най-малко пиещите от цяла Италия въпреки факта, че на острова има повече лозя, отколкото в която и да е друга област и има цъфтяща винена промишленост. Най-добре познатите сортове вина са Неро д`Авола, Бианко д`Алкамо, Малвазия, Пасито ди Пантелерия и различните сортове от региона на Етна. Друго любимо питие на сицилианците и ликьорът „лимончело”, който те пият по време на дългите горещи лета.

Шопинг
Разбира се, в големите градове можете да откриете големи молове и търговски центрове. При все това почти навсякъде в Сицилия са запазени колоритните малки пазари на открито, предлагащи предимно местна продукция. Тук ще откриете също така и богати рибни пазари, предлагащи освен всичко и различни морски дарове. Навсякъде из по-поголемите търговски улици ще откриете магазини за сувенири и снимки за спомен.

Забележителности
Еолийските острови са особено популярни през топлите сезони с добрата си кухня и прекрасните плажове.
 
Агридженто е известно като „Долината на храмовете” и е голяма археологическа област, съдържаща няколко древногръцки храма, включително и Храма на съгласието, който е запазен в целостта си. Друг запазен храм ще откриете в Седжеста.
 
Чефалу е град, изтъкан от преплитащи се тесни улички, многовековна история, простираща се от Древността през Средновековието до модерните времена, и невероятни безплатни плажове!
 
Ериче е град, последователно попадал под властта на финикийци, римляни, картагенци, днес запазил вида си от средновековни времена. 
 
Връх „Етна” е място на прекрасна природа, с перфектни маршрути за трекинг и запазен гръцки амфитеатър. На север от „Етна” е разположена планината „Неброди”, която се отличава с гъстите си лесове и великолепни пътеки за разходка.
 
Регионалната столица Палермо е многолик и вълнуващ град, прашен и хаотичен, но и древен и впечатляващ. Посетете византийската църква, нормандския дворец и запазените финикийски укрепления. В Палермо има множество прекрасни катедрали, манастири и замъци. В града има добре устроен археологически музей.
 
Многовековна е славата на град Сиракуза, носещ отпечатъка на няколко цивилизации. Забележете неповторимата сиракузка катедрала, надстроена над древния храм на Атина, чиито колони все още стоят вградени, както и множество други културни паметници.
 
Други забележителни градове биват Таормина, разположена в средата на мрежа от замъци и манастири, както и Рагуса и Ното, демонстриращи изящни образци на бароковата архитектура.

Събития
Всеки град и всяко село в Сицилия си има свой светец покровител, чийто празник се чества ежегодно с големи и пищни шествия. В Палермо и Катания делата на Санта Розалия се честват с огромни тържества с много пиене и ядене. На Разпети петък по цяла Сицилия вършеят шествия от маскирани празнуващи. Фестивали със старогръцки мотиви се провеждат в градовете със запазени старогръцки театрални съоръжение като Палермо, Сиракуза и Катания. В Пиаца Армерина се организират оригинални възстановки на двубои между араби и нормани.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах