Остров Малта Лято 2023 5 дни-4 нощувки/Сезон 2023         Най-доброто от Виетнам и Камбоджа Дати на отпътуване:27.11.2023/12 дни - 9 нощ         Почивка Малдиви 2023 - Раят на земята Дати на отпътуване 05.11 и 19.11.2023/9 дни - 7 нощ         

Екскурзии до Албания

Полезно е да знаете

Природа- Релефът на Албания е предимно хълмист и планински, като най-високият връх е висок 2753 м. Страната има най-вече континентален климат, със студена зима и горещо лято.

Освен столицата Тирана, в която живеят около 520 000 души, главните градове са Дуръс, Елбасан, Шкодра, Вльора и Корча, а пример за по-малък град е Кавая.

 Икономика- Албания е аграрна страна, и е една от най-бедните държави в Европа. Страната има проблем с високата безработица, корупцията, която достига високоправителствени нива, и организираната престъпност.

Албания почти нищо не изнася, но внася от Гърция и Италия, от които получава и финансова помощ. Парите за внос идват от тези помощи и от средствата, които емигрантите, работещи в чужбина, пращат на своите близки в Албания.

 Население-Според официалната албанска статистика, 95% от населението са албанци, а най-голямото малцинство е от гърци (3%). Останалите официално признати малцинства са аромъни (власи) и македонци (признати само в Мала Преспа и село Връбник). В Албания живеят и сърби, черногорци, роми и българи.

За принадлежността на славяноезичното население в посочените области (около Охридското езеро ) се води спор между България и Република Македония. Организации на славяноезичното малцинство с българска ориентация са асоциация "Иван Вазов", както и "Просперитет Голо Бърдо". Организации на славяноезичното малцинство с македонистка ориентация са: Организация за защита правата на македонците в Албания "Дружество Преспа", Македонско-егейско дружество от село Връбник, дружество "Гора" от Кукъс, дружество "Мир" от Тирана, обединени в Общност на македонците в Албания. В областта Мала Преспа признатото като официално македонско малцинство има право на обучение на майчин македонски език в началното училище. В Албания албанският е официален език, но се говори и гръцки, български или македонски език, аромънски (влашки), и др. Съществува и малобройно славяноезично черногорско малцинство. Много етнически албанци живеят в съседно Косово, Република Македония, Черна Гора и Гърция.

 Визови изисквания
С Решение №330 от 29.05.2003 г. на МС на Р Албания българските граждани, притежатели на валидни паспорти (най-малко 6 месеца след датата на влизане), могат да влизат и пребивават в Република Албания без визи (според информация на сайта на Министерство на Външните Работи на Албания, българските граждани могат да влизат в страната и само с лична карта). Престоят е ограничен до общо 90 дни в рамките на 1 година. Максималният еднократен престой не може да надвишава 30 дни. При пребиваване в страната за по-продължителен период, следва да се получи разрешение, издавано от органите на албанското вътрешно министерство.

До 25.10.2008 г. при влизане в Албания се заплащаше входна такса от 10 евро, която вече е премахната.

При влизането си в страната, на граничните контролно-пропускателни пунктове се попълва установен образец на статистическа карта за влизане, която сте длъжни да представите на границата при напускане на Република Албания.

Чужденец, пребиваващ в страната над 20 дни от датата на влизането си е длъжен да се регистрира в съответното полицейско управление по местопребиваване. Просрочилите позволения престой в страната (30 дни еднократен и 90 дни общ престой в рамките на 1 година) и непритежаващи валидно разрешение за престой, подлежат на глоба, която се налага на ГКПП при излизане. Глобите са в местна валута и варират между равностойността на $300 и 500, според конкретния случай

 Посолство на Република България
Посолството е в Тирана, на адрес:
Ambassade de la Republique de Bulgarie
Ruga Skenderberg 12
Тирана
тел: +355 (4) 233 155; +355 (4) 232 906

факс: +355 (4) 232 272


Обща информация

Република Албания е страна в Югоизточна Европа. Граничи с Черна гора на север, Косово на североизток, Република Македония на изток и Гърция на юг. Има излаз на Адриатическо море на запад, както и на Йонийско море на югозапад.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах