УИКЕНД В МАЛТА 2024 - ГАРАНТИРАНО ЗАМИНАВАНЕ ВСЯКА СЕДМИЦА! 5 дни / 4 нощувки - самолетна почивка - гарантирано заминаване всяка седмица         Априлска ваканция в Дубай 2024 с включени 5 вечери и 3 екскурзии 02.04 - 07.04.2024/5 нощ         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         

Екскурзии до Грузия

Грузия

Грузия
Полезно е да знаете

 

 

 


Обща информация

Грузия е разположена между Азия и Европа. Голяма част от територията е заета от хребетите на Голям и Малък Кавказ, с най-високи точки - връх Шхара - 5 068 м, и Казбек - 5 033 м. Страната има излаз на Черно море.

Грузия е загадъчна и романтична страна, тук Язон открива Златното руно, а Прометей бива прикован на планината Казбек, след като открадва огъня от боговете, и тук по бреговете на река Терек е живяло безстрашното племе на амазонките. В Грузия ще откриете смесица от култури, чудновати места и прекрасна природа. Най-актрaктивните места са древната столица на Грузия - Мцхета; пещерния град Уплистсикхе и Кутаиси - сърцето на грузинската култура.

Климат - субтропичен
Средни температури - януари (3,-2°С); юли (23, 26°С)
Официален език - грузински
Столица - Тбилиси
Най-голям град - Тбилиси
Валута - Лари (GEL)
Население - 4 677 401 души (2005)
Етнически състав - грузинци - 70,7%, арменци - 8,2%, руснаци - 6,3%, азърбайджанци - 5,7%, осетинци - 3%, гърци - 1,8%, украинци - 1%.
Религия – християни - 83,9%, мюсюлмани - 14,2%, юдаисти - 0,4%, йезиди - 0,2%.
Часова зона UTC +4
Телефонен код + 995
Internet TLD .ge

Град Кутаиси (Kutaisi, ქუთაისი - грузински)
се намира в Западна Грузия, провинция Имерети - страната на златното руно. Градът е втори по големина, разположен е на река Риони. Интерес представляват руините на катедралата Баграти от XI в. и манастира Гелати от XII в.

Мцхета (Mcheta) е старата грузинска столица и религиозен център, намира се само на 15 км. от сегашната столица Тбилиси. Интересни забележителности в града са най-старите църкви в страната: църквата Джвари от VI в. и катедралата Светитсховели от XI в., където се съхранява плащеницата на Христос. Църквите са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В близост се намира с. Ананури край интересния архитектурен комплекс от XVII в., построен върху стръмен планински склон. От двете църкви и замъка, които са част от комплекса, се открива невероятна гледка. В началото и края на всяко село е поставен метален кръст, който нощем се осветява с лампички. Минавайки бързо с кола покрай тях, човек остава с усещането за хиляди пламтящи кръстове в нощта.

Тбилиси (Tbilisi) е столицата на Грузия, разположена е на река Кура. Градът е основан през 458г. от цар Вахтанг I Горгасали на мястото на малко селце, съществуващо от 4 век. Интерес представляват и старата и новата част на града. В старата част на града се намират: стария квартал Майданс; църквата Метекхи от XIІІ в. крепостта Нарикала от ІV в., един от най-старите укрепени райони на града; Катедралата Сиони (VI - VII в.); църквата Анчисхати от VI в.; квартала Абатонутани, където се намират турските бани.

Град Батуми (Batumi) се намира в Югозападна Грузия, разположен е на брега на Черно море. Възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе. Интерес представляват крепостта Тамара; католически храм; Държавен музей на Аджария; музея на Сталин; океанариум; Ботаническата градина. Дългият крайбрежен булевард води до цветен, пеещ фонтан. Атракция в Батуми е възможността да обиколите града с файтон.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах