УИКЕНД В МАЛТА 2023 - ГАРАНТИРАНО ЗАМИНАВАНЕ ВСЯКА СЕДМИЦА 5 дни / 4 нощувки - гарантирано заминаване всяка седмица         Нова година 2024 в Прага 29.12.2023 – 02.01.2024/4 нощ - Ранни записвания до 30.09         ПОЧИВКА В КУБА-ХАВАНА И ВАРАДЕРО/Сезон 2023 9 дни / 7 нощувки в Куба (3 в Хавана, 4 във Варадеро)         

Екскурзии до Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина
Полезно е да знаете
Сараево (Sarajevo) е столица и най – голям град в Босна и Херцеговина. Населението на града е 304 614 жители (по данни от 2008г.), а площта на града е 141,5 кв.км. Сараево се намира в долината Сараево, заобиколен от Алпите, близо до река Милячка. Сараево е известен с различните религии помещаващи се в него – ислям, православие, католицизъм и юдаизъм. Там могат да се видят примерите за присъствието им. За почитателите на музеи и архитектурни забележителности има доста голям списък. В него влизат музея на Сараево, музея за съвременно изкуство Арс Аеви, националния музей на Босна и Херцеговина, музея за литература и театрално изкуство на Босна и Херцеговина, националния театър на Босна и Херцеговина, градската библиотека, арт галерията на Босна и Херцеговина и Босненския институт. Любопитен факт за Сараево е, че града е претърпял най – дългата обсада в модерната военна история по време на Босненската война. В Сараево се организират и фестивали. Сараево филм фест основан през 1995г. се превръща в основен филмов фестивал за Балканите. Зимният фестивал Сараево провеждан всяка зима от 1984 / 1985г. Джаз фестивалът Сараево провеждан ежегодно първата седмица на ноември. Най – големият от всички фестивали е „нощите на Башчаршия“ - организира се ежегодно от 1-ви до 31-ви юли. Той включва изпълнения на класическа музика, рокендрол, фолклорна музика, театър, опера, балет. Има и различни изложения на книги, филми и др. Всичко това цели да се покажат различните аспекти на националната култура. Побратими градове на Загреб и Дубровник – Хърватска, Барселона – Испания, Любляна – Словения, Солт Лейк Сити – САЩ, Кайро – Египет, Скопие – Македония, Анкара – Турция и Баку – Азербайджан.

Вишеград (Višegrad) е град и община в Босна и Херцеговина. Населението на града е около 22 000 (по данни от 1991г.), а площта му е 48кв.км. Градът е разположен по поречието на река Дрина. Вишеград е световно известен поради книгата „Мостът на Дрина“, която е написана от нобеловия лауреат Иво Андрич. Този мост наистина е изключителен. Построен е през 1571г. от велик османски везир – Мехмед Паша Соколович. Мостът носи неговото име и е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Мостът се свърза също и с много злощастна история. По време войната в Босна на моста са убити хиляди хора и са били изхвърляни в реката.

Обща информация
Босна и Херцеговина (Bosnia and Herzegovina) е страна разположена в Югоизточна Европа, е западната част на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия на север, запад и юг, със Сърбия на изток, и с Черна Гора на югоизток.
Като всяка страна и Босна и Херцеговина има своя чар и дух.

Климат - субтропичен средиземноморски
Средни температури - януари (-3, 3°С); юли (14, 27°С)
Официален език – сръбски, бошняшки и хърватски език
Столица - Сараево
Най-голям град - Сараево
Население – 3 981 239 (2007)
Етнически състав - 44% бошняци, 31% сърби, 17% хървати и 6% югославяни.
Религия – католици, православни и мюсюлмани
Часова зона UTC +1
Телефонен код +387
Internet TLD .ba
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах