Скритите съкровища на Бали и Доха 25.11.2023/ 11 дни/8 нощ. 3 нощувки в Убуд + 4 нощувки в Нуса Дуа + 1 нощувка в Доха         Малдиви 2024 – раят на земята 27.02 - 07.03.2024/10 дни - 7 нощувки         Остров Малта Лято 2023 5 дни-4 нощувки/Сезон 2023         

Екскурзии до Испания

Полезно е да знаете

География-Испания е разположена в югозападна Европа и заема около 85% от територията на Пиренейския полуостров, както и Белеарските и Питиуските острови в Средиземно море, Канарските в Атлантическия океан. Общата площ на страната е 504,788 кв.км. Испания има сухопътни граници с Франция, Португалия, Андора и английската колония Гибралтар. Под управлението на Испания се намират Сеута и Мелиля /на територията на Мароко/ и островите Велес де ла Гомера, Алусенас и Чафаранас. На изток и юг страната граничи със Средиземно море, на запад – с Атлантическия океан. Испания се намира на кръстопътя на важни морски и въздушни пътища, които свързват Европа с Африканския и Американския континенти. По брой на планините Испания отстъпва само на Швейцария, а средната височина на Пиренеите надвишава средната височина на Алпите. Голяма част от страната е покрита с планински хребети. Между тези естествени бариери са разположени плата, равнини и полета. Горите заемат само 10% от територията на Испания. Този релеф на района е причина всяка част на страната да има собствена история, култура, кулинарни и битови традиции, а жителите в някои райони да говорят на език, различен от испанския.
Забележителности- Фактически Испания представлява от самосебе си един огромен исторически музей под открито небе с голям брой интересни забележителности, заобиколен от прекрасни морски брегове и курортни зони, много от които се считат за най-добрите в Европа.

Испания е страна с многовековна история. Най-древните забележителности – паметниците на културата на територията на Испания се отнасят към епохата на палеолита. Това са скални рисунки по стените на пещерата на Алтамир. От архитектурата на иберите /древни племена, населявали Пиренейския полуостров през първото хилядолетие до нашата ера/ са останали развалините на гигантските каменни стени в Тарагон. За римляните в Испания напомнят главно гражданските строежи – водопроводи, мостове, амфитеатри, арки. Много добре е запазен един от римските мостове – Алкантара на река Тахо. Мостът има шест арки и в средата триумфална арка. Интересна забележителност на Испания са Величествените руини на римските амфитеатри в Мерида и Сагунто за 6000 зрители и арките в Медисанела и Бара, построени през 107-102 г. до нашата ера. Арабите са оказали голямо влияние за развитието на средновековното испанско изкуство и архитектура. Световна забележителност на Испания са двореца-крепост Алхамбра в Гранада, дажамията в Кордова, минарето Ла Хиралда в Севиля. Джамията-катедрала в Кордова /8-10 век/ е най-голямата джамия на света след знаменитата Кааба в Мека. Нейните 19 нефи /главна и средна част на храм, базилика и др. постройки, на която от двете страни има отделени с колони малко по-ниски части/ с 32 арки заемат значителна площ /175х140 м/. Двойният паметник – джамия и катедрала – свидетелства за опита на християнската държава да се избави дори от намек за мюсюлманско влияние. През 1236 г. , след завземането на града от християните и бягството на мюсюлманите в Северна Африка, крал Фердинанд III заповядал тя да бъде превърната в християнски храм. Били затворени 19-те врати с излаз към двора, край вътрешните стени на зданието били построени параклиси, минарето било превърнато в камбанария.
 

Алхамбра /на арабски „червен”/, дворецът-крепост от 13 век, е чудото на мюсюлманската архитектура и интересна забележителност. В зависимост от осветлението стените му и кулите сменят цвета си през целия ден. Особено красив е двореца на Лъвовете, заобиколен с колони от бял мрамор. В средата има фонтан. Огромната му мраморна чаша се подпира на 12 лъва. В двореца има няколко великолепни зали: залата на Посланиците с огромен купол от кедрово дърво, Кралската зала със златни дантелени арки във формата на сталактити, залата на Тайните с превъзходни акустични ефекти.
Ла-Хиралда, която е била минаре на джамията, е построена от арабите през 12 век. Джамията не се е запазила, а минарето е било превърнато в камбанария на катедралата. Това е най- известният паметник в Севиля. Неговият силует се отличава с голямо изящество. Ако се изкачим на камбанарията, на височина 97 м, то оттам се открива прекрасна гледка към града. В Испания са запазени многобройни средновековни замъци-„парадори”. Обикновено те се разполагат в живописни, тихи и уютни ъгълчета и предоставят чудесни възможности както за почивка, така и за работа. Понастоящем това е цял комплекс от сгради и съоръжения, съчетаващи строгите архитектурни линии със съвременния интериор на стаите. Стаите са с телевизор, телефон и мини бар, с отопление и климатик.

За любителите на активната почивка в такива сгради задължително се предвижда басейн, тенис кортове, фитнес зали.
Мадрид – националният музей за живопис и скулптура Прадо, музеите за съвременно изкуство и естествени науки, археологически и етнографски музеи. Кралският дворец от 18 век и градините Сабатини, църквата Сан Франциско ел Гранде от 18 век, паркът Буено Петиро със зоологическа и ботаническа градини, резиденцията на монарха Зарзуел, манастирите Ел Еспериал, Долината на загиналите – мемориал на жертвите в гражданската война.
Барселона – морският и археологическият музеи, музеят на каталонското изкуство и Пабло Пикасо, крепостта Монжуик, катедралата на Светото Семейство/Саграда фамилия/, църквата Сан Пабло дел Кампо, готическата катедрала Санта Юнания.
Сарагоса – катедралата Ла Сео от 12-16 век, катедралата Ел Пилар от 17 век, резиденцята на арагонските крале Кастильо де ла Аляферис.
Толедо – архитектурата от мавританския период, замъка Алказар от 13-18 век, готическата катедрала Сан Хуан делос Реес, синагогата от 14 век, мястото, на което са изгаряни еретиците – площад Плаза дел Зоко.
Гранада – развалините на крепостта Алхамбра, катедралата от 16-18 век, параклиса, където са погребани Фердинанд V и Изабела I, градините Генералифе.
Кордова – мавританската джамия, развалините на двореца-крепост, мостът /16 ара/ от римския период, най-голямата джамия в Европа, преустроена през 1236 г. в християнски храм.
Севиля – кралският дворец от 1181 г., камбанарията Ла Хиралда от 12 век, мавританска архитектура, катедралата от 13 век, мавританския дворец Алаказар от 12-16 век, църквата Санта Каталина.
Палма де Майорка /на Балеарските острови/ - готическата катедрала от 1230 г., параклиса със сводове, изработени от Антоннио Гауди, църквата Св. Франциска от 13 век, дворецът на Алмудайн, замъка Белведер от 14 век.

 Испания се счита за най-голямата „ловна” страна в Европа. Най-големият ловен резерват Саха /177 хил. хектара/ заема почти цялата източна половина на провинция Сантандер в Кантабрийските планини /в северната част на страната/. В буковите и дъбовите гори на този резерват се ловуват мечки, глигани, сърни, вълци, а от птиците – яребици и бекаси.
Един от най-красивите и най-богатите със своята флора и фауна ловни резервати на Испания е Сомиедо /88 хил. хектара/, който е разположен в планините на северната провинция Овиедо. В горите му има най-разнообразни широколистни видове. Има мечки, вълци, лисици сърни, порове, белки, зайци, от птиците – глухари, яребици, бекаси, диви гълъби, пъдпъдъци.
Истинско чудо на природата по богатство на видове и красота на ландшафта в Испания се считат планините Сиера де Касорла, които се пресичат от река Гвадалквивир. На десния й бряг, по долното течение, е разположен резервата Кото Донян. Тук се съхраняват солено-водни крайморски блата от южен тип / напомнят долното течение на Волга/ с изключително богата флора и фауна. Многобройни са колониите от водоплаващи патици, гъски, фламинго, бял щъркел. Тук живее огромна колония от чапли. Полупустинните югоизточни райони на Испания се считат за едни от най-удобните места за изучаване живота на скорпионите и тарантулите. В южната част на страната живеят хамелеони.

 Празници- Освен общите държавни празници, съществуват и такива, които се отбелязват във всяко населено място поотделно – това е празника на светия покровител на определена област /или град/. Именно тези празници, за които се дават два почивни дни, се считат основни празници на годината на съответните места.

В различните области испанските празници се сменят непрекъснато. В частност, много привлекателни за туристите са февруарските многобройни карнавали: в Ланца /Навара/ с участието на митологични персонажи /Сирипот и Залдико/, в Кадис, където участва военен духов оркестър, в Тенерифе и Лас Палмас де ла Гран Канария.
Валенсия отбелязва през март празниците „фаляс”, потресаващи по своя размах и веселие, по време на които се позволява изгаряне на празничните чучела „нинотс”. А по време на Страстната неделя се организират шествия на религиозните братства – грандиозността и красотата на тези шествия са известни особено в Севиля, а също и в градовете Валядолид, Самора, Мурсия и Куенка. Забележителен е също така празника под името „Маврите и християните”, ежегодно отбелязван в град Алка в източната част на Испания.
Един от най-забележителните летни празници е нощта на Свети Хуан. Струва си да се посети този празник в Сан Педро Манрике /Сория/ или в Сюдадел на остров Менорка /Караголс/, за да се види парада на огъня. През юли е знаменитата гонитба на биковете по улиците на града с масовото участие на населението. Град Елче, на юг от провинция Аликанте, празнува известния испански празник Мистерио, който се отбелязва през август и е предвиден за деня на Възнесение Богородично. Типични испански празници са и така наречените Голями празненства, които се празнуват от август до октомври в Ла Алберка /Саламанка/, Вехер де ла Фронтера /Кадис/, Торо /Самора/, Ондароа /Бискайски залив/, Логроньо, Сория и много други места.

Ежегодният цикъл празници завършва с Рождество. По това време в Испания се организират традиционни представления, посветени на Рождество Христово, а в деня на Епифания /Поклонението на влъхвите/ има празнични маршове.

Кухня- Съвременната испанска кухня е разнообразна, тя се е формирала под влиянето на римляните и маврите, а по-късно и на американците. Основната испанска кухня в същност е проста. В нея се използват основно лук, чесън, сладък пипер и зеленчуци. Подправките се прилагат умерено, но пък шафрана – обилно. Не може да не се спомене „тапас” – испански разнообразни леки закуски. Във всяка механа или крайбрежно кафене закуските се предлагат по всяко време на деня и нощта – към бира, вино или като ордьовър преди обяда. В началото са предлагани преди обяда само маслини и фермерски хляб, а сега „тапас” са станали толкова популярни, че за ордьовър се предлага всичко като се почне от паелята и се стигне до испанския омлет.

Испанската кухня е популярна. Територията на Испания може условно да се раздели на осем кулинарни зони, за всяка от които са характерни определени продукти и напитки.
Север – рибени ястияб от страната на Баските /знаменитата треска „пил-пил” или треска по бискайски/, астурийска фабада, сирена и слабо вино от ябълков сок /сидра/.
Пиренейска зона: сос „чили-ндрон” и шунка.
Каталония: печена „касуела”, чеснов сос ”алиоли”, пушени колбаси „фует”.
Валенсия: разнообразни ястия с ориз, сред които особено известна е „паелята”.
Андалусия: превъзходна студена зеленчукова супа „гаспачо”, великолепна шунка „хабуго” от провинция Уелва.
Централна зона: запечено месо и най-добрите колбаси в Испания.
Балеарски острови /родината на майонезата/: вкусни ястия със свинско, леки кифлички от точено тесто „енсаймадас”, колбаси „собрасада”.
Канарски острови: своеобразна рибена кухня, широко приложение на тропически плодове /банани, авокадо, папая/ в основни ястия и десерти.

Златно правило” за гостите на страната: Вие винаги ще намерите интернационална кухня по Ваш вкус, но ако Ви интересува типичната храна за района – търсете ресторанти, барове или кафенета, които обикновено се посещават от местните жители. В тях обслужването е качествено, има разнообразно меню и разумни цени. Макар че не бива да се забравя, че всяко правило има изключения.

Сувенири и подаръци- Испания е страната на коридата и фламенкото, на темпераментните красавици и портокалите и затова и сувенирите от Испания са необикновенни.
Торо – това е бик на испански /оттук произлиза и думата „тореадор”/ и е своеобразен символ на страната. Сувенирите-бикове, голями и малки, твърди и меки, от различни материали, могат да се намерят навсякъде. Има дори играчки за деца – плюшени бикове с различни забавни муцунки.
Танцьорите на фламенко не могат да минат без кастанети. Не забравяйте да купите към тях разкошен испански шал и диск с музика за фламенко. Казват, че кастанетите успокояват нервите.
Ветрило – задължителен атрибут за благородната испанска доня. Ветрилата са различни: на цени от 2 до 500 евро, от хартия, пластмаса, дърво, дантели, но еднакво прекрасни и изрисувани с цветя или изгледи от Испания. Между впрочем те имат и практическо приложение – без тях не може в знойното лято на Испания.
Ако се намирате в Толедо, обърнете внимание на кожените изделия: чанти, портмонета, ремъци, ножници – всички те са с изключително качество и отлична изработка.
Толедските „клинки”, инкрустирани със злато и сребро, се изработват по старинен метод, прилаган в Испания от арабите-завоеватели. Подаръкът е много скъп, но мъжете го оценяват.
Туристите в Испания могат да опитат огромно количество деликатеси, но винаги на човек му се иска да вземе нещо със себе си. По традиция в Испания купуват „хамон” – сушен на слънце бут, а така също ароматно испанско вино, херес /вид вино/, кашкавал, маслини, зехтин с отлично качество.

Работно време на магазините- Работното време на магазините е от 09.00 до 13.30 и от 16.30 до 20.00 часа. Малките магазинчета в курортните местности, по правило, са отворени до 22.00 часа. Големите универсални магазини работят от 10.00 до 21.00 часа /от понеделник до събота/ без прекъсване.

Климат- В Испания има три типа климат:
1. Умерено морски на северозапад и север – с умерени температури и обилни валежи през цялата година;
2. Средиземноморски на юг и по крайбрежието на Средиземно море – с мека влажна зима и горещо сухо лято;
3. Контеннтален във вътрешните райони на страната – с прохладна зима и топло сухо лято.
Въпреки разнообразните климатични зони в Испания доминира субтропическия климат от средиземноморски тип, с мека и кратка зима и сухо горещо лято. Макар средиземноморският климат да се запазва само в южната и източната част на полуострова, топлото сухо лято и изключително меката, влажна зима са характерни за Каталуния, Валенсия и Андалусия. Колкото по-голяма е отдалечеността от крайбрежието, толкова по-силно е влиянието на континенталната климатична зона. В Кастилия и Ла Манча от май до септември има знойна горещина: по време на дългата зима по високите равнини духат ураганни, пронизващи, студени ветрове. А в Галисия, Астурия Кантабрия и Баскония има много влажен климат. В тези райони целогодишно валят непрекъснати дъждове. В същото време на юг и югоизток на Испания фермерите често старадат от суша.

Зимните студове и снегът не са рядкост в Пиренеите /Андора/, планините на Сиера Невада /Андалусия/ и Сиера де Гвадар Рама /под Мадрид/

Население и език-Населението възлиза на 39,2 млн. души. Испания е призната за единна нация, формирана на основата на различни исторически области и етнически групи, основните от които са каталонци /15,6%/, андалусци /15,6%/, кастилци /11,1%/, валенсийци /9,7%/, галисийци /7,4%/ и баски /5,6%/.
Официалният език на Испания е испански, често наричан кастилски. В основата на този романски език е разговорния латински език с лексика, заимствана от маврите. Испанският език се изучава в училищата и се използва, като разговорен от жителите на цялата територия на страната. Но в редица области широко са разпространени местни езици: баскски – в страната на Баските и Навара, галисийски – в Галисия, каталонски – в Каталония, валенсийски – във Валенсия /последният понякога се счита за диалект на кастилския език/. Общо 35% от населението на страната използва местни езици и диалекти, в т.ч. над 5 млн. каталонци, около 3 млн. галисийци, над 2 млн. баски. Има богата литература на местни езици. След установяването на тоталитарен режим през 1939 г. всички регионални езици са били забранени, а през 1975 г. отново легализирани.

 Посолствона Република България, Мадрид , Испания
Travesía de Santa María Magdalena № 15

Madrid 28016, España

Тел.: +34 913 455 761 begin_of_the_skype_highlighting              +34 913 455 761      end_of_the_skype_highlighting

Тел.: +34 913 456 651 begin_of_the_skype_highlighting              +34 913 456 651      end_of_the_skype_highlighting

Тел.: +34 913 597 611 begin_of_the_skype_highlighting              +34 913 597 611      end_of_the_skype_highlighting

Факс: +34 913 591 201

E-mail: embulmad@yahoo.es


Обща информация

Испания – древна земя, която винаги е знаела тайната на младостта. Родината на Колумб и Дали, на Гоя и Веласкес, на Пикасо и Гауди. Навярно ще бъде необходим един цял живот, за да се разгледа цялата Испания, и може би пак няма да стигне времето, за да се опознаят всички страни от живота на този малък континент. Разнообразие на природата и климата, древна култура и традиции, от времето на рицарите. Никъде в Европа няма такова културно богатство, с което са прочути испанските фиести от Памплона до Севиля. Пътешествайки от град в град, попадаш от празник на празник. Разнообразието от образи е впечатляващо: вятърните мелници на Ла Манча – „великаните” на Дон Кихот; рицарските замъци на Арагона; притихналите по хълмовете средновековни крепости, дворците в бароков стил и строгите манастири; пясъчните плажове по южното крайбрежие и Балеарските острови, нежно докосвани от вълните на Средиземно море; вечнозелените ливади по крайбрежието на Атлантика и Астурия; покритите със сняг върхове на Сиера Невада; суровите, почти недостъпни планини, се сменят с плодородните равнини на Андалусия; Мадрид, Барселона, Ибица – градове с невероятен културен и нощен живот. Дори в неугледните „затънтени” градчета се наслагват най-различни цивилизации: над мавританските джамии се издигат готически катедрали, дворци израстват на мястото на вестготските селища, останки от гръцки колонии или келтско-иберийски селца. Колкото е различен ландшафта в различните части на Испания, толкова са различни и самите испанци. Испания има своите тайни и чудеса. Хора от цял свят пристигат в Испания да се полюбуват на нейната красота , да се докоснат до нея и завинаги да я запазят в сърцето си! Не е възможно да не се влюбиш в тази страна

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах