ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         ДУБАЙ И АБУ ДАБИ - 7 НОЩУВКИ С ВКЛЮЧЕНИ ВЕЧЕРИ И ПАКЕТ 4 ЕКСКУРЗИИ 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         Априлска ваканция в Дубай 2024 с включени 7 вечери и 3 екскурзии + Beach club на Палмата 03.04 - 10.04.2024/7 нощ         

Екскурзии до Турция

Полезно е да знаете

География-  Турция е разположена едновременно в Европа и Азия, заема полуостров Мала Азия и малка част от Балканския полуостров. Граничи с България и Гърция на северозапад, с Грузия и Армения на североизток, с Иран на изток и с Ирак и Сирия на юг. Общата и площ е 780.6 хил. кв. км. Пейзажът е предимно планински, но има и равнини.

Страната се мие от четири морета – Средиземно, Черно, Егейско и Мраморно, а на територията и се намират многобройни реки и няколко солени езера.

Забележителности-  Турция е достатъчно млад и интензивно развиващ се туристически регион. Топлият климат, богатата история и огромното количество паметници на древните цивилизации привличат много туристи от цял свят. На първо място Турция се слави с морските си курорти – Анталия, Кемер, Белек, Сиде, Алания, Измир, Мармарис, Бодрум, Фетие и много други, не по-малко интересни.

В който и турски град да се озовете, винаги ще намерите какво да видите. В Анкара – Музея на Анадолските цивилизации и стария град около цитаделата. Истанбул е известен най-вече със знаменитата църква „Света София”, превърната в джамия. Особено внимание заслужават дворецът със седем кули Йедикуле, дворецът на Хекс, Мраморната кула, акведукта на Валентин от ІV в., крепостите по бреговете на Босфора, дворцовият комплекс Топкапъ, музеите на античността, завоевателите, турското и мюсюлманско изкуство, църквата „Света Ирина”, хоралната манастирска църква, църквата на Пресвета Богородица, а също така и джамиите – Синята джамия, джамиите на Селим Завоевателя, на Баязид, Сюлейман, Еюп и др., подземните дворци-водохранилища.

Ако сте в Анталия, посетете стария квартал Калеичи, Портата на Адриан от 130 г пр.н.е., Археологическия музей. Не забравяйте да разгледате символа на града – Минарето Ивлии. В планинските околности на Анталия се полюбувайте на водопадите и карстовите водоеми. В Кемер край руините на древното пристанище Фаселис е разположена могилата на Александър Македонски.

В Трабзон се намират църквите на Злато Главата Божия майка и на Света Евгения, превърнати в джамии.
Измир е достоен за внимание ката родното място на Омир. Недалеч са разположени развалините на Милет, Ефес и Троя, а също така и Памуккале (памучният замък) и Ялова.
Аспендос е град с множество красиви съоръжения, посетете театъра-дворец на архитекта Зенон и римския арков акведукт.
Мира – древната столица на Ликия ще Ви удиви с некрополите си, издълбани в скалите и разбира се църквата „Свети Николай”, място на поклонение на християните, където архиепископ е бил Св. Николай Чудотворец.
Цялата територия на Турция изобилства с антични паметници – руините на Троя, Милет, Присна, Дидим, Коня, Пергам, Ефес, Херкулесовите врати, пристанището Борус, Кападокия, храма на Атина.

Време- Климатът в Турция е субтропически, с големи контрасти в температурите и влажността на въздуха в зависимост от надморската височина и близостта до морето. По крайбрежията на Средиземно и Егейско море лятото е много горещо и сухо, а зимата е дъждовна. Сезонът за къпане е от април до октомври и през цялото време грее ярко слънце. Такъв средиземноморски климат има и по бреговете на Мраморно море. Черноморското крайбрежие се отличава с мека зима и топло лято, но нивото на влажността на въздуха и на валежите е високо. В югоизточната част на Анадола духа вятърът сироко, носещ прах от Сирийската пустин

Празници
1 януари - Нова година -Отбелязвайки Нова година, турците изпълняват дълга си към Кемал Ататюрк. „Бащата на всички турци” въвежда принципа на секуларизма (отделянето на държавата и религията) като един от основните в Турската република. Потвърждение за това е въвеждането на Грегорианския календар от 1 януари 1926 г.

26 февруари – Маулид ан- Наби (Рождеството на Пророка Мохамед)- Датата на празника се променя всяка година. Въпреки, че не е официален държавен празник, отбелязването на Mevlit Kandili (Рождеството на Пророка Мохамед) не се отличава от това в другите мюсюлмански страни.

21 март – Навруз- В превод от фарси – нов ден, Нова година по зороастрийския слънчев календар, съвпадащ с деня на пролетното равноденствие.

23 април – Денят на детето -„Децата са цветята на живота” – за турците този израз има особено значение. Една от националните им особености е самоотвержената любов към подрастващите.

1 май – Празник на труда- Празникът на трудещите се (Isci Bayrami) е бил отбелязан за пръв път още по времето на Османската империя на 1 май 1911 г. Работниците от цигарената фабрика в Солун (сега в Гърция) обявяват шестдневна стачка.

5 май – Среща на пролетта -Във всички времена и народи месец май се свързва с възраждането. Това произтича от ритъма на селския живот. Тогава започва сеитбата, съпровождаща надеждите за богата реколта.

19 май – Ден на младежта и спорта- Genclik Bayrami е национален празник в Турция. За разлика от някои други светски патриотични мероприятия, денят се празнува с широк размах.

 29 май – Ден на превземането на Истанбул- На 29 май 1459 г. пада Константинопол. Столицата на Византийската империя е превзета от турците.

 16 юни – Нощ на Зачатието на Пророка Мохамед -Датата на празника се променя всяка година. Нощта на Зачатието (или Просветлението) се нарича още Нощта на началото на трите луни.

30 август – Ден на победата -Всяка година на този ден се отбелязва големият национален празник Денят на победата (Zafer Bayrami) в чест на решителната победа над гръцките войски и в памет на загиналите в битката при Думлупинар.

5 септември – Нощ на Предопределението -Датата на празника се променя всяка година. Kadir Gecesi е 27-та нощ от Рамазана по лунния календар.

10 септември – Празник на разговяването -Датата на празника се променя всяка година. Seker Bayrami ознаменува края на Рамадана след 30 дневни пости.

29 октомври – Ден на републиката -Установен е в памет на провъзгласяването на Турската република през 1923 г. На този ден са внесени поправки в Конституцията, в резултат на които се слага край на Османската империя.

10 ноември – Ден на паметта на Ататюрк -На този ден през 1938 г. Турция губи своя герой. В резиденцията си, на 56 годишна възраст заспива вечния си сън първият президент на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

17 ноември – Празник на жертвоприношението (Kurban Bayrami)- Датата на празника се променя всяка година. Отбелязва се 2 месеца и 10 дни след Шекер байрам. Заедно с него e един от най-големите религиозни празници.

7 декември – Нова година по лунния календар Хиджра- Датата на празника се променя всяка година. В продължение на целия Muharram Bayrami мюсюлманите трябва да раздават една десета от своето имущество на бедните и да извършват благочестиви постъпки.

10 декември – Фестивал Мевлана в Коня -Провежда се в Коня от 10 до 17 декември в чест на великия философ и поет Джеладин Руми, наричан още Мевлана (наш повелител).

16 декември – Ден на Ашур -Датата на празника се променя всяка година. Въпреки, че не е официален празник се отбелязва широко от мюсюлманите.

Валута- Валутата е турската лира (TL). Най-приеманата валута е американският долар и ако плащате в долари цената може да бъде по-ниска от тази в лири. Можете да обменяте пари навсякъде, но частните обменни бюра обикновено предлагат по-изгоден курс в сравнение с банките и хотелите.

Можете да използвате кредитни карти – American Express, Eurocard, Diner’s Club, Visa, Mastercard. Не навсякъде се приемат пътнически чекове. Ако искате да се възползвате от тях, доверете се на световни компании като American Express и Thomas Cook.

Кухня-  Турската кухня се отличава с многообразието си. На масата се поднасят големи подноси с различни лакомства. Местните хора водят спорове по политически и културни въпроси в уютни кафенета на чаша „ракъ” и различни мезета.

Турците използват подправките умерено. При приготвянето на храната местните готвачи се стараят да запазят вкуса и аромата на основния компонент на блюдото, а не да го скрият със сосове и подправки. Във всяко заведение можете да си поръчате гореща супа през целия ден. Супа се сервира в началото на храненето както на обяд, така и по време на закуската или вечерята.

Хлябът е неотменима част от трапезата независимо дали е на закуска, обяд или вечеря и дали семейството е заможно или не.

Типичната турска закуска се състои от сирене, мед или сладко, черни или зелени маслини, колбаси, масло, нарязани домати и краставици и пресен хляб. Освен това на шведската маса ще намерите портокалов сок, йогурт, плодове и тестени изделия. Допълнете закуската с добре запарен турски чай.

Най-популярният обяд в Турция е дюнер кебап. Друго разпространено ястие е лахмаджун – вид пица с кайма, лук и домати заедно с айран.

Класическата турска вечеря започва с предястия. Най-популярни са сърмичките и пълнените чушки и патладжани. За основно ястие се сервира скара, кебап или шашлик.

За десерт можете да опитате сладкиши – баклава, бюлбюл ювасъ или мляко с ориз.

Храненето завършва с турско кафе. Национална напитка на турците е „ракъ” – анасонова напитка, която се смесва с вода и се получава т.нар. „лъвско мляко”. От вината най-известни са: сухо Вила Долуджа, полусладко Долуджа Ризлинг и класическото анадолско вино Дикмен.

Митнически правил:

•              Туристите могат да внасят в страната:

•              лични вещи;

•              една видеокамера и пет видеокасети (празни), пет аудиокасети или компактдиска;

•              един преносим компютър, електронни игри;

•              един радиоприемник, плейър за компакт дискове (сертифициран от Министерство на финансите и

                   митническите власти, повечето разпространени модели са сертифицирани);

•              един бинокъл;

•              необходими медицински препарати;

•             велосипед, детска количка, играчки;

•              200 цигари и 50 пури;

•              200 г тютюн, или 50 г тютюн за дъвчене;

•              1.5 кг кафе, 1.5 кг разтворимо кафе, 500 г чай;

•              1 кг шоколад и 1 кг бонбони;

•              1л или 0.7 л бутилка вино или твърд алкохол;

•              вещи със стойност по-висока от $ 15 000 трябва да се декларират при внос;

•              остри инструменти и оръжие не могат да се внасят без специално разрешение;

•              вноса на наркотици е строго забранен и се наказва много сурово.

•              Туристите могат да изнасят от страната:

•              подаръци – нов килим с документ за закупуване, старинни изделия с документ от музея;

•              износът на антики от Турция е забранен; 

Телефонни разговори-  Всички телефонни номер в Турция са седемцифрени, а регионалните кодове са трицифрени. Междуградски разговори се набират с 0, а международните с 00.

Разговорите от автомат са по-евтини, отколкото от хотела. Апаратите работят с карти, които се продават в пощите или понякога в улични павилиони. Обикновено връзките са безпроблемни. 

Регионални кодове за основните градове и курорти:

Анкара – 0312

Анталия и Алания – 0242

Бодрум и Мармарис – 0252

Измир и Кушадасъ – 0232
В Истанбул, който е разположен на два континента има два кода – 0212 за европейската страна и 0216 за азиатската. Трябва да изберете първо 0216, ако сте на европейската страна и набирате номер на азиатската и 0212 в обратния случай. Пълен списък на кодовете можете да намерите в телефонните будки.

Посолство на Република България, Анкара, Турция
Бул. "Ататюрк" № 124

Тел.: 0090-312/467 20 71

427-51-42

Факс: 0090-312/467 25 74

Е -mail: bulankemb@ttmail.com

 Генерално консулство на Република България, Истанбул, Турция

Истанбул, кв. Улус-Левент

бул. "Ахмет Сайгун" № 44

Тел.: 0090-212 / 281 01 14/15/16

Факс: 0090-212 /265-10-11

E-mail: bulgconsul@superonline.com


Обща информация

В Турция се съчетават източна тайнственост и западна култура, интересни забележителности и древни паметници, прекрасни курорти, морета и планини, екзотика и традиция. Турската природа е много красива, а на много места е практически незасегната от човека. Нейният тип зависи силно от избрания курорт – това са каменистите или пясъчните плажове, пустинните пейзажи или многото красиви гори и планини. Въздухът е свеж, с аромат на бор и море или пустинно сух. Основните турски курорти са Алания, Анкара, Анталия, Белек, Бодрум, Даламан, Дидим, Ерзурум, Измир, Испарта, Истанбул, Кападокия, Кемер, Коня, Кушадасъ, Мармарис, Памуккале, Сиде, Истанбул, Улудаг, Ургуп, Фетие, Чешме. Истанбул е меката на любителите на шопинга.

Турция е страна за активна почивка. Вие можете да участвате в рафтинг – спускане по планинска река с надуваема лодка, а Памуккале, „памучният замък” е осмото чудо на света. Огромна бяла планина с лечебни извори и басейна на Клеопатра, в който, ако се потопите ще се сдобиете с вечна красота и младост, като великата царица. Можете да посетите знаменитите „вечно танцуващи” градове Мармарис и Бодрум с шикозните им дискотеки и цели улици с барове, клубове и караоке-пъбове, където хванати за ръце хора играят турски народни танци. В съседство са романтичните крайбрежни кафенета с жива музика – пристанища на влюбените, където след чаша вино е така приятно да танцуваш под възхитителните южни звезди.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах