ПОЧИВКА В КУБА-ХАВАНА И ВАРАДЕРО/Сезон 2023 9 дни / 7 нощувки в Куба (3 в Хавана, 4 във Варадеро)         Остров Малта Лято 2023 5 дни-4 нощувки/Сезон 2023         УИКЕНД В МАЛТА 2023 - ГАРАНТИРАНО ЗАМИНАВАНЕ ВСЯКА СЕДМИЦА 5 дни / 4 нощувки - гарантирано заминаване всяка седмица         

Екскурзии до Чехия

Полезно е да знаете

Чешката република означава много неща за много хора. От пулсиращата столица Прага до селцата в Моравия, сякаш останали назад във времето, от трудното, изискващо усилие катерене във високите планини до мързелуването в спа-центровете, от световноизвестния Пилснер до поезията на Сметана и Дворак, всеки вкус може да бъде удовлетворен.

 

Прага предлага зашеметяваща по рода си, безгранична архитектура. Много други градове се радват на изобилие от красиви структури и значително по-малко туристи. Измежду най-богатите са Кутна Хора, Чеб, Локет и Домазлице в Бохемия и Оломук, Телч и Кромериц в Моравия. 
 
Климат - умерен
Средни температури - януари (-2,5°С); юли (17, 20°С)
Официален език - чешки
Столица - Прага
Най-голям град - Прага
Валута Чешка крона (CZK)
Население - 10 306 709 души (2007)
Етнически състав - чехи - 81,7%, моравци - 13,2%, словаци - 3,1%, поляци - 0,5%, немци - 0,4%, цигани - 0,4%
Религия – католици - 87,9%, католици - 4,2%, протестанти - 6,8%, православни - 0,8%
Часова зона - UTC +1
Телефонен код +420

Българско посолство

CESKA REPUBLIKA, 11 000 PRAHA 1
Velvyslanectvi Bulharske Republiky
6, ul. "Krakovska"
Tel: (00420 2) 222-11-260 begin_of_the_skype_highlighting            (00420 2) 222-11-260      end_of_the_skype_highlighting; 222-12-011; 222 11 258; 222 210 230
Fax: (00420 2) 222-11-728;
e-mail: bulvelv@mbox.vol.cz


 

По големи градове:
Бърно (Brno) се намира в Югоизточна Чехия. Градът е вторият по големина в страната. Разположен е на реките Свитава и Свратка. Бърно в главен икономически център, тук се намират Висшият съд и Висшата прокуратура на Чешката република както и много центрове на науката и културата. Градът разполага с международно летище. Интерес представлява готическата катедрала "Св. св. Петър и Павел; църквата Св. Акуб; сградите на Операта; вила Тугендхат. Ежегодно в града се провежда международни състезания с фойерверки, наречени "Игнис Бруненсис". Около града се намират следните обекти: замъкът в Леднице, замъкът "Пернщайн" и Аустерлицкия замък, който свързваме с "битката на тримата императори"; Моравският карст - варовиков регион, който се отличава с дълбоки каньони, отвесни скали и с множество пещери. Интерес представляват - пещерата "Пунква", пещерният лабиринт "Балцарка", пещерният комплекс "Слоуп-Шошувка", пещерата "Кулна".

 
Карлови Вари (Karlovy Vary – чешки, Karlsbad - немски и Carlsbad – англ.) е град в областта Бохемия, Чехия. Населението на града е 53 708 жители (по данни от 2008г.), а площта му е 59,10кв.км. През Карлови Вари минават, и се сливат две реки – Охре и Тепла. Карлови Вари е известен спа град, който раполага с 13 основни горещи минерални извори и около 300 по-малки. През XIX век става наистина популярна туристическа дестинация, дори и международни знаменитости се възползват от услугите на града. В градът се организира и международният филмов фестивал Карлови Вари – един от най – старите филмови фестивали в света. Там можете да опитате и популярният чешки ликьор – бехеровка.
 
Кутна хора (Hory Kutné) е град в регион Бохемия, Чехия. Населението на града е 21 142 жители, които са разположени на площ от 33,05кв.км. Кутна Хора е част от световно наследство ЮНЕСКО. Сред най - важните здания в града е пет куполната готическа църква Св. Барбара. Строежът и е започнат през 1388г. и завършва чак през 1905г. Интересен е и италианския съд, който в миналото е бил кралска резиденция и монетен двор. Сградата датира от края на XIII век. Готическата каменна къща от 1902г. съдържа един от най – богатите архиви в страната. Друга забележителност е готическата църква Св. Джеймс, която се гордее с 86 – метровата си кула.

Маричка Прага (Praha - полски,Prague) – „малката Прага-майка” - е почти непокътната от Втората Световна Война, а градският й пейзаж е наистина зашеметяващ. Компактният средновековен център се е запазил като емоционално наситен лабиринт с калдъръмени алеи, стари дворове, тъмни улички и безброй църкви, разположени под стриктното наблюдение на 1100 годишен замък. Подвластна на комунизма в продължение на 40 год., Прага днес се е превърнала в една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Традиционните й кръчми и заведения за хранене са значително подсилени от вълна истински ресторанти, коктейл барове и модни кафенета, въпреки че пак можете да си устроите угощение със свинско, кюфтета и бира.

След Революцията през 1989г., Прага стана интернационален метрополис с всичките обичайни украшения, но в същото време успешно запази непокътнати бирариите си, които предлагат най-добрата бира в света. Чешката столица е малка и компактна. Най-важните квартали са централните: Staré Město (Стария град), Josefov, Nové Město (Новия град),  Malá Strana (Малкия град). Най-добре е да ги разгледате пеша. В последните години квартала Vinohrady се е утвърдил като мястото на коренните жители на града.

Тук ресторантите и кафетата са подредени едно до друго. Когато дойдете в Прага е добре да си спомните, че това е град не само с впечатляваща история, простираща се в стотици години, но и град насърчил едни от вълнуващите архитекти, художници и дизайнери на XXв. Прага е била в основата на централно европейския модернизъм, факт, който след дългия период на диктаторство е почти забравен. През последните години чешката архитектура и интериорния дизайн се преродиха и днес винаги има добра изложба някъде наоколо.

 

 

 

 
 

Обща информация
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах