ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         

Екскурзии до Китай

Полезно е да знаете

Площ: 9 596 960 km2
Население (брой): 1 306 313 812
Официален език: китайски
Религия: атеисти (59%), будисти (6%)
Политическа система: народна република
Президент: Ху Дзинтао
Министър-председател: Вен Дзябао
Столица: Пекин
Най-голям град: Шаххай
Парична единица: ренминмби юан (CNY)
Часова зона: UTC+8
Телефонен код: +86 (континентален Китай), +852 (Хонг Конг), +853 (Макао)
Климат: умерен, пустинен

Китайската народна република е разположена в Централна и Източна Азия. На изток граничи с Тихия океан. Площта на континенталната част на Китай е около 9 милиона и 600 квадратни километра и е най-голямата страна в Азия, и трета - в света.

Държавно управление
Китай има политически правомощия върху Тайван, Кинмен, Матцу и Пескадорските острови. Полупрезидентска демократична република и президентът е главнокомандващ, а премиерът е председател на правителството. Изпълнителната власт се упражнява от правителството, законодателната и от правителството, и от парламента. Съдебната власт не зависи от законодателната и изпълнителната власт.

Население
По население Китай е на първо място в света с почти 1 милиард и 300 милиона население. Мандаринският китайски език е официален езиков стандарт в страната, с изключение на Хонг Конг и Макао, където се използва и кантонски диалект. Китайският е съофициален с английския в Хонг Конг и с португалския език в Макао. В автономните райони на страната, китайския е съофициален и с много други малцинствени езици като уйгурски, монголски, и тибетски.

История
Името Китай произхожда от името на китайския владетел Цин. Той превърнал Китай в могъща империя, но бил много жесток и не показвал никаква милост към враговете си. Заповядал те да бъдат разрязвани на две или заравяни живи. Императорът Цин наредил на поданиците си да му построят огромна гробница в една местност, наречена Си Ан Шиан. Искал и след смъртта си да бъде охраняван от жестоки войници и затова заповядал да направят войска, която да е вечна. Наредил да бъдат направени повече от 7000 войници, 600 коня и 125 бойни колесници. Императорът искал мястото на гробницата му да бъде запазено в тайна и затова погребвал живи много от хората, които работили при изграждането й. Хилядолетия неговата войска останала скрита под земята, докато през 1974 няколко селяни я открили, копаейки кладенец.

География
Китайската народна република е разположена в Централна и Източна Азия. На изток граничи с Жълто, Източнокитайско и Южнокитайско море - периферните части на Тихия океан. Китай е предимно планинска страна с характерно стъпаловидно понижение на релефа от запад на изток.


Обща информация

Китай разполага с обширна територия, красиви пейзажи и блестяща култура. В страната са запазени традициите и обичаите на многобройните национални малцинства и специфични видове занаяти, а китайските ястия са още по-известни в света. Туристическите ресурси на Китай са доста богати, затова потенциалът на китайския туризъм е голям и перспективата – светла. Наред с бързото развитие на китайската икономика, туризмът се превръща в нов нарастващ отрасъл на икономиката. Понастоящем броят на туристическите зони в Китай се увеличава непрекъснато, туристическата инфраструктура се усъвършенства непрекъснато и броят на чуждестранните туристи в страната също се увеличава в голям размер с всяка измината година.

Туристическите ресурси на Китай са разнообразни, намиращи се от котловината Тулуфан, която е на 155 метра под морското равнище, Еверест на 8848.13 метра над морското равнище. Разликата между котловината Тулуфан и Еверест Джомолангм е 9003 метра. Климатът по райони в Китай е съвсем различен, особено показателно е климатът в планинската верига Хъндуан. Там в една планина има четири сезони и на разстояние от пет километра времето се променя.

Китай е една от лялките на световната цивилизация. Многовековната блестяща история и култура днес са скъпоценни туристически ресурси. От основаването на Китайската народна република през 1949 година, в 29 от 34-те провинции, автономни райони и градове с централно подчинение са разкрити исторически находища от каменната ера.

Сред безбройните исторически и туристически забележителности, гробницата на първия император Циншъхуан -- едно от 8-те чудеса на света, стенописите в пещерите Могао и Великата китайска стена, всяка година привличат милиони чуждестранни туристи. В Китай живеят 56 национални малцинства. Всяко от тях си има свои специфична култура и традиции.

 

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах