Априлска ваканция в Дубай 2024 с включени 7 вечери и 3 екскурзии + Beach club на Палмата 03.04 - 10.04.2024/7 нощ         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         

Екскурзии до Иран

Полезно е да знаете

Царският площад - наследство на една бивша столица

С най-внушителната концентрация на ислямски паметници в страната, Исфахан е може би най-красивият от иранските градове. Шах Аббас Велики премества столицата тук през 1598 г. и застроява наново един вече процъфтяващ търговски център като витрина на богатата династия на Сафавидите; дори днес много от градските джамии, дворци, пазари, мостове, широки булеварди и обществени паркове отразяват славните дни на неговия трийсетгодишен строителен надзор – един от най-големите световни експерименти в градското планиране.

Символичният център на династията на Сафавидите и нейната Персийска империя бил огромният „Мeйдан Имам“ (Площадът на имамите, преди известен като Царският площад, а традиционно като Мейдан е Нагш е Джахан, Площадът на образа на света), едно от най-големите и най-смайващите публични пространства в света. Колоритни, облицовани с плочки джамии и други сгради от ХVІІ в. – смятани от шаха за негови шедьоври – оформят един възхитителен периметър.

Наблизо сложната и величествена Петъчна джамия (Масджид е Джаме) е строена от ХІ до ХVІІІ в. (тук се включва и периодът на моголското влияние върху  персийската архитектура при управлението на сина на Чингис хан, Угедей, който живее тук като шах). Смятана за една от най-големите джамии в света, има 476 купола. Днешните туристи могат да добият донякъде представа за посрещането на гостите на двора на Сафавидите, като отседнат в хотел „Аббаси“, построен в обвивката на един кервансарай от ХVІ в.

Исфахан: 515 км южно от Техеран.
Най-добро време: пролет и есен.

Персеполис в Иран

В 512 г. Дарий Велики избира да построи масивен и величествен дворцов комплекс на това място, единственото достойно от необятната и в разцвета си Персийка империя, която е без съперници в древния свят. Дарий изисква най-високото равнище на художествени и архитектурни постижения, а изкопаните плочици разказват как в продължение на шейсет години той е разполагал с кедър от Ливан и скъпоценна дървесина, камък и злато, внесени от далечни провинции, за да украси града, който става известен като едно от чудесата на древния свят.

През 330 г. пр.н.е. той е завладян от Александър Македонски и впоследствие изгорен до основи, макар да не е ясно дали пожарът е бил умишлено предизвикан, или случаен (Александър не е имал обичая да разрушава покорените от него градове).

Персеполис е разположен върху едно плато, което се издига на 9 метра над долината под него, а макар развалините днес да са само сянка от неговата минала слава, посетителите на близо петнайсетте сгради, които са били реставрирани, могат да си представят величието на мечтата на Дарий.

Мнозина учени смятат, че императорът никога не е живял в Персеполис, но го е използвал изключително през новогодишните ритуали през пролетта, когато тук идват делегации от цялата империя, за да поднесат скъпоценни дарове на своя могъщ владетел.

Къде: 58 км от Шираз или 640 км южно от Техеран, Иран.
Най-добро време: пролет и есен.

Исфахан в Иран - бляскав и космополитен

Прякорът му е „Исфахан Несф-е Джахан“, което ще рече „Исфахан е половината свят“. Това е позоваване на славните десетилетия от неговия разцвет около 1600 г., когато той е един от най-големите градове в света, бляскава и космополитна столица на династията на Сефевидите, привличаща като магнит международните търговци и дипломати от Европа и Китай, от османска Турция и моголска Индия.

Това е град, построен, за да заслепява, от шах Абас Велики (царувал от 1587 до 1629 г.), владетел с легендарна екстравагантност и апетити. Най-голямата забележителност тогава, както и сега, е площад „Имам“ (или „Наяш-е Джахан“, „Образът на света“), просторно и елегантно обществено пространство, оградено с редици от арки и с две от най-красивите джамии в шиитския ислям. От южната страна е джамията „Имам“ (или Шах джамия), с лукообразен купол, минарета и високи арки на входовете (айвани) покрити със сложни мотиви от сини плочки и с неотстъпващ по разкош интериор. Откъм източната страна е джамията „Шейх Лотф Аллах“, с изящен купол в светлобежово и синьо, украсен с деликатна ажурна мозайка от лози и цветя. Срещу нея, от запад, е дворецът „Али Капу“, където шах Абас можел да посреща местните и чуждестранни сановници, или да се наслаждава на концертите в музикалната стая, с нейната серия от сводове, изкусно подсилващи акустиката.

От северната страна е големият, сводест покрит пазар, който се простира на почти километър и половина и все още предлага много от произведенията на изкуствата и занаятите, които шах Абас някога покровителствал, за да подсили икономиката на този стар търговски кръстопът: килими, кована мед, керамика, ръчно щамповани тъкани, рисувани миниатюри, бродерия. Зад него лежи куполът на Джамех (Петъчната) джамия, датираща от първата златна епоха на Исфахан през 11-и век, под властта на селджукските турци – сграда, свързана с великия поет и учен Омар Хаям. Главният местен булевард, „Чахар Бах“, някога е преминавал сред величествени павилиони и градини. Той води до монументалния мост „Си-о-Се“ (Мостът на 33-те арки), построен през 1599-1602 г. над широката река Зайанде, която прорязва южния край на града.

На изток се намира не по-малко впечатляващият мост „Хаджу“ (1650 г.), особено красив, когато неговите 23 арки са осветени през нощта. Днес Исфахан е модерен, бързо разширяващ се индустриален град. Но той все още се придържа към историческите корени и към специалното място, което заема в историята на Иран. Вечерно време под арките на моста „Хаджу“, където акустичният резонанс е особено звучен, се събират групи певци и изпълняват без музикален съпровод древни песни за любов, за война и за славата на своя край. Вторият вход, както и минаретата на Имам джамия са облицовани със сложни орнаменти от плочки, предимно в цвета, наречен „исфаханско синьо“.

Кога да отидете там: Пролетта и есента са за предпочитане. Исфахан се намира на 1500 м над морското равнище, тъй че и лятото е относително прохладно.

На какво да обърнете внимание: „Газ“ е името на местния специалитет – нуга халва с шам фъстък и други ядки.

Полезни съвети: Мъжете и жените обичайно не се ръкуват при запознаване.


Обща информация

Иран (Iran), официално наричана Ислямска република Иран, е държава в Западна Азия. Иран се нарежда на 18-то място по големина със своите 1 648 195ка.км., а населението й е над 70млн. Души. Името Иран влиза в употреба през 1935 г., като преди това страната е известна като Персия. В превод името й означава "Земя на арийците".

Иран е 18-та по големина страна в света по отношение на площта си – 1 648 195 км ², а населението й е над 70 млн. евро. Иран има специално геостратегическо значение, поради разположението си в Близкия изток и Централна Евразия. Страната граничи на север с Армения, Азербайджан и Туркменистан. Други северни съседи на страната са Казахстан и Русия. Иран граничи на изток с Афганистан и Пакистан, на юг с Персийския залив и залива на Оман, на запад с Ирак и на северозапад от Турция. Техеран е столицата, най-големият град на страната и е политически, културен, търговски и индустриален център на страната. Иран заема важно място в международната енергийна сигурност и световната икономика като резултат от големите й резерви на нефт и природен газ.

Климат – сух, полусух субтропичен
Официален език - персийски
Столица - Техеран
Най-голям град - Техеран
Валута - риал (IRR)
Население – 74 196 000 души (2009)
Етнически състав - персийци - 65%, азери – 16%,кюрди - 7%, лури – 6%, балучи - 2 % и туркмени - 1%
Религия – ислям
Часова зона - IRST (UTC+3:30)
Телефонен код 98
Internet TLD .ir

Градове:

Исфахан (Isfahan)
е разположен на около 340км южно от Техеран. Градът е столица на провинцията Исфахан и е третият по големина град в Иран. Населението на града е 1 583 600 жители (по данни от 2006г.), а площта му е 106 179кв.км. Исфахан е известен със своята ислямска архитектура, много красиви булеварди, закрити мостове, дворци, джамии и минарета. Една от най – големите забележителности е градския площад на имамите, който в част от ЮНЕСКО

Техеран е столица на Иран. Явява се най-големият град в страната и един от най-големите в Азия. Той е административен център на едноименната провинция, политически, икономически, транспортен, търговски и културен център на Иран. Градът се намира в северната част на страната, в подножието на Елбурс и на около 90 км южно от брега на Каспийско море. Населението му, заедно с това на предградията надвишава 13 милиона души. Техеран се отличава с изключително етническо и религиозно разнообразие

Шираз е град, намиращ се в южната част на Иран, административен център на провинцията Фарс, шести по население. Известен е като градът на поетите, цветята и виното. Градът е център на нефтената и електронната промишленост, а също така и на туризма. Шираз е известен с мекия си климат и обилната зеленина по улиците

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах