Априлска ваканция в Дубай 2024 с включени 5 вечери и 3 екскурзии 02.04 - 07.04.2024/5 нощ         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2023         ПОЧИВКА В КУБА-ХАВАНА И ВАРАДЕРО/Сезон 2023 9 дни / 7 нощувки в Куба (3 в Хавана, 4 във Варадеро)         

Екскурзии до Португалия

Полезно е да знаете

Португалия притежава богато, моряшко минало, превъзходни плажни курорти и пейзаж, увенчан с маслинови горички, лозя и житни полета. Покрита с изобилие от интересни места, считани за наследство от световна величина от ЮНЕСКО и удостоена с една от най-спокойните и привлекателни столици, тя също може да бъде посетена на разумна цена.

Бавното вкусване на живота е истинската страст на Португалците, като повечето от най-добрите й качества са изключително обикновени по рода си – традиционни национални празници, чиста храна, потопена в зехтин, музика, докосваща най-тънките струни на сърцето, спомняща миналите времена на любов и слава, и пазари, преливащи от риба, цветя и цветя.

Климат - субтропичен, средиземноморски
Средни температури - януари (5,10°С); юли (20, 27°С)
Официален език - португалски
Столица - Лисабон
Най-голям град - Лисабон
Валута евро EUR
Население - 10 642 836 души (2007)
Религия – католици - 98,3%, протестанти - 1,7%
Часова зона UTC +0 (на Азорските острови UTC -1)
Телефонен код +351
Internet TLD .pt
 
Българско посолство

PORTUGAL, LISBOA
Rua do Sacramento a Lapa 31
Tel: (00351 21) 397-6-364 begin_of_the_skype_highlighting            (00351 21) 397-6-364      end_of_the_skype_highlighting,397-63-67
Fax: (00351 21) 397 92 72
e-mail: ebul@mail.telepac.pt

Градове
Разположението на Лисабон (Lisboa) върху седем ниски хълмчета до реката, привличаща някога търговци и заселници все още си остава зашеметителна гледка. Добавете културното разнообразие, притегателната сила и архитектурата, утаила се с времето и ще получите един от най-интересните и най-добре развитите икономически градове в Европа. В центъра на Лисабон има широки, оградени с дървета площади, украсени със сгради в стил Арт Нуво, мозаечни тротоари и улични кафенета. Погледнат от реката – едно от многото прекрасни места за наблюдение – Лисабон представалява импресионистична картина с охра и пастел, осеяна с множество църковни кули и куполи.

Албуфейра (Albufeira) е град и община в района Фаро, Португалия. Името му идва от арабски и означава „лагуната“. Населението на града е около 14 000 жители. През лятото и периода около Нова година Албуфейра е един от водещите туристически курорти в региона. Това, с което този град очарова са яхтено пристанище, голф игрища плюс безброй хотели, жилищни блокове, ресторанти и барове. Архитектурата на града е впечатляваща - малки тесни улички със спретнати къщурки, конкуриращи се със зданията на съвремието. От местните кулинарни специалитети е катаплана - ястие с морски дарове, което е много популярно за региона Алгарве. Друго блюдо, характерно за страната е калдейрада (ястия с риба). Може да опитате и известните и традиционни сардини на скара.

Алгарве (Algarve) е най – южният регион в Португалия. Населението му е 426 386 жители, разположени на площ от 5,412кв.км. Административният център на Алгарве е Фаро. В него се намират регионалното международно летище и обществения университет на Алгерве. Алгарве е доста популярна дестинация сред туристите, и набира все повече популярност. Регионът е известен с множеството плажове, средиземноморския си климат, сигурността и сравнително ниските си цени. Тази комбинация е истински съблазън за туристите. По тази причина населението през летния сезон се увеличава двойно. Областта, разбира се, разполага и с известни луксозни курорти и спа хотели. Алгарве е хълмиста област, осеяна с долини. Освен на туризъм, икономиката на Алгарве включва още отглеждане на смокини, бадеми, портокали, ягодови дървета и корков дъб. Морето от друга страна предоставя голямо разнообразие от дарове.
 
 
Амаранте (Amarante) е град в Северна Португалия. Красивият град е разположен на поречието на река Тамега и се намира на 56 км източно от Порто. В Амаранте се намира впечатляващ мост, който има важно историческо значение за града. През 1809г. там се е разиграла драматична сцена на обсада на Амаранте от французите, където хората на града са се отбранявали. Интересна е църквата Сао Гонсало, която датира от 1540г. Тя има екзотична медено – златна фасада от гранит, рисувани цветни колони, красив олтар, а в златния параклис се съхраняват и мощите на Сао Гонсало. Самият светец е роден в Амаранте в края на XII век и е известен с изцелитените чудеса, които е сътворявал. В Амаранте се организира един от най – колоритните фестивали в Португалия – фестивала на Сао Гонсало. Той се прави в чест на неомъжените, като те си разменят сладки във формата на мъжки полов орган като символ на тяхната любов. Забавно и любопитно събитие, което се организира първата събота и неделя на месец юни.
 
Барселос (Barcelos) е град в Португалия. Населението на града е 20 625 жители. Градът е известен с грънчарство и с широко познаваемия символ на Португалия – петела на Барселос. Една от причините да посетите Барселос е най – големият седмичен пазар, който се организира всеки четвъртък сутринта на Campo da República - огромен площад с ренесансов фонтан. На този пазар можете да намерите всичко – плодове, зеленчуци, керамични изделия, сирене, хляб, дрехи и обувки. Забележителности също не липсват – има интересни църкви, музеи и др.
 
Лагос (Lagos) е град и община в Южна Португалия. Градът е разположен по устието на река Бенсафрим, по протежение на Атлантическия океан. Населението на Лагос е около 18 000 жители. По-голямата част от хората живеят на крайбрежната линия и работят в областта на туризма и услугите. Вътрешната част на Лагос е по - малко населена и там хората работят в селското и горското стопанство. Лагос има прекрасни плажове, море с живописно крайбрежие и голямо историческо и културно наследство. Градът също разполага и с изобилие от места за развлечения, където да се развихрите през нощта. Там можете да опитате местните сладки - dom rodrigos и morgados. Регионът е известен с производството си на бяло вино. Интересна, силно алкохолна напитка е aguardente de medronho, направена е от плодовете на ягодово дърво.
 
Порто (Porto) е вторият по големина град в Португалия, и е столица на региона Норте. Населението на града е 221 800 жители (по данни от 2008г.), а площта му е 41,66 кв.км. Градът е разположен на устието на река Доуро. Порто се смята за икономически и културен център на целия регион. Историческият център на Порто е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Измежду архитектурните забележителности в града са катедралата Порто (един от най – старите паметници в града, и един от най – важните – в Португалия), църквата Кедофейта (средновековна църква в римски стил), готическата църква Св. Франсис (интериора на църквата е в стил барок), останките на крепостните стени и няколко къщи от XV век. Особена атракция е сградата на фондовата борса или в частност арабската стая. Интересни са и градините на кристалния дворец. Побратими градове на Порто са Бордо – Франция, Бристъл – Великобритания, Дуруело де ла Сиера, Йена,Леон и Виго – Испания, Лиеж – Белгия, Макао и Шанхай – Китай и Нагасаки – Япония.
 
Фатима (Fatima) се намира в западната част на Португалия. Името на града произлиза от легенда, в която се разказва за дъщерята на известен мавърски благородник, носеща името на дъщерята на пророка Мохамед - Фатима, която приема християнството от любов към рицар и бива погребана там. Градът се смята за град на поклонението - посещава се от болни хора, които идват тук с надеждата да бъдат изцерени. Дева Мария се явява на трите деца на един местен овчар, Лусия дош Сантош, Жасинта и Франсиско Марто в полето. Казва им, че трябва да се връщат на това място на всяко 13-о число на месеца. Децата се разбрали да запазят в тайна срещата с Божията майка, но едно от тях - Жасинта нарушило споразумението и на 13 юли мястото било посетено от неколцина любопитни хора, които искали да се убедят, че това, което казват децата е истина. Дева Мария предрекла, че на 13 октомври ще се случи чудо и наистина хиляди хора станали свидетели на "Слънчевото чудо" - хората могли да наблюдават слънцето, което наподобявало сребърен диск и се въртяло като огнено кълбо. От 1930г. официално се почита явлението на Дева Мария във Фатима. Най-голямата забележителност е Базиликата "Дева Мария Фатимска".

Обща информация
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах