Екскурзии до Шри Ланка

Полезно е да знаете

Обща информация

Шри Ланка е разположена на едноименния остров в Индийския океан. Има площ 65.6 хил. кв. км и брегова линия 1410 км. Островът е с дължина 435 км. и ширина 225 км. Централните части са заети от стъпаловидни планини с най-висока точка връх Португалия - 2524 м. Останалата територия (около 80%) е равнина, на места заблатена. По дължина на крайбрежието има участъци от коралови рифове. Климатът е субекваториален, мусонен, а на юг - екваториален. Температурите в равнинните части през цялата година са от 26 до 30о. Валежи на юг са през лятото (около 2000-5000 мм.), а на север - през зимата (около 1000 мм). Реките са къси и пълноводни.
 

 

Население: 19 510 хил. жит. Гъстота - 297.4 жит. на кв. м.
 

Официален език: инхалски и тамилски. Други езици - английски, арабски.
 

Столица: Шри Джаяварденапура Коте (предградие на Коломбо) - 120 хил. ж., там се намира парламентът на страната; фактическа столица - Коломбо (около 1 000 хил. ж.). По-големи градове - Джафна (180 хил. ж.), Кнади (110 хил. ж.), Гале, Тринкомали.
 

Държавно устройство: президентска република. Президентът се избира за 6 години. Законодателен орган - еднопалатен парламент от 225 депутата. Изпълнителна власт - правителство и премиер-министър.
 

Парична единица: рупия = 100 цента

 
 

ЛЮБОПИТНО


Шри Ланка има над 3000 години история, като географското положение и дълбоките заливи й отреждат стратегическа роля от древните времена на Пътя на коприната до Втората световна война. Страната е дом на огромно разнообразие от религии, етноси и езици. Гордее се и с богато будистко наследство, като първите известни будистки писания са създадени именно тук.
 

Често я наричат "Сълзата на Индия", заради формата и географското положение, както и "Перлата на Индийския океан" - заради природната красота. Известна е и като "Страната на усмихващите се хора".
 

Културата на Шри Ланка е силно повлияна от Будизма и Хиндуизма. Според ислямските вярвания, островът е бил предложен като "утеха" на Адам и Ева след изгонването им от Райската градина. Две са традиционните културни течения: синхалското (в района на древните градове Канди и Анурадхапура) и тамилското (около град Яфна). Своят отпечатък, разбира се, оставят и британските колонисти.

През XII в. пътешественикът и изследовател Марко Поло пише, че Шри Ланка е най-прекрасният остров на земята.

 
 

ТУРИЗЪМ


Годишно страната се посещава от над 400 хил. туристи и има добре развита инфраструктура. От векове Шри Ланка е популярна дестинация за европейските туристи. Туристическият бум идва след Гражданската война през 2009г.


Шри Ланка има няколко предимства: автентичност, компактни размери, диверсифициран туристически продукт - плажове, културно наследство, дива природа, красиви пейзажи, хармония за духа и тялото, фестивали, спорт и приключения и "Есенцията". Под "Есенцията" в Шри Ланка се разбира всичко, уникално за страната; хората, изкуството, културата, подправките, чаят, скъпоценните камъни, занаятите и др.
 

Високият сезон е в месеците декември-март, като това касае западните и югозападните и високите части на страната. Периодите април и септември-ноември са сред най-предпочитаните за посещение - климатът е подходящ, пикът не е започнал, хотелите не са препълнени (не забравяйте само, че през април се празнува Нова Година). Ако искате да пътувате е периода май-август, насочете се към северните и източни региони.

 

Плажове - с брегова линия от 1585 км., Шри Ланка е идеалното място за морска ваканция. Когато морето от изток е бурно, от запад е спокойно, което прави морският туризъм тук целогодишен.
 

 

ЕСЕНЦИЯТА


Скъпоценни и полускъпоценни камъни: рубин, сапфир (син, розов, оранжев и др.), хризоберил, александрит, лунен камък, аквамарин, топаз и др. Можете да ги видите в различни фабрики, музеи, бижутерии.
 

Подправки: канела, пипер, къри, кориандър, лимонова трева, индийско орехче и много други - в градините за подправки и пазарите.
 

Чай: Шри Ланка е на 3-то място по производство на чай в света. Известна е на световния пазар с нетрадиционните видове чай. Чаят е внесен от британците, които дават и старото име на страната - Цейлон. Чистият цейлонски чай е с едни от най-фините вкусове и аромати в цял свят.
 

Занаяти: дърворезба, обработка на сребро, месингови отливки, грънчарство и керамика, батик, продукти от бамбук, тръстика, коприна, бижутерия, дървени маски, слонова кост и др.


ПАЗАРУВАНЕ


Най-известните сувенири са чай, подправки, скъпоценни и полускъоценни камъни. Можете да се пазарите на сергии, базари и пазари, но навсякъде, където цената е фиксирана (държавни магазини, супермаркети, търговски центрове, безмитни магазини), цените на подлежат на обсъждане.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах