Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         

Екскурзии до Египет

Полезно е да знаете

Официален език- арабски           
Столица- Кайро
Най-големи градове – Кайро, Александрия, Хургада.
Население Населението на Египет към момента превишава 65 млн. души, като ежегодно нараства с 1.3 млн. В кайро в момента живеят около 17 млн. души, което е съизмеримо с населението на цялата страна през 50-те години на 20 век. Арабизираните потомци на древните египтяни са 99% от населението. Към етническите малцинства се отнасят нубийците, бедуините и други племена. 80% от населението са фелахи.

Език- Разговорния език в Египет е един от арабските диалекти, а официалния – т.нар. “висок” арабски. Пише се от дясно на ляво. Цифрите се пишат и четат от ляво на дясно.
Религия – 90% мюсюлмани и под 10% – копти, изповядващи християнството.
Валутна единица - египетския фунт.
Климатът в Египет е преобладаващо горещ и сух. На север е субтропичен, а на останалата територия на страната – тропически пустинен, с резки дневни колебания на температурата. Сезона е целогодишен.

След като пристигнете в Египет на летището ще Ви посрещне представител с табелка, от който ще получите имиграционна карта, която се попълва на английски език. В паспорта ще Ви положат визова марка, след като платите таксата от 15$. След паспортните и митнически формалности, след като си получите багажа и си регистрирате видеокамерата (ако имате такава), заедно с представителя на фирмата се качвате в автобуса за трансфер до избрания от Вас хотел.

При пристигане на летище веднага на входа се осъществява митнически контрол на багажа. След това отивате на гишето за регистрация, на което е посочен номера на Вашия полет, предавате си багажа и получавате флайт купон, след което минавате паспортен контрол, където попълвате регистрационна карта за напускане на страната. След това отивате в залата за отвеждане, където изчаквате обявяването на Вашия полет.

Митнически правила - Пристигащите в Египет, както и напускащите страната, могат да имат в наличност чужда валута в еквивалента на не повече от 10 000 USD. Всяка валута над тази сума задължително трябва да се декларира. Разрешено е да се внасят от лица над 20 години до 250 гр. тютюн ( 200 цигари или 50 пури) , 1 литър спиртни напитки и и 2 л бира; лични вещи. Лицата над 15 години могат да внасят само до 200 цигари или 50 пури. Забранен е вноса на видеозаписи, и печатни издания, които противоречат на нормите на исляма, на морала и нравствеността, а също така и да нарушават обществената безопасност. За вноса на наркотици се предвижда строго наказание. Разрешава се да се закупуват спиртни напитки в безмитните магазини в течение на 24 часа в Хургада (ще ви сложат печат в паспорта) и в течение на месец в Кайро. Ако пътувате със скъпа видео и фотоапаратура или бижута, могат да ви предложат да попълните митническа декларация, за да я имате, когато напускате страната. Забранени за износ са коралите и предметите, представляващи историческа ценност, както и местна валута. Коралите се считат за национално богатство, така че ако на митницата открият у Вас корали ( даже събрани на брега ), следва глоба от 1000$ и дори е възможно да бъдете задържани в полицията. На гмуркачите категорично се забранява да имат в себе си нож, и не е разрешено коралите да се вадят от водата и да се повреждат.

 Национални особености - В Егитет по-добре не се пазарете, без да знаете предварително цената на стоката или услугата. Ако ви трябва помощ, а нямате желание да плащате за услуга, по-добре се обърнете към полицай. Жената, като във всяка мюсюлманска страна, не трябва да излиза на улицата сама. На територията на хотела си можете да се обличате както искате, но излизайки в града помнете, че Египет е ислямска страна, хората там са вярващи, а традициите – пуритански. Разголените рамене, тесни дънки или мини-полите не са много уместни за улични разходки. Египтянинът може да закъснее за делова среща – там нещата стават много бавно, включително и вземането на решения. В поведението на арабина винаги присъства експресията и преувеличението. Мюсюлманите не употребяват алкохолни напитки, въпреки че обикновено не възразяват, когато някой друг го прави.

Валута-  Националната валута на Египет е египетският паунд или египетската лира (L.E.). Разменната монета е пиастрата. Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Хартиените купюри на паунда са по 1, 5, 10, 20, 50 и 100. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa. Не изхвърляйте касовите бележки след обмяна на валутата – те ще ви трябват при заплащане на сметките в хотела. Валутен обмен : Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите ( по правило те работят по няколко часа сутрин и вечер ). Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. При напускане на страната можете да обмените излишните си паундове в долари, затова е препоръчително да пазите квитанцията за обмяната от долари към паундове., както и да проверите получената сума след обмяна и да сверите текущия курс с указания в квитанцията.

 Магазини-  В частните лавки и магазинчета можете дълго да разглеждате стоката, да питате за цените и мястото на производство. Всичко това не задължава купувача да извърши покупка. Ако сте приели покана да изпиете чай или приемете някой дребен подарък от продавача, това ще му даде право да очаква да извършите покупка в неговия магазин. Обикновения контакт между продавач и купувач в Египет е превърнат в тържествен ритуал, те смятат, че купувача трябва да бъде съживен, заинтересуван, забавляван! През зимния период магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 с обедна почивка от 12.00 до 14.00. През лятото обедната почивка е от 14.00 до 16.00. Почивен ден – петък. В курортните зони в повечето магазини нямат фиксирани цени – след “пазарене” може да постигнете до 2 – 3 пъти по – ниска цена от първоначално обявената.

Широко развита в Египет е веригата от магазини за безмитна търговия DUTY FREE. Покупки в такива магазини могат да се извършват при наличието на паспорт до 24 часа след влизането си в страната. Спиртни напитки могат да се закупуват само в тези магазини, като това задължително се отбелязва в паспорта на клиента. По време на престоя си туристите могат да закупят до 3 л спиртни напитки, или 2 л спиртни напитки и един стек бира. В Макади Бей, Ел Гуна, Сафага и Марса Алам няма магазини DUTY FREE, такъв има само в Хургада!

 Сувенири-   Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки, затова е.

Транспорт-  Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. Не се препоръчва пътуване на автостоп. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. Ако преговорите се водят с помощта на полицай или пиколо, задачата се облекчава. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Трябва да го питате дали ще Ви закара до необходимото място, тъй като този вид транспорт е частен, маршрутът може да се променя в зависимост от желанието на пътниците. От отдалечените хотели по обявено във фоайето разписание пътуват автобуси, билетът за които струва 5-10 фунта.

Най-удобният и в същото време евтин транспорт в Египет са такситата, които е най-добре да се викат от рецепцията или на излизане от хотела. За цената е добре да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 LЕ до 30 LЕ.

Можете също така да си вземете кола под наем, цената варира от 70$ (за лек автомобил) до 300$ / на ден (за офроуд автомобил). За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Моля да имате предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата.

Предвижването между отдалечените градове се осъществява с конвой.

Телефони-  Можете да провеждате местни телефонни разговори от уличните телефони, намиращи се почти навсякъде в големите градове, от пощите, където има установени тарифи за разговори извън страната. Можете да се обадите в България и направо от хотела, като в такъв случай разговора ще ви струва около 20 паунда за минута (3-4 долара). Можете също така да си купите фонокарта за някои улични телефони, което е най-изгодния вариант ( около 1 долар на минута ). За да позвъните в България, наберете 00359, след което кода на града / мобилния оператор и после съответния номер.

Ресторанти -  разположени са основно на територията на хотелите. Трябва да се има предвид, че глобата за внасяне на алкохол отвън на територията на хотелите, или в баровете и дискотеките е около 100 египетски паунда.

Електричество-  Напрежението в мрежата е 220 V.
Бакшиш в Египет от вас очакват сервитьорите, гидовете, носачите, таксиметровите шофьори, пиколата и много други. Носете със себе си банкноти от по 50 пиастри и 1 динар – малка и напълно достатъчна сума. В ресторантите е прието да сте оставя около 10% (освен данъците и процента за обслужване, включен в сметката). Бакшишът не е задължителен, но той е признак на добър тон, ако клиентът е останал доволен от обслужването. Не давайте бакшиш повече от 1 паунд ( ако от вас очакват по – голям бакшиш, те сами ще си го поискат )

Спешни телефони- Полиция – 122, бърза помощ- 123, противопожарна охрана – 125.

Забележки
Категорично НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА :
-Употребата на вода от чешмата (за миене на плодове и почистване на зъби също така е добре да се използва бутилирана или преварена вода),
-Търговията с наркотици (египетското законодателство предвижда най-строги наказателни мерки),
-Качването по пирамидите,
-Къпането и слънчевите бани напълно голи,
-Отрязването и повреждането на корали,
-Къпането в Нил,
-Ако решите да пояздите камила, трябва да имате предвид, че може да се качите на камилата безплатно, но за да слезете от нея, ще се наложи да си платите. -Хотелите не носят отговорност за Вашите ценности и пари, затова е добре да използвате сейфовете (в повечето хотели сейфове има в самите стаи и наемайки ги, Ви дават единствено ключовете от сейфа).
-Ако мислите да се запишете на допълнителна екскурзия, не забравяйте да вземете паспорта си


Обща информация

Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Има излаз на Червено море и на Средиземно море. Граничи с Израел, Саудитска Арабия, Судан, Либия.

Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Освен столицата на Египет, Кайро, другите големи градове в страната са: Александрия, Асуан, Assiout, El-Mahalla El-Kubra, Гиза, Хургада, Луксор, Ком Омбо, Порт Сафага, Порт Саид, Шарм ел-Шейх, Шубра Ел-Хема, Суец, Zagazig.

Страната се разделя грубо на 4 области, Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет и Нубия.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах