Екскурзии до Узбекистан

Узбекистан

Узбекистан
Полезно е да знаете
Самарканд е вторият по големина град в Узбекистан след Ташкент. Това е един от най-древните градове в света, основан в средата на първото хилядолетие преди новата ера. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт на Пътя на коприната. През 2001 година Самарканд е включен в списъка на ЮНЕСКО. Населението на града е около 399 600 души.
Обща информация

Узбекистан, или официално Република Узбекистан (Republic of Uzbekistan), е държава в Централна Азия, която е принадлежала на бившия Съветски съюз. Граничи с Казахстан на запад и север, с Киргизстан и Таджикистан на изток и с Афганистан и Туркменистан на юг.

В миналото Узбекистан е бил част от Персийската империя и бил завладян от узбекски номадски племена през XVIвек. Те говорели на източен тюркски език. В наши дни Узбекистан принадлежи към узбекската етническа група, чийто език е узбекски, част от тюркските езици.

Икономика на Узбекистан разчита изключително много на продукцията, която включва памук, злато, уран, калий и природен газ.

Климат – континентален
Средни температури – януари (-3°C , 3°C ), юни (26°C, 32°C)
Официален език – узбекски
Столица – Ташкент
Най-голям град – Ташкент
Валута – Сум (UZS)
Население – 27 606 000 жители (2009)
Етнически състав – узбеки – 80%, руснаци – 5,5%, таджики – 5%, казахи – 3%, каракалпаци – 2,5% и татари – 1,5%.
Религия – мюсюлмани – 90%, християни – 5%, други – 5%.
Часова зона - UZT (UTC+5)
Телефонен код - 998
Internet TLD - .uz

Българско посолство в Ташкент, Узбекистан
Адрес: Rakatboshi Street 52
Тел.:+998-12-564-888, +998-71-564-888,
Факс: +998-71-152-3952
Email: misiyabg@bcc.com.uz

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах