Екскурзии до Австрия

Полезно е да знаете

Население- През 2003 г. населението е 8 188 207 души, а гъстотата е 98 души на км2. Около 67% от населението е градско, като повече от една пета от хората живеят в петте най – големи града – Виена, Грац, Линц, Залцбург и Инсбрук.

Виена, столицата на Австрия и най–големият й град, има население 1 562 482 души (2001 г.). Други важни градове са Грац, центърът на тежката промишленост (226 892 души); Линц, провинциалната столица на Горна Австрия и пристанище на река Дунав (186 226 души); Залцбург, културен и туристически център (144 817 души) и Инсбрук, провинциална столица на Тирол и туристическа атракция (113 826 души).

Религия- 73,6% от австрийцитe са римокатолици, а 4,7% — протестанти. Броят на мюсюлманите през последните десетилетия се е увеличил повече от два пъти.

Култура- Заради своето богато културно минало и настояще Австрия е ценена по целия свят. Нейната култура е представена от грандиозни паметници като например катедралата Свети Стефан, дворецът Шьонбрун, императорският дворец във Виена и много други. Австрийската литература достига своята кулминационна точка в епохата на Римската любовна поезия. До днес се четат и играят на сцена авторите от 19 век Франц Грилпарцер, Фердинанд Раймунд, Йохан Нестрой и Адалберг Щифтер. Интернационални литературни големци от 20 век са Артур Шницлер, Щефан Цвайг, Йозеф Рот, Роберт Мусил, Ингеборг Бахман, Томас Бернхард, Петер Хандке.

Виенската класика в областта на музиката е едно от най-големите европейски постижения на културата. Композитори като Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетховен, Антон Брукнер, Йозеф Хайдн, Франц Шуберт, Йохан Щраус старши и младши, Франц фон Зупе, Густав Малер, Франц Лехар, Арнолд Шьонберг са само част от тези, които обогатяват австрийският културен живот.

География- Западният планински регион между реките Рейн и Ин, и баварското и субалпийското плато е бил известен като Ретия – територията, която включва части от сегашните Германия и Швейцария. Равнинният регион на изток - югоизток е бил познат като Панония и включва територии от днешните Унгария и Словения. Римляните завладели тези три региона и си направили провинции на империята, които са станали преден пост за нападения и отбрана срещу различни варварски племена. Един от първите римски военни постове в региона е бил Виндобона (днешна Виена). Тя е станала важна стратегическа пресечна точка за множество маршрути към плодородната Долна Австрия.

Визови изисквания
При пътуване в Република Австрия е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност минимум три месеца след датата на приключване на пътуването. От 10 април 2001 г. отпадна необходимостта от притежаването на виза за влизане, транзитиране и краткосрочен престой в страната до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първоначалното пресичане на външната граница на Шенген.

Митнически изисквания-Пътуващите в Австрия са длъжни да се съобразяват с митническите закони на страната. Те забраняват притежанието, употребата и трафика на наркотици. Подлежат на обмитяване стоки, които не са предназначени за лична употреба.

 Всяко лице, навършило 17 години има право да внесе безмитно в Австрия до: 200 къса цигари или 100 къса цигарети или 50 пури или 250 г тютюн; спиртни напитки (с повече от 22% съдържание на алкохол) - 1 л; вино - 2 л; парфюм - 50 г; тоалетна вода – 250 г; лекарства - само за лична употреба по време на пътуването; кафе - 500 г или чай - 200 г; други стоки – до обща стойност 175 евро. Няма ограничения за пренос на валута за лични нужди.


Обща информация

Република Австрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи с Лихтенщайн и Швейцария на запад, Италия и Словения на юг, Унгария и Словакия на изток и Германия и Чехия на север.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах