ПОЧИВКА В КУБА-ХАВАНА И ВАРАДЕРО/Сезон 2023 9 дни / 7 нощувки в Куба (3 в Хавана, 4 във Варадеро)         Малдиви 2024 – раят на земята 27.02 - 07.03.2024/10 дни - 7 нощувки         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2023         

Екскурзии до Унгария

Полезно е да знаете

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БУДАПЕЩА:

Замъкът Вайдахуняд (Vajdahunyad Castle) се намира в градския парк на Будапеща. През 1896г. за честването на хилядолетието от заселването на маджарите се прави изложба. Построява се замък от картон и дърво, който става много популярен. Взима се решение да се построй истински замък от камъни и тухли. Макетът и истинският замък са подобие на румънския замък Хуняд, и оттам идва името на този замък. Стиловете използвани при него са римски, готически, ренесансов и барок. Замъкът Вайдахуняд е завършен през 1908г. В момента там се помещава музея на зeмеделието.

 Базиликата Св.Стефан (Saint Stephen's Basilica) е построена, и посветена на първия крал на Унгария -  Стефан I на Унгария. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Заедно с Унгарския парламент са най – високите сгради  в Будапеща (96м). Широчината на сградата е 55м, а дължината й е 87,4м. Завършена е през 1905г. след  54 – годишен строеж. Закъснението се получило, тъй като купола на църквата бил разрушен през 1868г. Св.Стефан е изпълнена в неокласически стил. Сградата има 2 камбанарии, като едната от тях (южната) се смята за най – голямата в Унгария – тежи над 9 тона. Посетителите могат да се насладят на невероятна гледка от купола на църквата. До там се стига с асансьор или с изкачването на 364 стъпала.

Верижният мост Сечени (Széchenyi Chain Bridge) е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, и е открит през 1849г. В двата му края се намират 2 площада – пл. Рузвелт и пл. Адам Кларк.  Името на моста идва от основния поддръжник и защитник на идеята за моста  - политика Ищван Сечени. Мостът бил смятан за чудо на света. Той имал голямо значение за икономиката и живота на страната. Превърнал се в символ на прогреса, националното пробуждане и връзката между Изтока и Запада

Църквата Матиас (Matthias church) се намира в областта на замъка Буда. Според поверия църквата е построена през 1015г. Днешният вид на сградата е осъществен през пищния късен готически стил – втората половина на XIV век, и е реставрирана в края на XIX век. Тя е втората по големина църква в средновековна Буда. Най – артистичният и характерен елемент на фасадата е камбанарията на църквата. Официалното име на църквата било Дева Мария, но след време била кръстена на на крал Матиас Корвис, който трансформирал южната кула на църквата. В нея били отслужени и двете сватби на краля. Любопитен факт е чудото на Дева Мария при обсадата на Буда. При мюсюлманската обсада била съборена една от стените на църквата. Зад не била скрита скулптура на Дева Мария. След този случай Светицата се явила на мюсюлманите преди тяхната молитва. Вярата на гарнизона се сринала и те се оттеглили от града. Така Дева Мария спасила Буда и църквата.

Площадът на героите (Heroes' Square) е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue , непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – музея за изящни изкуства отляво и двореца на изкуствата отдясно. От другата му страна се намират зданията на  сръбското посолство и една резиденция. Основната забележителност на площада е хилядолетния паметник (Millennium Memorial) със статуи на седемте лидери на племена, които са основали Унгария. Строежът на паметника е започнал през 1896г. когато се празнували 1000 – та годишнина, и бил завършен през 1929г. Тогава той получава и името си

Цитаделата (Citadel) е построена след реолюцията от 1848 – 1849г. от Хабсбургска Австрия, като военна крепост, и се намира на най – високата точка на града. Конструкцията е завършена през 1854г. и основната й функция е да сплашва унгарските бунтовници. През Втората Световна Война цитаделата е била използвана за противовъздушна отбрана, поради тази причина има много щети от бомбардировки. През този период е построен и бункер на 3 нива. В цитаделата може да се разгледате изложба на восъчни фигури, предмети и фото изложба наречена „обсадата на Будапеща“ от 1944 – 1945г.

Унгарският парламент (Hungarian Parliament) – една от най – старите законодателни сгради в Европа. Той е символ на Унгария, и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най – голямата сграда в Унгария, и вторият по големина парламент в Европа. Строежът на зданието започва през 1885г и завърша през 1904г. Размерите му наистина са внушителни – дължина 268м и широчина 123м. Сградата разполага с 691 стаи, 29 стълбища, 27 порти и 13 асансьора. Доста впечатляващо. Като цяло сградата е изключително красива. Изпълнена в неоготически стил. Основната фасада на парламента гледа към река Дунав, а официалния вход се намира на площада от другата страна на сградата. Общият брой на скулптурите вътре и вън са 242. На самата фасада има статуи на унгарски и трансилвански управници и военни личности. Над прозорците са изобразени различни гербове на крале и дюкове. На влизане в парламента посетителите минават по орнаментирано стълбище, където ще видите много фрески и бюста на създателя на зданието – Имре Щайндл. Една от най – внушителните части на сградата е шестнайсетъгълната централна зала.  В парламентът се намират и унгарските кралски бижута.


Обща информация

 Унгарската република е държава в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватска и Словения. Площта ѝ е 93 030 км², от които 92 342 км² суша и 688 км² водна площ.

В днешните си граници Унгария заема основната част от Панонската низина, намираща се в Карпатския басейн и пресичана от река Дунав

Голяма роля за унгарското стопанство играе туристическия сектор.

Важни туристически центрове са столицата Будапеща и езерото Балатон.

Половината от износа се пада на изделия на машиностроенето и автомобилостроенето. Важни индустриални райони са областта на столицата Будапеща и западната част на страната около границата с Австрия.

През 2005 г. страната е сред новоприетите страни членки в ЕС .

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах