Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         

Екскурзии до Мароко

Полезно е да знаете

Площ: 710 850 кв. км
Население: 33 757 175 ж. (2007).
Гъстота на населението: 42.7 на кв. км
Столица: Рабат – 1 787 307 ж. /2009/
География: Мароко е разположен  в най-западния ъгъл на Африка, граничейки на изток с Алжир, на юг и югоизток с Мавритания, на запад с Атлантическия океан, а на север със Средиземно море. През страната преминава планинската верига Атлас, която води до красивия пясъчен бряг на Атлантическия океан. Среден Атлас е с височина 3000м., покрита с прекрасни борови, дъбови и кедрови гори, просторни пасища и малки езера.  
Правителство
Мароко е конституционна монархия от 1956 г.  През същата година тя е  извоювала независимостта си от Франция..
Език
Официален език е арабският. На „бербер” говори от по-голямата част от местното население. Френският е широко разпространен в страната, с изключение на северните региони, където доминира испанският език . В главните туристически центрове и в северните части на  страната се говори и английски.
Религия
Преобладаващи са изповядващите мюсюлманска религия, но има също еврейски и християнски малцинства. Населението на Мароко и културата на страната са компилация от мулти-етничен произход, събрал в себе си следи от варвари, араби, мури и евреи.
Елекрическа система: 110/220 W.
Местна валута: марокански дихрам /Dh = 100 santima/. Банкнотите са с номинал 200, 100, 50, 20 и 10. Монетите са от по 50, 20, 10, 5 и 1 сантима
МИСТИЧНИЯТ ЧАР НА МАРОКО
Мароко е вратата към екзотичната магия на ислямския, арабския, африканския свят, свят на пъстри пазари и многобройни минарета, на пустини и планини.... Едновременно с това в Мароко  се докосвате и до Западна Европа чрез наследството от  френското господство.
За да усетите духа на Мароко, трябва да поскитате из улиците на големите му градове.
Фес – старата столица на Мароко – притежава зашеметяващи средновековни сгради, докато Маракеш привлича със световно известните си търговски центрове, които предлагат огромно разнообразие от стоки. И двата града обаче отвеждат назад във вековете, към времето на арабските династии, господствали по време на ислямското нашествие. Казабланка е процъфртяващ търговски център и заедно с Рабат, столицата, са отличен пример на френското наследство; Танжер пък е един „леко” меланхоличен град.
Чарът на Мароко е в неговото разнообразие. За любителите на слъцето и морето има стотици километра плажове, а във вътрешността на страната е разположена земята на берберите, където се намира и покритата със сняг планинска верига Атлас. Отвъд Атлас започва Сахара.  Някога тук се спирали керваните, пътуващи на юг за да търгуват с подправки и слонова кост. Независимо дали изкачвате високи върхове, припичате се на слънце, наслаждавате се на древните чудеса или се възхищавате на розово-виолетовата зора в пустинята – във всички случаи  вие ще сте опиянени  от Мароко.
 
КУХНЯ
Кулинария - Традиционната кухня на Мароко е великолепна и предлага отлично качество. Често блюдата са сложна комбинация от месо и сладки сосове. Типични ястия са например: харира – супа с много различни съставки;  пастия – паста от гълъбово месо, запечена в многолистно тесто, кускус – това е пиканткно тестено произведение, което най-често се комбинира с яйце, пиле, агнешко или зеленчуци – това може би е най-любимото мароканско ястие. Тажине – пържоли, силно подправени и много крехки, направени от мариновано агнешко или пилешко месо. Хаут e рибният вариант на същите пържоли, а Джаджа махмара – е пилешко подправено с бадеми, грис или ориз. Много популярни са също и мохуи – овнешко печено в специално оформени дупки... Не се забравя и любимият бадемов сос – каб-eл-гъхза. В ресторантите може да се намери и огромно разнообразие от специалитети на френската, италианска, испанска кухни. Националното питие е ментов чай, който се приготвя от зелен чай, прясна мента и захар. Това е чудесна и освежаваща напитка и нейното предлагане е част от традиционната гостоприемност на мароканците. Кафето винаги е много силно, освен когато го пиете на закуска.

Баровете в туристическите центрове работят денонощно. Съвсем спокойно може да си закупите бира, вино и спиртни напитки, а местните вина и минерални води са с отлично качество и на приемлива цена.

НОЩЕН ЖИВОТ
Мароко предлага многообразие от забавления  - казина, барове, дискотеки, ресторанти, нощни клубове с фолклорни и модерни танци. За да се отдадете на емоцията, е достатъчно да погледнете един мароканец в очите. Неусетно  ще станете част от фиестата .

ПАЗАР
Сдружението на майсторите има свои предствителни магазини и сергии, които предлагат типични сувенири. Пазарите в Мароко са тъй колоритни и жизнени, че ако не се пазарите за цената, със сигурност ще обидите продавачите.Често цената намалява почти с три пъти. И все пак е препоръчително да сте с гид, който да ви насочва и съдейства. Може да си купите изделия от кожа и памук, сребро, злато. Сукове  - така се казват типичните пазари, които са готови седем дни в седмицата да ви пренесат в една съвсем различна атмосфера.....
 
ФЕСТИВАЛИ
През всеки сезон на годината в Мароко има фестивални прояви /местни или интернационални/. Те са посветени на различни изкуства и традиции. Така  наречените Мусемове са големи, всенародни сборища, посветени на различни светци.
 
СОЦИАЛНИ НОРМИ
Ръкостискането е общоприет начин за поздравяване в Мароко. Повечето от приетите маниери и социалните норми са като френските.
Пушенето не е ограничено и да ви помолят за цигара е съвсем обичайно. Специални изисквания към облеклото няма.
Бакшишите са приети и вие трябва да свикнете с мисълта, че ги очакват от вас.
 
Климат
Климатът е различен за отделните области на страната. Крайбрежието е с топъл, средиземноморски климат /на югозапад с приятен бриз /. Във вътрешността климатът е континентален, по-топъл, по-сух. В южната част на страната е още по-горещо и остава така почти през цялата година, само през декември и януари нощите са по студени.
В крайбрежните райони на Мароко вали от ноември до март.
Облекло
Светлите памучни и ленени дрехи са подходящи за летния сезон. Винаги трябва да се носят горни дрехи за зимните вечери и дъждобрани за дъждовния период, особено ако сте по крайбрежието или в планините.
 
БРЕГЪТ
Средиземноморският бряг между Танжер  и Надор, богат на поточета, заливи, плажове и скали, е идеален за плуване, разходка с лодка и за риболов. Aл Хосейма, Тайфор и Смир-Рестинга са нови курорти, предлагащи огромно разнообразие за настаняване –от луксозни хотели до бунгала.

Танжер
Танжер, „вратата” към Африка, е най-космополитният град в Мароко и голямо пристанище. От стари времена датират пътни знаци, изписани на три езика. В града живеят повече от 12 националности. Градът има живописен и динамичен пазар, наречен Гранд Цоко. Сред заслужаващите за посещение места са: Мендубия Гарденс, джамията Сиди Бунабиб , музеят Форбес и колежа Меринид.
Екскурзиите в областта вкючват посещение на планинския град Чечауен, рибарското селище Aзилах, пещерите на Херкулес на нос Спартел….

На около 40 км. на югоизток от Taнжер   се намира град Teтуан, разположен на хълмиста част, с изглед към Средиземно море. Неговият пазар в старата частсъщо  е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Казабланка
На Атлантическото крайбрежие на Мароко се намира и сравнително новият град Казабланка-най-големият в Мароко / близо 3.000.000ж/ . Основан в началото на века, той е търговската столица на страната, вторият по големина град в Африка и едно от най-големите пристанища на континента. Тук се намира джамията Хасан II - най-голямата в света, с едно от най-високите минарета.
На юг от Casablanca се намира Aземур, разположен по живописните брегове на Оум ер-Рбиа, заобиколен с виолетови тропически храсти и крепостни скали. Малко по на юг е Eл Жадида, където има забележителна португалска крепост и най-красивите плажове по Атлантическото крайбрежие. Тук са също и църквата “Успение Богородично”, огромно подземно водохранилище,  крепостите……
Все  по на юг стигаме до Сафи, рибарско пристанище с португалски дворец, магазинчета за керамика, тържище...
Aгадир е модерно ваканционно селище       с невероятни плажове и отлични хотели, предлагащи всички видове спортни дейности. Оттук се предлагат екскурзии до градовете Taрудан, Tизнит Taфраут, Гулимин, Eсауира и разбира се, до известният на всички Маракеш. Moхамедиа е друг известен курорт в тази област.
 
ЮГЪТ
Югът е регион с богат фолклор и великолепен пейзаж, изпъстрен с малки оазиси и тихи градчета, заобиколени от орхидеи и маслинови дръвчета.

Eруд
Eруд е изходен пункт за екскурзиите към оазиса Taфилалт, обилно озеленен, което се дължи на подземните води на р. Зис и Рерис.
Eр Рашидиа е провинциалната столица на областта Taфилалт, и тук има огромен пазар на централния площад. По пътя между Eр Рашидиа и Eрфуд се намират “Сините извори” на Meски и естественият амфитеатър  
Сирк де Джафар /в близост до Mиделт /. Tинерхир, предишен гарнизон на Френския Чуждестранен легион, си струва да се посети също. До Tинерхир се намира изключително красивата долина  Драа и великолепната клисура Toдра.

Уарзате
До този бивш френски гарнизон може да се стигне по живописен път, от Маракеш през Tизи н,Tичка. Уарзате е добра стартова точка за една ескурзия към далечния юг. На около 30 км от Уарзате се намира интересната постройка Aит-Бен-Хадон (който също е в списъка на ЮНЕСКО). Това е прасахарско селище от група приземни постройки, заобиколени от високи стени. Aит-Бен-Хадон е увековечен в редица филми. Великолепните червеникави скали и скални образувания Дадес горж привличат тук много туристи.......
Тук се намира  и приятното селце Бумалне дю Дадес, в което има няколко хотела и пансиони за настанъаване........

Загора
От върха на Джебел Загора се открива чудесна гледка към долината Драа и пустинята. Оазисът Taмергронте, на 18 км от Загора, притежава библиотека, в която се съхраняват някои от най-ранните арабски ръкописи, написани преди 9 века върху кожа от газела.
Мхамид  и палмовите му дървета са „входната врата” към великата пясъчна пустиня.


Обща информация
Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах