ВЕЛИКДЕН В ШРИ ЛАНКА-ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА 03.05.2024 - 13.05.2024 г. 11 дни / 9 пълни нощувки + закуска веднага след пристигане и ранно настаняване на 04.05.2024 г. + вечеря, почивка и късно освобождаване на 12.05.2024 г         Почивка в Малта - островът на рицарите 5 дни-4 нощувки/Сезон 2024         Почивка в Малта - островът на рицарите 8 дни-7 нощувки/Сезон 2024         

Екскурзии до Дубай

Полезно е да знаете

Дубай (Dubai) днес е ярък и забавен град. Известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи. Дързостта на градските управници е смайваща. Да построят хотели, не на брега, а точно във водата?! Строят се изкуствени острови със 120 км плажна ивица.

 

 

Процъфтяващ като основния търговски център на средния изток, оживеният Дубай – обикновено рибарско селище само до преди 60 години, през последното десетилетие се превърна в най-желаната туристическа дестинация. Горещият но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шанса да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение.

 

 

Нищо в Дубай не е наистина старо, но ако обичате авангардна и модерна архитектура никъде по света не може да не може да бъдете впечатлени така, както в най-големият метрополис в Обединените арабски емирства. Дубай се разраства и то бързо. Тук може да видите 700-метровата кула на Дубай, първият подводен хотел – Хидрополис и и т.нар. атракция "Светът" – удивителен архипелаг от 250 сътворени от човека острови, подредени, така че да представляват карта на земното кълбо.

 

 

Тук вече са издигнати оформения във вид на платноходка Burj Al Arab Hotel – най-високия в света хотел, закрития център за зимни спортове Ски Дубай, в мола Mall of the Emirates, където може да карате ски само на хвърлей разстояние от пустинните дюни. Градът е голям, а и климатът е такъв, че ще ви се наложи да ползвате много таксита и автобуси. Въпреки това има и удобни места за разходка, особено около Залива (Creek) – привлекателна ивица вода, която пресича града. Около 80% от обитателите са чужденци – не само от Европа и Северна Америка, но и от целия Среден и Далечен изток. Това превръща Дубай в един от най-космополитните градове в света.

 

 

Важна информация:


 

 

Население : 1,5 млн. жители

 

 

Валута: Дирхам (AED), 1 дирхам = 0, 20 eвро

 

Работно време:  Много магазини работят по 24 часа на ден, но има и такива, които затварят в 21:00 или 22:00 часа. В петък част от тях са затворени между 11:30 и 12:30 часа за молитви. На Рамадан работното време се променя. 

 

 

Интернет страници за Дубай: www.dubaitourism.ae

Вестници: The Gulf Today, The Gulf News, Khaleej Times, 7 Days

 

 

Спешен телефон:
Полиция: 999
Пожарна: 997
Бърза помощ: 999

 

 

Туристическа информация
Департамент по туризъм и търговски маркетинг Дубай
Адрес: 13th floor, National Bank of Dubai Building, Deira
Тел: +971 (0)4 223 0000
Уеб сайт: www.dubaitourism.ae

 

 

Какво трябва да знаете?

 

 

Поща
Пощенски марки се продават в пощите, моловете и в много от сувенирните магазини.

 

 

Аптеки
Аптеките осигуряват денонощно обслужване, базирано на ротационен принцип. Списък с работещите през нощта аптеки в момента може да видите в местните вестници.

 

 

Зъболекар
Зъболекарските услуги тук са с висок стандарт. Центърът Dr Nicholas & Asp Dental Centre предлага 24 часово обслужване.
Тел: +971 (0)50 349 7777
Уеб сайт: www.nicolasandasp.com

 

 

Телефонни кодове
Код за страната: +971
Код за областта: 04

 

 

Из града има много обществени телефони, които оперират предимно с кредитни карти. Обажданията от там обаче са доста скъпи. Такива са и разговорите от хотелските стаи.

 

 

Електричество
220/240 AC

 

 

Полезни съвети
По време на Рамадан никога не се хранете, не пушете и не пийте на обществени места през светлите часове на деня.

 

 

Никога не снимайте военни обекти или мюсюлманки.

 

 

Никога не пийте алкохол на обществени места.

 

 

Леките летни дрехи са подходящи за по-голямата част от годината, а пуловерите и якетата са необходими за зимните месеци, и особено вечери. В сравнение с други части на Близкия Изток, Дубай е доста либерален що се отнася до облеклото. Все пак трябва да се внимава с дрехи, които разкриват прекалено много от тялото и може да се сметнат за провокативни. В басейна или на плажа няма да има никакъв проблем относно банския ви. Препоръчително е да се носят слънчеви очила и шапка при излагане на пряка слънчева светлина.

 

Алкохол
Алкохолът е позволен в ресторантите и баровете на хотелите. На ресторантите извън хотелите е забранено да сервират алкохолни питиета.

 

 

Бакшиш
В някои ресторанти бакшишът е включен в сметката, ако не, е приемлиево да оставите като бакшиш 10% от сметката.

 


Обща информация

Изисквания и необходими документи за получаване на туристическа виза за Дубай

 

I. Необходими документи и изисквания:

1. Цветна актуална снимка, която да отговаря на следните изисквания:

- лицето да бъде снимано в анфас на бял фон с размер 4,3 х 5,5 см

- снимката да бъде в .jpg формат с размер 40 КВ

2. Ясно цветно копие на международния паспорт в .jpg формат

3. Информация относно полетната информация (номер на полет, дата и час на кацане, номер на полет, дата и час на излитане)

4. Контактни телефони на туриста: настолен домашен или служебен, мобилен телефон, тел. за спешна връзка с член на семейството.

5. За оформянето на входна туристическа виза за Дубай е задължителна хотелска резервация, направена във фирма Топ Травелс.

  

II. Информация относно процедурата по полагане на туристическа виза

Туристическата виза е валидна в рамките на 60 дни от датата на издаването и продължителността на пребиваване на територията на OAE е 30 дни от датата на влизане. Туристическата виза може да бъде само еднократна. При повторно желание за полагане на виза се повтаря пълната процедура по кандидатстване за виза, заплаща се консулска такса и в допълнение към необходимите документи за виза се прилага цветно копие в .jpg формат на поставения печат за напускане границата на ОАЕ.

 

Важна информация:

1.  Процесът на разглеждане на заявката за виза започва от следващия работен ден след получаване на заявката. Почивните дни в OAE са петък и събота.

2.  Няма бърза процедура за разглеждане на документите и разрешение за виза. Получаването на виза става за 4-5  - в отделни случаи до 10-15 дни след приемане на заявката.

3.  При съмнение за нарушение законите на страната при предишни визити, фигуриране в черен списък, самостоятелно пътуване без придружител на млади жени под 35- 36 години разглеждането на документите може да отнеме допълнително 2-3 работни дни.

4.  Международният паспорт трябва да има валидност минимум 6 месеца преди дата на на пристигане в Дубай.

5.  След приемане на заявката за виза се заплаща пълната такса в размер на 75 евро, независимо дали заявката е одобрена или отхвърлена.

6.  Ако туристът просрочи визата за престой в Дубай, при напускане на границата ще му бъде наложена глоба от имиграционните власти.

7.  Притежателят на туристическа виза за Дубай НЯМА право да работи на територията на ОАЕ, независимо дали получава или не съответно заплащане за труда си.

8.  Притежателят на туристическа виза може да влезе на територията на ОАЕ само от Дубай, Шаржа и Абу Даби.

9.  Всеки пътник задължително трябва да разполага с медицинска застраховка, валидна за територията на ОАЕ и да я носи със себе си. Без медицинска застраховка на пътника ще бъде отказано влизане в страната.

 

 

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах