Екскурзия Дубай – 8 дни + 4 екскурзии и 4 вечери включени в цената Целогодишно 2021/7 нощ         Уикенд в Малта 2021 Дати на заминаване всяка събота от 13.02 до 27.03.2021 и всеки петък от 02.04 до 17.12.2021/3 нощ         Почивка в Канкун, Мексико 2021 Полети всеки понеделник от Януари до Април/7 нощ - Ранни записвания         

Екскурзии до Гватемала

Гватемала

Гватемала
Полезно е да знаете

Климат – тропичен до умерен

Средни температури – януари (12°C, 23°C ), юни (16°C, 27°C)

Официален език – испански

Столица – Гватемала

Най-голям град – Гватемала

Валута – Кетцал (GTQ)

Население – 13 279 500 жители (2009)

Религия - ислям

Часова зона - Централно време (UTC-6)

Телефонен код - +502

ГРАДОВЕ –Гватемала  е столицата и най-големият град на Република Гватемала. Той също е и най-големият град в Централна Америка.

Гватемала става столица на страната след като Антигуа е разрушена от земетресение през 1773г. С население около 3 млн. жители, градът е най-големият и модерен в Гватемала и в Централна Америка. Също е и регионален център за финанси и политика. Градът Гватемала има атракции и ресторанти, в които често има туристи. Може да посетите главния площад в неделя. Тогава се събират местните и определено ще имате невероятно изживяване.

Население- 3 млн. жители

Валут-Кетцал

Какво трябва да знаем?

Пощи- Основният пощенски офис се намира на 7 Avenida/12 Calle, Zona 1. Марка за пощенска картичка до Европа ще ви струва около 4 кетцала. Имайте предвид, че пощите в Гватемала не са много благонадеждни.

 

Пощи има още на следните адрес: Летище, Zona 13 Av. Reforma/14 Calle, Zona 9

Аптеки- Ще намерите аптеки из целия град.

Тикал --  В една империя, която някога е обхващала Мексико, Белийз, Хондурас, Салвадор и Гватемала, Тикал е бил най-бляскавият от всички градове на маите. Неговите извисяващи се като кули пирамиди и акрополи са били най-високите постройки в Западното полукълбо, а в дните на разцвета му през VІІ в. (смята се, че той е бил мистериозно изоставен около 900 г.) 50–100 000 (някои ги изчисляват двойно повече) души са живели в церемониалния град на площ 15 км2.

Днес най-прочутите и внушителни руини от маите в Гватемала, негов център е Големият площад, обграден от високи, добре възстановени храмове, които някога са били измазани и боядисани в ярки цветове. Със своите съответно 56 и 64 м храм V и храм ІV са най-високите тук и идеални за любуване на залеза. Тикал лежи в средата на необятния, покрит с гори национален парк „Тикал“, така че наблюдаването на дивите животни и посещението на храмовете под крясъците на туканите и на маймуните ревачи вървят ръка за ръка.

Специални пропуски се дават за посещение на Големия площад след работното време при пълнолуние, но Тикал е магически по всяко време на деня. Вие може да се събудите и да заспите под звуците, издавани от големите папагали ара, като отседнете в скромните бунгала на „Джангъл Лодж“, първоначално построен за участниците в разкопките.

Къде: Тикал (Tikal): 1 час с кола североизточно от Flores, чието летище обслужва едночасови полети до Guatemala City.

Най-добро време: ноември-април.

Езерото Атитлан- Алтиплано, западната планинска област на Гватемала, е най-красивият регион на страната, а идеално синьото езеро Атитлан – отразяващо три подобни на Фуджи вулкана – е образът, който най-лесно се запечатва в съзнанието и остава там. Около езерото (самото то рухнал вулканичен конус) потомците на древните маи все още обработват богатата на вулканична пепел земя и отглеждат царевица със своите прости земеделски техники, останали неизменни през вековете.

Малки градове са разположени върху маслиненозелени хълмове и обещават интересни еднодневни екскурзии, особено когато пазарен ден оживява техните площади. Крайезерният град Панахачел е запазил нещо от дните на хипи разцвета си през 70-те години на ХХ в., когато той получава прякора Гринготенанго. Той все още е най-добрата изходна база за посещаване на други, по-традиционни крайезерни градове по западния и южния бряг, чийто местен чар остава непокътнат въпреки десетилетия туризъм.

Най-посещаваният, Сантиаго Атитлан, все още се придържа към традиционния начин на живот на гордите маи цутухил; жените носят своите колоритни ръчно бродирани huiples (блузи), а петъчният пазар справедливо е смятан за център на ръчно тъкания текстил. Не пропускайте да отседнете в „Посада де Сантиаго“, закътан между два спящи вулкана в едно подобно на лагуна разклонение на езерото. Той предлага шест малки, заобиколени от градини бунгала, които са изпълнени с местен аромат, плюс прочута кухня.

Езерото Атитлан (Atitlán): Panajachel, главният езерен град, е 147 км западно от Guatemala City. Има редовни фериботи от Панахачел за Сантиаго Атитлан.

Най-добро време- ноември-април и юни-август.


Обща информация

Гватемала (Guatemala) е държава в Централна Америка. Граничи с Мексико на север и запад, с Тихия океан на югозапад, с Белиз на североизток, с Карибите на изток и с Хондурас и Ел Салватор на югоизток.

В Гватемала има изключително значими биологични и уникални екосистеми.

Произходът на името Гватемала е неясен, но се смята, че означава „земя на дърветата“.

Отмяна на пътуване
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. За подробна информация се обърнете към нас!

Повече

ваучер за подарък
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах